Výrobci využívají obliby luštěnin často k tomu, aby jich do obyčejných špaget z bílé mouky přidali jen pár procent. Výsledek pak inzerují jako „luštěninové těstoviny“. Naštěstí i v Česku si lze pochutnat na těstovinách čistě z luštěnin.
Martin Mondek proslul jako výrobce prvních luštěninových chipsů v Evropě. Značku YESCHiPS s typickou černobílou etiketou můžete dnes vidět nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i ve velkých obchodních řetězcích (Penny, Globus, Billa atd.), na palubách vlaků Regio Jet i Leo Express, a dokonce letadel Českých aerolinií. Milovník zdravých potravin však brzy přidal k portfoliu výrobků také těstoviny. „Je to jedno z nejpoužívanějších jídel nás dospělých, a kdo má děti, ví, že právě špagety u nich nemají konkurenci,“ říká Martin Mondek. „Příprava těstovin je rychlá, jednoduchá, existuje spousta receptů a variant, vaření je zábavné i pro lidi, kteří jinak kulinářství neholdují. Proto nám přišlo jako velká škoda, že na trhu seženete většinou pouze těstoviny z bílé mouky či s jejím vysokým podílem, anebo sice ty zdravé, které ale spoustě lidí nechutnají. Vyrábíme proto těstoviny stoprocentně z luštěnin, z hrachu a z čočky, které jsou nejen velmi zdravé, ale také skvěle chutnají a výborně se snoubí s klasickými recepty středomořské kuchyně. Mohu také prozradit, že naši nabídku velmi brzy obohatí těstoviny vyrobené z konopí.“
Svaly místo tuku. A navíc zažívání v rovnováze
Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, a proto skvěle podporují udržení svalové hmoty na úkor tělesného tuku. Po těstovinách člověk nepociťuje relativně dlouhou dobu hlad, proto je ocení hlavně lidé dbající na štíhlou linii. Navíc jsou plné vlákniny, která čistí organismus a brání rakovině tlustého střeva. Pro zdraví jsou nutné také minerály, které je podobně jako vitaminy třeba do těla doplňovat. V dnešní době, kdy jíme příliš velké množství průmyslově zpracovaného jídla, je typické, že máme minerálů málo. I proto jsou luštěniny v jídelníčku tak důležité.
Těstoviny z luštěnin najdete zde: www.yeshop.cz
Nový komentář
Komentáře
Tak tohle určitě vyzkouším, nejím v podstatě nic jiného než samé luštěniny (hrách, čočka, fazole, bulgur, jáhly, rýže), těstoviny a brambory minimálně a knedlíky vůbec
Jen víc takovýchto článků o zdravějších variantách našich jídel.
Ještě jsem těstoviny z luštěnin nejedla, ale určitě zkusím.
Vyzkouším.