linecke_11.jpg (72 KB)

Snad žádné jiné těsto není tak univerzální jako linecké. Když ho připravíte z trojnásobného množství, tak ho v pohodě využijete na různé cukroví.

Linecká kolečka se hodí jako základna pro včelí úly nebo kokosky. Když linecké těsto natlačíte do formy na košíčky, máte základ na několik druhů košíčků. Ty potom můžete naplnit různými krémy, polít čokoládovou nebo jinou polevou, ozdobit.

Klasické linecké nemusíte plnit jen marmeládou, ale také různými krémy a namáčet ho do čokolády. 

Na co všechno používáte linecké těsto vy?

Suroviny

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g dobře vychlazeného másla
  • 150 g cukru moučka
  • 1 dobře vychlazené vejce
  • špetka vanilkového prášku
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

Postup

Všechny suroviny velice rychle zpracujeme. Ideálně v robotu, aby se příliš neohřály. Dáme minimálně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne, odpočinou v potravinové fólii do lednice.

Před zpracováním nechejte těsto trochu změknout. Vyválejte na lehce pomoučené válu, na šířku asi 5 mm. Vykrajujte tvary a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova. Bude to trvat asi 10 – 13 minut, podle tloušťky těsta a také podle toho, jestli pečete zrovna tvary plné nebo s dírou uprostřed.

Nechejte vychladnout a slepujte oblíbenou marmeládou. Ideální je nějaká výrazná, snad nejoblíbenější je rybízová.

Dobrou chuť přeje Elly.

Cukroví s lineckým těstem?

Linecké cukroví s pistáciemi

linecke4.jpg (139 KB)

Košíčky s karamelem a pekanovými ořechy

tartaletky.jpg (146 KB)

Košíčky s čokoládovým krémem a malinami

tartaletky_1.jpg (46 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama