DSC_0414.jpg (70 KB)

Jako přílohu jsme zvolili směs bulguru a quinoi. Výborně se bude hodit také rýže nebo kuskus. Nebo klidně bramborová kaše.

Suroviny

  • 4 filety z lososa (jeden asi 150 až 200 g)
  • 200 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 pórek
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • směs bulguru s quinoou jako příloha

Postup

Rozehřejte si kvalitní pánev. Můžete na ni kápnout trochu oleje, ale opravdu jen kapku. Na rozpálenou pánev dejte opékat filety z lososa, osolené a opepřené z obou stran. Filety na pánev položte kůží dolů. Plotnu nemějte zapnutou úplně naplno, aby se vám ryba nezačala připalovat. Jak dlouho lososa na pánvi nechat kůží dolů? Záleží to na výšce filetu. Ideální je, když budete sledovat boky filetu. Ze sytě růžové začnou měnit barvu na světle růžovou. Až bude bok filetu do poloviny výšky světlý, rybu otočte. V této chvíli přidejte pórek.

Nakrájejte bílou i zelenou část pórku. Od každé dejte do pánvičky asi dvě hrsti. Přidejte také na menší kousky nakrájená sušená rajčata. Opatrně promíchejte a zalijte smetanou. Lehce osolte a opepřete. Pod pokličkou nechejte asi pět minut, na mírnou teplotu.

Podávejte na talíři se zvolenou přílohou. Kdo chce, může ještě posypat zeleným čerstvým pórkem nebo jarní cibulkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pochoutky z lososa na našem magazínu

Lososové kousky v sezamové krustě

losos.jpg (273 KB)

Lehký listový salát s lososem a vejcem

DSC_0924.jpg (93 KB)

Gravlax - marinovaný losos

lax.jpg (35 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková