Přečtete si rady, aby se linecké těsto nelepilo na vál, jaké chyby se dělají při přípravě a zpracování tohoto tradičního těsta.
Co nám poradil cukrář Josef Vích ze Zakázkového cukrářství?
Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pečené vánoční cukroví. Proto je linecké těsto jedno z nejzákladnějších těst a má mnohá využití při pečení. Dá se i dobře dochucovat. Pro dobré a křehké těsto je nejdůležitější používat pouze žloutky, navíc veškeré suroviny musí mít při přípravě pokojovou teplotu, to mnohé hospodyňky podceňují, proto se pak diví, že se těsto trhá a nejde vyvalovat. Cukráři tomu říkají spařené těsto. To se může stát i při dlouhém hnětení rukou. Takové těsto již nejde zachránit a je dobré třeba na naplnění košíčků. Aby se těsto nelepilo na vál, musí být dobře odleželé v chladu. Dobré je také pracovat vždy jen s částí těsta a ostatní mít v lednici. Díky tomu se nemusí tolik podsypávat moukou a práce s těstem je výrazně snazší.
Jak děláte linecké těsto vy? Také nesmí chybět na vánočním stole?
Zde je náš recept:
Pro linecké těsto najdete mnoho receptů. Tady je náš tip:
Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 250 g Hera máslová příchuť
Na dohotovení: 100 g marmelády a moučkový cukr na posypání
Postup:
Heru máslovou příchuť nakrájenou na malé kousky zapracujeme s vejcem, prosátou moukou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem na hladké nelepivé těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odležet do chladu. Potom ho rozválíme na 3 mm a vykrajujeme kolečka, polovinu z nich s otvorem uprostřed. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 12 minut. Kolečka necháme nejdříve vychladnout na plechu a potom na kovové mřížce. Spodní plný díl potřeme marmeládou a slepíme s vrchním dílem, který pocukrujeme.
Čtěte také:
- Tučňáci od babičky Věrky
- Tipy a triky a vánoční pečení od Lindy Vlasákové
- Jak udělat těsto na vanilkové rohlíčky a jaké ořechy použít
- Jak udělat dobře těsto na pracny
Nový komentář
Komentáře
To u nás se Hera na Vánoce užije dost, moje mamka má i v dvacet let starých receptech napsáno mezi ingrediencemi Hera místo tuku. Já mám nějak zafixováno, že tam prostě Hera patří
certiik: Hera je rostlinný tuk, nahrážka másla. Občas ji použiju, ale do vánočního cukroví rozhodně
Taky peču, akorát Heru nahrazuji máslem a tu Ramu cremfine neznám...a ani poznávat nebudu
Smajlinka: recept muzu dat...
pisni mi na majl..a kdo chce taky..tak pisnete...
mam i dobry recept na nelamave rohlicky...fakt dobry..
Dašenka: Já jsem to ochutila marmeládou a tmavou barvu zakamufluju cukrem
ValinaK: Co je to "sůloví" ???
Dašenka:
moudrý to šéf
Ťapina:Můj první šéf, velice moudrý muž mi jako mladé nezkušené holce dal důležitou radu do života
"Když se ti něco připálí, nalámej to do misek, zalij pudingem a ono se to stejně sežere"
a měl pravdu
To jsem dělala zrovna včera. Jako obvykle se mi trošku připálilo, ale dobré bude i tak
Letos jsme dělali linecké ze 2 kg mouky
, moji žrouti ho milují klasické, marmeládové - a tak máme s marmeládou červenou - směskou a s meruňkovou
.
Taky jsem si letos linecký těsto koupila už hotový, protože jsem prostě nestíhala připravit si ho den před pečením
. A cukroví se taky povedlo.
já se přiznám, že si všechna těsta raději koupím. U nás v sámošce mají domácí a jsem s nimi moc spokojená. Sama dělám akorát "sůloví", jehož těsto je geniálně jednoduché
a spíš záleží na tom, čím se ozdobí, slepí, posype a tak....
Kytičko, nenabídneš recept, já pořád nějak nemůžu najít to správné linecké, připadají mi všechny takové mdlé...
To je jpoprvé, co slyším o spařeném lineckém těstě
ja se marmeladou nelepim i kdyz jsme oncas zalepena od vseho mozneho
na linecke mam spec recept a je uzasnej...
Linecké vždycky bylo u nás doma nejoblíbenější....dá se slepit džemem,nutellou,medem ....