thumbnail-losos.jpgFoto: Podravka 

Ingredience

  • 300 gčočky beluga Lagris
  • 3 lžíceolivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 2 citrony
  • sůl a pepř
  • chilli vločky dle chuti
  • hrst čerstvého kopru
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce pasírovaných rajčat Podravka
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 4 lžíce másla
  • 4 filety lososa s kůží
  • 1 dcl bílého vína

Příprava

Čočku propereme v cedníku a pak dáme vařit na 20 minut do 540 ml vroucí neosolené vody. Asi v polovině této doby si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme.

Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, pasírovaná rajčata a hořčici.

Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká.

Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla. Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.

Podravka i letos pomáhá znevýhodněným dětem
Pomáhá jim osvojit si důležitou schopnost do života. Hlavní podíl na pomoci mají právě zákazníci kupující výrobky Podravka, díky kterým se děti zábavnou formou učí vařit v kuchařských studiích pod vedením odborníků. Pomoc tak můžete i vy.  

Čočka je perfektní suroviny

Salát s čočkou beluga a kachními prsy

cocka1.jpg (85 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pstruh s červenou čočkou

cocka2.jpg (87 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Čočka nakyselo

cocka3.jpg (120 KB)

Foto: Jana Nováková

Reklama