Stravování během letních měsíců většinou nepředstavuje velké omezování. Když přijdou letní vedra, je vždy snazší kontrolovat své chutě k jídlu, jelikož organismus nepotřebuje kalorie navíc. A to je cesta, kterou určitě stojí za to využít. Začít s odlehčováním stravy a dodržováním pitného režimu. Nejenže kila navíc půjdou postupně dolů, ale především se budete cítit lépe.  Pojďme se tedy společně podívat, jak naplánovat perfektní letní jídelníček.

Více ovoce a zeleniny, méně proteinů

Letní strava by měla obsahovat dostatek ovoce a zeleniny. Ideálně zvolte sezóní drhy, které jsou nejen všude k dostání, ale právě v letním období v sobě mají nejvíce vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na vitamíny řady C, E a beta karoten a současně na magnesium, draslík, sodík a zinek. Jsou chutné, současně take nizkokalorické, a proto si je ve většině můžete užívat bez omezení.

„Jednoduše dostupné ovoce a zelenina zpestří vaší každodenní stravu. Můžete je zařadit do jídelníčku v obou formách, syrové nebo zpracované. V horkých dnech byste měli jíst lehká jídla jako saláty, zvláště ty dělané ze syrové zeleniny, které nasytí, ale netíží v žaludku. Jedna porce ovoce nebo zeleniny může být nahrazena džusem, případně pyré. Je užitečné vědět, že sklenice džusu každý den poskytuje téměř stejné výhody, jako konzumace ovoce a zeleniny a může pomoci splnit doporučený minimální 400gr denní limit konzumace zeleniny a ovoce,“komentuje RNDr. Pavel Suchánek, expert kampaně „Džusy a pyré. Vitamíny ve SMART formě.

V létě bychom měli konzumovat převážně rostlinné produkty a omezit potraviny obsahující živočišné bílkoviny. Nadměrný obsah bílkovin nebo nasycených mastných kyselin obsažených v mase se v těle uloží v podobě nadbytečných kilogramů. Určitě se ale nevzdávejte ryb, ani masa jako takového, nicméně vybírejte s rozvahou. Vhodné jsou lehce stravitelné typy masa, jako například telecí nebo drůbež.

pavla3

Pijete dostatečně?

Třebaže všichni milujeme léto, letní hice jsou někdy skutečnu výzvou.  Zapamatujte si, že během teplot přesahujících třicet stupňů celsia je zásadní dodávat tělu dostatečné množství tekutin. Abyste omezili riziko tělesné dehydratace, měli byste sáhnout po minerální vodě, která vaší žízeň určitě uhasí. Nicméně voda, přestože hydratuje vaše tělo, neobsahuje vitamíny a tělu dodá jen malé množství stopových prvků. Velmi důležitým stopovým prvkem zodpovědným za správnou hydrataci buněk v těle je draslík. Ten najdeme v ovoci (zvláště v banánech), zelenině (rajčata), stejně jako je ho mnoho v rajčatovém džusu.

„Dobrým tipem pro léto je popíjení chlazených ovocných nebo zeleninových džusů, které nám neposkytují prázdné kalorie, ale jsou bohatým zdrojem nutričně důležitých látek a stopových prvků. Nezapomínejte vybírat 100% džusy, které neobsahují přidaný cukr nebo jiné umělé přísady. Denně byste měli vypít minimálně 1,5 litru tekutin, v teplých dnech až 2 litry. Pro naše tělo není zdrojem vody pouze voda jako taková, ale zdrojem vody může být i ovoce, zelenina a džusy, které jí obsahují,“říká RNDr. Pavel Suchánek. 

Řekněte NE sytým svačinkám

Pokud vám záleží na vašem zdraví, postavě a celkové životosprávě, měli byste se nejprve ze všeho vzdát těžkých a kalorických svačin. Raději sáhněte po rostliných prduktech, ale také po tekutinách a mléčných výrobcích, jako je jogurt, podmáslí nebo kefír. Nejenže zaženou žízeň, ale jsou skvělým zdrojem probiotik a mají pozitivní vliv na činnost trávicího traktu.

Doplňte letní jídelníček o fyzickou aktivitu

Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud zkombinujete rozumnou a lehkou stravu s fyzickou aktivitou, což je velmi příjemné zvláště v době dovolené/prázdnin nebo když je venku krásně.  Dokonce už i během procházky donutíme svaly pracovat a spalovat kalorie. I toto je cesta, jak se snadno můžete zbavit nadbytečných kilogramů a zlepšit svou tělesnou kondici.

Kampaň „ Džusy a pyré. Vitamíny ve SMART formě“ je financována s podporou Evropské unie a Polské republiky a také z prostředků Fondu propagace ovoce a zeleniny a členy KUPS.

Pro více informací o kampani navštivte webové stránky www.dzusyapyre.eu nebo FB stránku Žijte Smart.

Asociace producentů džusů (KUPS) je oborovou organizací sdružující výrobce džusů a jiné subjekty, které přímo spolupracují s ovocnářským odvětvím. Již od roku 1993 zastupuje zájmy oboru ve státních a unijních iniciativách. Spolupracuje s vědeckými instituty, výzkumnými laboratořemi a státními a mezinárodními oborovými organizacemi. Jedná také v zájmu spotřebitelů pomocí zavedeného Dobrovolného systému kontroly džusů a nektarů (DSK), jehož činnost směřuje k zajištění trvale vysoké kvality džusů a obdobných výrobků. KUPS dále v rámci své činnosti podniká celou řadu reklamně-vzdělávacích aktivit, které propagují správné stravovací návyky, včetně konceptu 5 porcí zeleniny a ovoce, z nichž jednou může být sklenice džusu. Více informací o KUPS najdete na webu: www.kups.org.pl.

TÉMATA:
DĚTI