Zkrátka jeden by spal v teplé posteli od rána do večera… V tomto nečase se nás často chytají všelijaké virózy a nemoci. Nedávno se mě jedna taková nezvaná návštěva v podobě vleklého záludného onemocnění držela nezvykle dlouho a nepomáhalo skoro nic. Na radu bylinkářky jsem se pustila do podzimního detoxu: zeleninové šťávy a vývary, voda a… vydržet! Můj zdravotní stav se opravdu povážlivě vylepšil, ale dalším krokem bylo vše dotáhnout! Pokračovat v zelenině, přidat ovesné vločky, med, omezeně tmavé pečivo a semínka!

Jsem vášnivým konzumentem těch sezamových a o mnoha dalších vím, ale zatím jsem neměla nutkání se s nimi těsněji sbližovat, až do teď. Když semínka, tak tedy semínka. Moje intuitivní volba padla na lněné semínko. Spolu se sezamovým budou dobrá dvojka obohacující můj zeleninový a kašový jídelníček.

Lněné semínko by podle léčitelů a bylinkářů mělo doplňovat každou čistící stravu, je výborným pomocníkem při potížích vyprazdňovacího charakteru, při divertikuloze střev, při zácpě i průjmu, funguje skvěle jako ochrana sliznice při pálení žáhy, léčí žaludeční potíže a záněty, lze jej použít jako účinné kloktadlo při dráždivém a suchém kašli.

Léčivé lněné semínko je cenné pro svůj obsah slizových a balastních látek, mastné oleje i kyseliny minerální látky, vitaminy, lignany, flavonoidy a glykosidy.

Len setý se z historického hlediska řadí mezi nejstarší kulturní rostliny světa. Podle dochovaných písemností jej používali již staří Egypťané k výrobě látek ještě dlouhou dobu předtím, než byly objeveny jeho skvělé léčivé schopnosti.

Podle bylinkářky Ursel Buhringové německý botanik Hieronymus Bock (1498 -1554) popisuje léčivé vlastnosti lnu ve svém díle New Kreuterbuch vydaném v roce 1539 následovně: …Rozdrcená lněná semena a nadrcená na prášek… mírní kašel a přinášejí radost ze života. Lněná semena přispívají ke změkčení a zmírnění všech prudkých otoků…

Podle Ursel tato doporučení našich předků neztratila svou platnost!

Toto dokládají také nejnovější výzkumy lněného semínka, které dokládají, že několikatýdenní dieta zahrnující lněná semínka mohou oddálit rozvoj rakovinného bujení, především rakoviny tlustého střeva a prsu! Na těchto účincích mají zásluhu látky zvané lignany, které disponují protirakovinnými a antioxidačními schopnostmi a chrání buňky proti poškození.

Lněné semínko je podle veškerých poznatků možné užívat ve formě pokrmu, čaje, nálevu nebo i obkladů s kaší ze samotných semen.

Reklama