Historie tohoto nápoje je velmi zajímavá. Na přelomu minulého století si začali obyvatelé Kapské provincie Cedarberg v Jihoafrické republice všímat, že z atypických listů v horách rostoucí rostliny Aspalathus linearis lze zhotovit nápoj, který je velmi aromatický a má lahodnou chuť. V roce 1904 objevil tento nápoj ruský imigrant Benjamin Ginsberg. Začal jej nakupovat od farmářů a vyvážet do světa. Protože on sám pocházel z rodiny se staletou historií a zkušeností ve výrobě čaje, poměrně úspěšně prosadil tento „čaj z hor“ na trhu. Zhruba v roce 1930 dr. P. le Fras Notier, známý lékař a milovník přírody objevil jeho blahodárné účinky na organismus. I v současnosti se rostlina Aspalathus linearis pěstuje pouze v Jižní Africe. Je to proto, že jedině zde je zcela ideální klima pro pěstování tohoto delikátního a osvěžujícího nápoje. Čaj Rooibos neobsahuje žádný kofein (který negativně ovlivňuje centrální nervovou soustavu) a má minimální obsah tříslovin (ty zase zpomalují vstřebávání důležitých živin do organismu). Přesto, že svojí hnědou barvou a delikátním aroma připomíná klasický čaj, oproti němu ale ještě obsahuje v menším množství železo, mangan, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek a fluorid. Je zcela nekalorický, takže se hodí jako dietní doplněk. Studie prokázaly, že pití čaje nečaje mimo jiné pomáhá proti nespavosti, nechutenství, nervovým obtížím, některým formám alergií, má příznivý vliv na pleť a v malé míře i na prevenci zubních kazů. Je velmi vhodný pro děti, lze jej pít bez jakékoliv příchuti, ale také s medem, cukrem, citrónem.


Šárka Kunická
TÉMATA:
ZDRAVÍ