Ach ta má levandulová
Levandule, fialová bylinka původem ze západního Středomoří, je známá pro svou intenzivní vůni, díky které je oblíbenou přísadou mnohých kosmetických přípravků. Své využití si ale najde i v kuchyni, a to nejen díky četným zdravotním benefitům. Jejích léčivých vlastností využívali už ve starověkém Egyptě a nejspíš proto je jejím druhovým jménem „lékařská“. Účinky levandule by měl znát každý, kdo žije v hektickém 21. století. Má totiž zklidňující účinky na lidský organismus. Pomáhá také s poruchami spánku, dokáže ulevit od bolestí zubů i hlavy a účinně působí proti migréně. Pokud trpíte na vypadávání vlasů, vyzkoušení levandule za to určitě také stojí. Její účinky prostě nemají chybu, a ještě ke všemu krásně voní! Co je na této omamující vůni ale ze všeho nejlepší je, že odpuzuje hmyz, což se hodí právě do probíhajících letních měsíců. Tak tedy neváhejte a připravte si spolu s námi tento francouzský dezert, který ohromí nejen svou chutí, ale i vůní. Levandulové madlenky nejsou totiž hitem letošního léta jen tak pro nic za nic!
Foto se souhlasem: Unsplash, Heather Barnes
Strasti a slasti špaldové mouky
Pšenice špalda se užívala v kuchyni ještě před rozmachem pšenice šlechtěné. Ta ji nahradila zejména kvůli svému vyššímu výnosu. A proč bychom měli tedy tuto tradici vlastně oprášit? Pečení ze špaldové mouky ocení zejména lidé, kteří trpí na problémy s trávením či na časté alergické reakce, ale i mnozí ostatní. Tato mouka je snáz stravitelná, přispívá ke správné funkci našeho mikrobiomu, a navíc je nutričně mnohonásobně bohatší než klasické mouky. Zároveň má příjemné oříškové aroma, které jistě ocení každý, kdo si potrpí na pravé gurmánské požitky. Díky svým nesčetným zdravotním benefitům a osobité chuti je v posledních letech na vzestupu žebříčku popularity.
Ingredience
- 60 ks mini madlenek nebo 40 ks klasických madlenek
- 130 g hladké špaldové mouky
- 90 g třtinového cukru
- 4 vejce a 2 žloutky
- 150 g rozehřátého másla
- 5 g prášku do pečiva
- 1 vanilkový lusk
- 1 citron – kůra a šťáva
- 1 vrchovatá lžíce čerstvých květů levandule
Postup
Vejce a žloutky v pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem do pěny. Zvlášť do mísy přesejte mouku, přidejte prášek do pečiva a citronovou kůru. Směs přidejte k pěně a promíchejte. Zašlehejte také máslo a citronovou šťávu. Až nakonec do hladkého těsta přidejte vyškrábaná semínka vanilky a omyté kvítky levandule.
Těsto nechte alespoň 3 hodiny odpočívat v lednici, pak předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte – mini madlenky vždy 5 minut, klasické asi 8 minut.
Že jsou hotové poznáte i podle toho, že se vyboulí – proto plňte formičky vždy asi ze dvou třetin.
Madlenky jsou tradiční francouzské snídaňové pečivo a nejchutnější jsou první hodiny po upečení, proto je pečte vždy tak, aby byly připravené přímo ke konzumaci.
Zdroj receptu: Babiččina volba
Receptů na výrobky s levandulí u nás najdete více:
- Vyrobte si domácí levandulový cukr i sirup
- Připravte si levandulový ocet: Využijete ho jak v domácnosti tak jako dárek
Nový komentář
Komentáře
Toto cukroví neznám, líbilo se mi podle fotky a pak mě v receptu zarazily formičky...
Madlenky mají úplně jiný tvar, jsou z formičky, která vypadá trochu jako rýhovaná mušle. Toto jsou obyčejné sušenky, nedala se najít lepší fotka?