Někomu zkrátka jablečná slupka nechutná anebo mu překáží při vychutnávání tohoto ovoce, a tak ji raději oloupe. Jiní mají zase strach z pesticidů, které se na ovoce dostanou z postřiků. Podle studie prováděné mezi lety 2005 až 2013 však není nutné obávat se nějakého vlivu pesticidů na naše zdraví. Studie uvádí, že výskyt reziduí pesticidů v jablkách nelze považovat za závažný problém veřejného zdraví. I tak ale v závěru apeluje na přísnou regulaci a nepřetržité monitorování.

64d364fad315dobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Podle Světové zdravotnické organizace není žádný z pesticidů, který je v současnosti povolen pro použití na potravinách v mezinárodním obchodu, genotoxický. Tyto nežádoucí účinky se projeví až po překročení bezpečné úrovně expozice, tedy až po kontaktu s velkým množstvím pesticidů.

Množství pesticidů povolených na čerstvých potravinách je však velice přísně regulováno. Hladiny pesticidů překračují povolené horní limity v méně než čtyřech procentech případů, a i když k nim dojde, výše zmíněné výzkumy ukazují, že to jen zřídka vede k poškození zdraví lidí. Pro jistotu tedy můžete svá jablka loupat, ovšem tím se připravíte o cenné látky právě ve slupce obsažené.

Zjištěné výživové hodnoty totiž dokazují, že neoloupané jablko obsahuje mnohokrát vyšší množství vitamínu K, vitamínu A, vitamínu C, vápníku, draslíku a také více vlákniny, nežli jablko oloupané. Vláknina pak může zaprvé prodloužit dobu, při které se cítíme sytí a zároveň, jak je známo, usnadňuje trávení a je výborná pro naše střeva.

A ačkoli mají jablka (či obecně ovoce a zelenina) přirozeně dosti antioxidantů, je dokázáno, že jejich větší koncentrace je právě vně. Právě antioxidanty podle vědců pomáhají snížit riziko srdečních onemocnění a některých typů rakoviny.

Zdroj info:healthlinejakzdravewho, studie1, výživové hodnoty neoloupané jablko, výživové hodnoty oloupané jablko, studie2, studie3, studie4, studie5

Čtěte také: