Veronika Klamtová vydala úplně jinou kuchařku. Kuchařku plnou tzv. sladkých raw receptů s názvem Sladké rawmance. A nehledejte zde další překlep. Pootevře nám dveře k dezertům, které jsou bez chemie, lepku, latózy a z těch nejzdravějších surovin.

Když jsem byla malá, jezdila jsem s maminkou a svými dvěma sourozenci za babičkou do Podkrkonoší. Už ve dveřích se z kuchyně linula vůně makových koláčů a ta vůně mi bude babičku vždycky připomínat. Kromě toho, že byla skvělá kuchařka, uměla krásně zpívat: králíkům, kočkám, slepicím i naší koze. Sama často zpívám vypalovačky naší fence Lole a zdá se, že falešné tóny jí vůbec nevadí, zvlášť pokud jí během přípravy makových koláčů dám ohryzek od jablka nebo kolečko banánu. To mi odpustí cokoli!

makové

Těsto

  • 1 hrnek slunečnicového semínka
  • 1 hrnek ořechů kešu
  • 1 hrnek klíčené sušené pohanky
  • 1 hrnek rozinek
  • špetka soli
  • 3 lžíce medu
  • 1 dcl vody
  • Maková nádivka
  • 1 hrnek máku
  • 1 hrnek rozinek
  • 3 banány
  • 2 lžičky skořice
  • ¾ středního jablka
  • ½ lžičky muškátového oříšku

Den před přípravou koláčů si dejte klíčit pohanku. Namočte pohanku kroupy na 15 minut do velkého hrnce s vlažnou vodou. Poté propláchněte v cedníku a dejte klíčit do klíčící misky. Během dne 3x propláchněte v sítu a dejte zpět do misky, pohanka může snadno plesnivět, pokud se o ni nestaráte. Druhý den ráno je již naklíčená. Propláchněte ji, přemístěte na sušící plát (nebo na pekáč) a usušte v sušičce do 42 °C (nebo v troubě na co nejnižší teplotu, pokud nemáte sušičku). Sušení trvá asi 4 hodiny.

Těsto připravte v Thermomixu rozmixováním slunečnice, ořechů kešu a pohanky na jemnou mouku. Poté přidejte rozinky a rozmixujte je, bude to trvat minimálně 10 sekund na nejvyšší rychlost. Nakonec vmixujte i všechny ostatní ingredience. Hmota by měla držet při sobě. Pokud je sypká, přidejte ještě 2 lžíce vody.

Makovou nádivku vyrobte až těsně před plněním koláčů, aby byla čerstvá. V robotu nejprve rozmixujte mák na jemnou mouku. Poté přidejte rozinky a opět mixujte. Následně banány, jablko a koření. Náplň bude krásně hladká a chuť fantastická.

Z těsta tvořte koule o průměru asi 4 cm (jako menší vejce). Kouli vložte mezi igelitové pytlíky a rukou stlačte. Uprostřed vytvořte prohlubeň. Opatrně koláč přesuňte na sušící plát a sušte 8 hodin na 40 stupňů. Poté naplňte makovou nádivkou.

Dobrá rada: Na vytlačování prohlubní do koláče je ideálním pomocníkem velké razidlo. Seženete ho v domácích potřebách nebo na internetu.

Recept najdete v knize Sladká Rawmance od Veroniky Klamtové. Koupíte ji na stránkách www.rawkucharka.cz nebo v cukrárně Sweet Secret of raw (Rumunská 25, Praha 2), v restauraci Secret of raw (Seifertova 13) a u partnerských podniků Secret of raw.

 Sladká rawmance

Raw znamená, že suroviny při přípravě pokrmu neprošly teplotou vyšší než 42 ºC. Této stravě se říká také vitariánství nebo syrojezení. Mnoho lidí ji vnímá jako součást zdravého životního stylu.