Octů je několik druhů, David Valíček z ostravského Food atelieru ve svém seriálu Dochucujeme s šéfkuchařem ukáže, který ocet vybrat na co a jak správně dochucovat. Třeba krémovou balsamicovou polevu využil v letním fresh receptu k dozdobení lososových cevichů s avokádem a sýrem cottage.

Dochucujeme-s-sefkucharem-zena-in-ceviche.jpg

Poleva Balsamico Crema kombinuje sladkou chuť a vůni hroznového moštu s jemnější kořenitou lehce nasládlejší chutí octu Balsamico di Modena, který dlouze zraje v dřevěných sudech. U nás tato poleva zatím není příliš známá, ale její využití je v kuchyni opravdu bohaté. Hodí se všude, kam byste použili klasické balsamico – na caprese, risotta, k dochucení ryb nebo sýrů. Zároveň také pomůže Váš talíř dozdobit a překvapivě skvělá je na dezerty, zmrzliny a měkké ovoce. Stejně jako v následujícím receptu by se vždy měla využívat až v závěrečné fázi přípravy na hotový pokrm, neměla by projít varem.

Na Lososové ceviche s avocádem, sýrem cottage a krémovou balsamicovou polevou potřebujete:

  • 150g čerstvého lososa
  • 1 zralé avokádo
  • 1 šalotka
  • 1 červená cibule
  •  Ledový salát
  • Cottage sýr
  • 1 chilli papričky
  • 1 jarní cibulka
  • Bzenecký ocet Balsamico Crema

62d54028ee543Dochucujeme-s-sefkucharem-zena-in-ceviche02.jpg

Postup:

  1. Pokud je avokádo měkké, rozmačkáme jej vidličkou, pokud ne, nakrájíme ho na malé kousky.
  2. Nakrájené avokádo dochutíme citronovou kůrou a pár kapkami šťávy. Přidáme půlku nakrájené šalotky, nadrobno nakrájené chilli papričky, osolíme, opepříme a zakápneme pár kapkami olivového oleje.
  3. Čerstvého lososa nakrájíme na tenoučké plátky, vložíme do misky a přidáme druhou polovinu šalotky s polovinou červené cibule nakrájené na kostičky. Přidáme druhou polovinu chilli papričky, zakápneme štávou z citronu, osolíme a opepříme. Ve směsi necháme lososa několik minut marinovat.
  4. Cottage osolíme, opepříme a promícháme s nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
  5. Z ledového salátu vykrojíme srdíčko, které dáme na talíř, přidáme ochucený Cottage, marinovaného lososa a avokádový salát. Na vrch dáme pár snítek čerstvé naklíčené ředkvičky. Vše zakápneme octem balsamico crema.

TIP ŠÉFKUCHAŘE: Pokud jste koupili nezralé avokádo a chcete jej nechat co nejrychleji dozrát, vložte ho přes noc do papírového sáčku spolu s banánem.

Dobrou chuť!

VIDEORECEPT zde:

Další videorecepty seriálu Dochucujeme se šéfkuchařem můžete shlédnout ZDE. Inspiraci více než stovkou receptů o vaření a zavařování s octy najdete na blogu ww.milujemeocet.cz.

Reklama