Hledáte recept na Silvestra, kterým ohromíte všechny vaše hosty? Pak vyzkoušejte náš dnešní rybí recept. Je jako stvořený pro milovníky lososa a zajímavých netradičních chutí. Nabídneme vám několik způsobů, jak ho podávat.
Lososový ceviche je pochoutka, kterou využijete po celý rok. Bude skvěle chutnat na oslavách, ale také jako předkrm na letní grilovačce.
Co je ceviche?
Pro vysvětlení jsem si půjčila definici z Wikipedie…
Ceviche (výslovnost seviče) je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa (používá se např. tuňák, žralok a jiné ryby), které se nakrájí na malé kousky a marinuje několik hodin v citronové nebo limetové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi. Kyselina citronová způsobí, že v mase proběhne denaturace a stane se poživatelnějším (na rozdíl od vaření však nedojde ke zničení choroboplodných zárodků, proto se musí ryba na ceviche zpracovat co nejdříve po vylovení). Existuje řada krajových variant, někde se kromě ryb používají i krevety nebo ústřice, přidává se rajský protlak, zelené olivy nebo bylinky (koriandr, máta). Servíruje se na salátovém listu, jako příloha se podávají batáty, plantainy nebo kukuřice.
Suroviny
- 250 g velice čerstvého filetu z lososa
- 1/2 zeleného avokáda
- 3 červené ředkvičky
- 1 stonek jarní cibulky
- 1 maličká šalotka
- šťáva z 1 limety
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička soli (používám fleur de sel)
- 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce najemno nasekané petrželové nati
- Delikátní tatarská omáčka Hellmann´s
- rukola
Z kusu lososa si stáhněte kůži. Nakrájejte na plátky, každý plátek pak na proužky a na maličké kostičky.
Avokádo rozkrojte na poloviny. Jednu z nich oloupejte a nakrájejte na maličké kostičky. Zhruba stejné jako kousky lososa.
Přidejte najemno nakrájenou šalotku, jarní cibulku (celou, bílou i zelenou část), ředkvičky a petrželku.
Do malé misky dejte šťávu z citronu a limety. Nastrouhejte zázvor. Smíchejte a touto směsí zalijte všechny suroviny. Ochuťte solí.
Promíchejte. Přikryjte potravinářskou folií a dejte na tři hodiny do lednice.
JAK CEVICHE PODÁVAT?
Vyzkoušela jsem dvě různé varianty. Obě super!
Do skleničky dejte rukolu, na ni ceviche a nahoru trochu Delikátní tatarské omáčky Hellmann´s.
Máte tyto krásné kovové nebo keramické lžičky? Servírujte ceviche na nich. Dolů můžete dát pár lístků rukoly, nahoru opět Delikátní tatarskou omáčku Hellmann´s.
Dobrou chuť přeje Elly.
Jaké jiné pochoutky můžete připravit z ryb na Silvestra?
Úžasné předkrmy z marinovaného pstruha
Uzený losos s avokádovým krémem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
To vypadá dobře.
bobani — #1já taky ne
gerda — #8
Majoranka1997 — #7Když je někdo světaznalý, prostě umí! To je jako ze Světáků - "já i Hynaise jsem znala osobně!"
gerda — #4Přesně tak, díky za výslovnost.
Že to ale ta Verešová umí světově podat
selinka — #5Jo, prozradila to na ni konkurenční modelka. Holt, vysoká škola se nezapře. Kandát byl na jídelním lístku, tak si ho objednala jako znalec
Ovšem tohle bude dobré
gerda — #4fakt?
Zajímavý název. Díky za to, že vím, jak vyslovovat. Kdyby na věc přišlo, abych nedopadla jako hvězdná Verešová, která si prý v jakési nóbl restauraci objednala kandáta.
syrovou rybu bych nejedla