Těsto:
· 200 g kvalitní hladké mouky
· 80-100 ml vlažného mléka
· 50 g másla
· 1 vejce
· 1 lžička octa
· špetka soli
Náplň:
· 2 hrsti strouhanky
· 200 g mletého máku
· 4 hrsti Korunního cukru na pečení
· 4 hrsti tmavého vína od vinaře (ideálně Modrého Portugalu)
· Vepřové sádlo nebo olej na pomazání štrúdlu
Z uvedených surovin vypravujeme těsto. Hněteme ho aspoň 15 minut, protože teplota rukou je žádaná. Pak jej necháme odležet aspoň na 6 hodin, ale klidně i 2 dny, ve chladném prostředí. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme je na tenké plátky. Potřeme olejem, poprášíme strouhankou a posypeme mákem, cukrem a zrnky vína. Zavineme, potřeme sádlem nebo olejem a pečeme na 195 °C asi 25 minut.
Tip: S tímto štrúdlem se můžete setkat v oblasti Malých Karpat, kde se dozrávají hrozny Modrého Portugalu. Proto velké kupované bobulky nenahradí jejich chuť. Zkuste hrozny sehnat od vinaře.
Zkuste třeba také:
Nový komentář
Komentáře
Mák a švestky, to je osvědčená kombinace, ale s jiným těstem. Toto by mě nenadchlo.
NIC MOC TO NENÍ, NENÍ NAD JABLEČNÝ ŠTRŮDL.
JIŽ MÁM V TROUBĚ, JAKÝ BUDE, UVIDÍME.
Jedla jsem makovotřešňový a nechutnal mi.
S mákem a hroznovým vínem jsem nedělala, ale zkusím, bude to premiera
S hroznovým vínem jsem ještě štrúdl nepekla, tak zkusím, zda bude chutnat. Díky za recept.