DSC_0055.jpg (98 KB)

Recept na lívance považuji za jeden z nejpovedenějších, určitě si ho uložte. Jsou perfektně nadýchané a moc, moc dobré. Můžete k nim doladit, cokoliv máte rádi.

Suroviny na lívance (zhruba 20 ks)

  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 130 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice

Suroviny na dozdobení

  • 300 g švestek
  • třtinový cukr
  • kousek skořice vcelku
  • mák
  • zakysaná smetana

DSC_0056.jpg (161 KB)

Postup

Nejprve si připravte švestky, které se budou chvíli dusit. Rozpulte je, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Dejte do hrnce, přidejte asi 1 dcl vody, skořici a zhruba 4 lžíce třtinového cukru. Švestkový přeliv můžete ještě později dosladit. Nechejte vařit, pod poklicí, na teplotu lehce nad středem.

Připravte si lívance. Smíchejte vejce s rozpuštěným máslem a mlékem. Vyšlehejte metličkou. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte do tekuté směsi a vymíchejte těsto bez hrudek.

Smažte lívance. Z uvedené dávky jich bude asi dvacet.

Když budete smažit lívance, průběžně kontrolujte švestky v hrnci. Občas promíchejte. Pokud se vám zdají příliš řídké, zvyšte teplotu a přebytečnou tekutinu vyvařte. Ještě můžete dochutit cukrem.

Jak podávat? Lívance přelijte švestkami, ozdobte kopečkem zakysané smetany, posypejte mákem. Můžete ještě přelít rozpuštěnou čokoládou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sladké prázdninové dobroty

Americké lívance s ovocem

DSC_0633.jpg (90 KB)

Ovesné palačinky s jahodovou smetanou

palacinky4.jpg (90 KB)

Crepes Suzette

su.jpg (314 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama