Foto: Shutterstock
Nejlepší vánoční cukroví? Pro mnoho rodin je to rozhodně linecké. Není příliš sladké, je dobré a nakyslá marmeláda uprostřed dvou polovin ho povyšuje ještě na další úroveň. Linecké je běžné vánoční cukroví, které na Vánoce dělá většina rodin. Ovšem i tak jednoduché vánoční cukroví může pořádně potrápit.
Proč se vám těsto na linecké cukroví trhá?
I když není recept na linecké těsto žádná věda, mnohdy se stane, že příliš nedrží, trhá se a o to hůře se s ním pracuje. Obzvláště při vykrajování drobných tvarů to pak není žádná sranda. Jak tedy zajistit, aby se linecké těsto netrhalo? Důležité je správně vážit a použít správné ingredience. Mnoho receptů na linecké těsto obsahuje pouze žloutek! Ovšem tady je právě největší kámen úrazu. Zkuste to příště s celým vejcem. I takový nepatrný detail může totiž dělat zázraky. Když dáte do lineckého těsta celá vejce, nebude se vám trhat a lépe se s ním pracuje.
Na jakou teplotu a jak dlouho péct linecké cukroví?
V tomhle už taková věda není. Linecké cukroví se peče při teplotě 170–180 °C a doba pečení trvá obvykle 8 až 10 minut. Samozřejmě záleží i na tloušťce vykrajovaných tvarů. A proto je dobré si linecké cukroví v troubě hlídat. Důležité je také vzít v potaz, že každá trouba je trochu jiná. Nejdůležitější tedy je zjistit, jak dlouho se vám pekl první plech a podle toho si pak natuhněte „budíka“ na ty další. Jakmile okraje získají růžovo-zlatou baru, můžete linecké cukroví vytáhnout z trouby.
Jak linecké cukroví zdobit?
Nejběžnějším způsobem je zdobení rybízovou marmeládou. Její nakyslá chuť dodá cukroví ten správný šmrnc. I proto je tak moc oblíbené. Ovšem pokud chcete, můžete vyzkoušet i marmelády jiné. Co třeba pomerančová, angreštová, meruňková nebo mučenková? Dalším způsobem, jak ozdobit linecké cukroví, je namočit ho z vrchu v čokoládě – bílé či tmavé. Je to jen na vás. Pokud chcete experimentovat, můžete zkusit linecké spojit také pistáciovým krémem či nutellou. Možností je dost.
Jak dlouho vydrží linecké cukroví?
Linecké cukroví je oblíbené i proto, že vydrží opravdu dlouho. Patří k těm druhům vánočního cukroví, které vydrží nejdéle. Aby bylo cukroví dobré, mělo by být upečeno tak dva až týdny před Vánoci. Pak se hezky rozleží, navlhne a bude skvělé.
Jak dlouho nechat linecké odležet?
Co se týče skladování těsta na linecké cukroví v lednici, je dobré ho nechat přes noc odležet, než s ním budete pracovat. Ovšem pokud vám „do toho něco vleze“ a vy druhý den nebudete mít čas cukroví péct, můžete ho v lednici skladovat klidně až čtyři dny. Ničeho se nebojte. Doporučujeme těsto zabalit do potravinářské fólie nebo skladovat v uzavřené v nádobě.
Zdroj: Zkušenosti autorky a její maminky
Nový komentář
Komentáře
Podle mě se těsto trhá, když se nenechá odležet, aby se rozložil lepek v mouce. A taky velikostí žloutku podle receptu, nedivím se cukrářům, že uvádí i žloutky v gramech. Pidi vejce vel. S má menší žloutek než M nebo L. Takže recept s uvedenými 3 žloutky může být pro začátečníky oříšek. Linecké je sváteční cukroví z šlechtických stolů, nepeče se na kvantitu ale na kvalitu, není potřeba prznit je bílkem, musí být křehké a jemné.