makronky1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 300 g mandlové mouky
  • 300 g třtinového moučkového cukru
  • 110 g vaječných bílků
  • 2 lžíce mletého máku

+

  • 300 g krupicového cukru
  • 75 g vody
  • 110 g vaječných bílků
     
    povidlový krém
  • 250 g změklého másla
  • 100 g povidel
  • třtinový moučkový cukr podle chuti

Postup

Nejprve si připravte mandlové skořápky.
Ve velké míse smíchejte třtinový moučkový cukr a mandlovou mouku. Ta by měla být najemno namletá. Přidejte také mletý mák. Přidejte 110 g bílků. Zatím nemíchejte. 
Krupicový cukr a vodu dejte do hrnce. Tady budete připravovat cukrový rozvar. Ten musí mít teplotu 118 °C. K měření si pořiďte cukrářský teploměr, ideálně digitální. Zapněte plotnu, na větší teplotu (ne úplně tu největší) a sledujte stoupající teplotu. Asi při 110 °C začněte v robotu šlehat bílky, na střední rychlost. Kuchařská kniha Macarons radí začít šlehat při 115 °C, ale já jsem začala dříve a vyplatilo se to. Sníh by měl být pěkně pevný.

Rozvar má 118 °C? Perfektní. Můžete ho začít nalévat do stále šlehajícího robota. Jen rychlost snižte na minimum, abyste se horkým rozvarem neopálili a aby vám zbytečně neprskal všude po míse. Až je celý rozvar v míse, opět rychlost zvyšte (zase středně rychle) a šlehejte tak dlouho, dokud sníh nevychladne na 50 °C.
Potom smíchejte sníh s mandlovou směsí. Míchejte důkladně. Směs musí být hladká a perfektně spojená.
Těsto dejte do zdobícího sáčku s obyčejnou hladkou, dost širokou špičkou.

Připravte si plechy, na které nachystejte buď klasický pečící papír, na který si musíte nakreslit kolečka o průměru asi 3,5 cm. Ideálně černým centrofixem a potom průhledný papír otočit. Nebo použijte silikonové podložky na makronky, které mají vyvýšené okraje ve tvaru kolečka.

Opatrně nanášejte na podložku. Správně připravené těsto se vám rozlije do pěkného tvaru a makronka zůstane na povrchu hladká. Máte plech plný připravených makronek. Několikrát jím pořádně práskněte o podložku. Uvidíte, jak se na povrchu těsta udělá pár bublinek, které hned zmizí. Kdyby tam zůstaly, makronky popraskají. Právě proto musí být každá podložka na svém vlastním plechu.
Množství těsta, se kterým tentokrát pracujeme, vyjde na 5 silikonových podložek.

Troubu si předehřejte na 180 °C. Ne hned, protože teď budou makronky zasychat. Nechejte je asi půl hodiny na plechu, a potom vyzkoušejte, jestli povrch už nelepí. Až je suchý, nelepivý, můžete makronky péct. Někdy to trvá půl hodiny, jindy hodinu. Hlídejte si je průběžně.

Pečte 12-13 minut, ve středu trouby. Moc se mi neosvědčilo péct makronky na horkovzduch, více plechů najednou.

Upečené skořápky nechejte úplně vychladnout a odloupejte z podložky. Připravte si krém. Ten je hodně jednoduchý. V robotu jen vyšlehejte máslo a povidla. Podle chuti můžete lehce ocukrovat. Vzhledem k tomu, že jsou sladké i skořápky makronek a to dost, není většinou cukr už nutný.

Slepte k sobě dvě skořápky krémem a horní ozdobte proužky povidel a lyofilizovanými švestkami.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zamilované makronky

makronky.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Tartaletky se slaným karamelem

11.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Mini Pavlova se šlehačkou a ovocem

12.jpg

Foto: archiv redakce