Veronika Klamtová vydala úplně jinou kuchařku. Kuchařku plnou tzv. sladkých raw receptů s názvem Sladké rawmance. A nehledejte zde další překlep. Pootevře nám dveře k dezertům, které jsou bez chemie, lepku, latózy a z těch nejzdravějších surovin.
Když jsem byla malá, jezdila jsem s maminkou a svými dvěma sourozenci za babičkou do Podkrkonoší. Už ve dveřích se z kuchyně linula vůně makových koláčů a ta vůně mi bude babičku vždycky připomínat. Kromě toho, že byla skvělá kuchařka, uměla krásně zpívat: králíkům, kočkám, slepicím i naší koze. Sama často zpívám vypalovačky naší fence Lole a zdá se, že falešné tóny jí vůbec nevadí, zvlášť pokud jí během přípravy makových koláčů dám ohryzek od jablka nebo kolečko banánu. To mi odpustí cokoli!
Těsto
- 1 hrnek slunečnicového semínka
- 1 hrnek ořechů kešu
- 1 hrnek klíčené sušené pohanky
- 1 hrnek rozinek
- špetka soli
- 3 lžíce medu
- 1 dcl vody
- Maková nádivka
- 1 hrnek máku
- 1 hrnek rozinek
- 3 banány
- 2 lžičky skořice
- ¾ středního jablka
- ½ lžičky muškátového oříšku
Den před přípravou koláčů si dejte klíčit pohanku. Namočte pohanku kroupy na 15 minut do velkého hrnce s vlažnou vodou. Poté propláchněte v cedníku a dejte klíčit do klíčící misky. Během dne 3x propláchněte v sítu a dejte zpět do misky, pohanka může snadno plesnivět, pokud se o ni nestaráte. Druhý den ráno je již naklíčená. Propláchněte ji, přemístěte na sušící plát (nebo na pekáč) a usušte v sušičce do 42 °C (nebo v troubě na co nejnižší teplotu, pokud nemáte sušičku). Sušení trvá asi 4 hodiny.
Těsto připravte v Thermomixu rozmixováním slunečnice, ořechů kešu a pohanky na jemnou mouku. Poté přidejte rozinky a rozmixujte je, bude to trvat minimálně 10 sekund na nejvyšší rychlost. Nakonec vmixujte i všechny ostatní ingredience. Hmota by měla držet při sobě. Pokud je sypká, přidejte ještě 2 lžíce vody.
Makovou nádivku vyrobte až těsně před plněním koláčů, aby byla čerstvá. V robotu nejprve rozmixujte mák na jemnou mouku. Poté přidejte rozinky a opět mixujte. Následně banány, jablko a koření. Náplň bude krásně hladká a chuť fantastická.
Z těsta tvořte koule o průměru asi 4 cm (jako menší vejce). Kouli vložte mezi igelitové pytlíky a rukou stlačte. Uprostřed vytvořte prohlubeň. Opatrně koláč přesuňte na sušící plát a sušte 8 hodin na 40 stupňů. Poté naplňte makovou nádivkou.
Dobrá rada: Na vytlačování prohlubní do koláče je ideálním pomocníkem velké razidlo. Seženete ho v domácích potřebách nebo na internetu.
Recept najdete v knize Sladká Rawmance od Veroniky Klamtové. Koupíte ji na stránkách www.rawkucharka.cz nebo v cukrárně Sweet Secret of raw (Rumunská 25, Praha 2), v restauraci Secret of raw (Seifertova 13) a u partnerských podniků Secret of raw.
Raw znamená, že suroviny při přípravě pokrmu neprošly teplotou vyšší než 42 ºC. Této stravě se říká také vitariánství nebo syrojezení. Mnoho lidí ji vnímá jako součást zdravého životního stylu. |
---|
Nový komentář
Komentáře
kdepak,nic pro mne,já raději do křupava upečené
Eliana — #10 a vidíš, to je přesně recept podle mého gusta. Málo surovin, může se použít i sklenička a ještě to dobře vypadá!
gerda — #8
Jako zas chápu, že jsou lidé, co si s tím rádi vyhrají, ale dnes mi recept prostě nekápnul do noty. Takže jsem razidlo úplně přehlédla.
Tak nic pro mě,protože není nad obyčený makový koláček.A pěkně upečený
Kadla — #11v mrazáku jsou v pohodě
Eliana — #10Nojo, ale čas malin je pryč...
třeba tohle je skutečná dobrota, dostala jsem tip od zdější úžasné šťabajzny:
http://carujeme.cz/fitness-nepecene-ovesne-susenky-s-malinovou-naplni/
Raw je fajn jídlo, ale v úterý jsem si hladova koupila kokosovo-datlovou tyčinku při čekání v nemocnici a když jsem to vybalila tak to mělo tvar i vzhled psího hovínka a bohužel to i tak chutnalo.
peetrax — #6co se ti nelíbí??? Vždyť je to jednoduché, stačí mít razidlo, Thermomix, sušičku, troubu a fůru času.
Hm, tohle zkoušet nebudu...
Tak hlavně, že je to in, tzn. bez lepku a údajně bez chemie.
Nesnáším recepty, které jsou z tolika surovin, takže nic pro mě. Aspoň neusím zjišťovat, co je to ten "Thermomix".
Tak to radši ty podkrkonošské makové a ještě teplé.
ale vypadají nádherně
Nepečené moučníky mám moc ráda, nikdy nejsou suché. Ale představuju si je trochu jinak. Toto se mi zdá až moc pracné.
Altamora — #1 přesně tak, raw zákusek už jsem měla, ale není nad pořádnou buchtu, koláč, apod.
Tak tohle není "vaření" pro mě. Dva dny mít jídlo rozpracované, to bych nikdy nedokončila. Ale ochutnala bych, ne že ne.