Ach ta má levandulová

Levandule, fialová bylinka původem ze západního Středomoří, je známá pro svou intenzivní vůni, díky které je oblíbenou přísadou mnohých kosmetických přípravků. Své využití si ale najde i v kuchyni, a to nejen díky četným zdravotním benefitům. Jejích léčivých vlastností využívali už ve starověkém Egyptě a nejspíš proto je jejím druhovým jménem „lékařská“. Účinky levandule by měl znát každý, kdo žije v hektickém 21. století. Má totiž zklidňující účinky na lidský organismus. Pomáhá také s poruchami spánku, dokáže ulevit od bolestí zubů i hlavy a účinně působí proti migréně. Pokud trpíte na vypadávání vlasů, vyzkoušení levandule za to určitě také stojí. Její účinky prostě nemají chybu, a ještě ke všemu krásně voní! Co je na této omamující vůni ale ze všeho nejlepší je, že odpuzuje hmyz, což se hodí právě do probíhajících letních měsíců. Tak tedy neváhejte a připravte si spolu s námi tento francouzský dezert, který ohromí nejen svou chutí, ale i vůní. Levandulové madlenky nejsou totiž hitem letošního léta jen tak pro nic za nic!

64d22bce7708bobrazek.jpg
Foto se souhlasem: Unsplash, Heather Barnes

Strasti a slasti špaldové mouky

Pšenice špalda se užívala v kuchyni ještě před rozmachem pšenice šlechtěné. Ta ji nahradila zejména kvůli svému vyššímu výnosu. A proč bychom měli tedy tuto tradici vlastně oprášit? Pečení ze špaldové mouky ocení zejména lidé, kteří trpí na problémy s trávením či na časté alergické reakce, ale i mnozí ostatní. Tato mouka je snáz stravitelná, přispívá ke správné funkci našeho mikrobiomu, a navíc je nutričně mnohonásobně bohatší než klasické mouky. Zároveň má příjemné oříškové aroma, které jistě ocení každý, kdo si potrpí na pravé gurmánské požitky. Díky svým nesčetným zdravotním benefitům a osobité chuti je v posledních letech na vzestupu žebříčku popularity.

Ingredience

  • 60 ks mini madlenek nebo 40 ks klasických madlenek
  • 130 g hladké špaldové mouky
  • 90 g třtinového cukru
  • 4 vejce a 2 žloutky
  • 150 g rozehřátého másla
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron – kůra a šťáva
  • 1 vrchovatá lžíce čerstvých květů levandule

Postup

Vejce a žloutky v pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem do pěny. Zvlášť do mísy přesejte mouku, přidejte prášek do pečiva a citronovou kůru. Směs přidejte k pěně a promíchejte. Zašlehejte také máslo a citronovou šťávu. Až nakonec do hladkého těsta přidejte vyškrábaná semínka vanilky a omyté kvítky levandule.

Těsto nechte alespoň 3 hodiny odpočívat v lednici, pak předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte – mini madlenky vždy 5 minut, klasické asi 8 minut.
Že jsou hotové poznáte i podle toho, že se vyboulí – proto plňte formičky vždy asi ze dvou třetin.

Madlenky jsou tradiční francouzské snídaňové pečivo a nejchutnější jsou první hodiny po upečení, proto je pečte vždy tak, aby byly připravené přímo ke konzumaci.

Zdroj receptu: Babiččina volba

Receptů na výrobky s levandulí u nás najdete více: