Spoustu úrody zpracujeme rovnou ze zahrady. Sníme, použijeme ke grilování a do vaření. Co dělám s přebytky?
Zavařuji. Navíc mám ještě další přísun ovoce a zeleniny ze zahrady od rodičů.
Každý rok vyrobím snad nejvíce jahodové marmelády. A taky různé sirupy. Bezinkový, meduňkový, mátový, pampeliškový. Baví mě to moc a pomáhám si produkty od Dr.Oetker, bez kterých už se v letní kuchyni neobejdu.
Které přípravky má ELLY - Bohyně kuchyně nejoblíbenější?
GELFIX Klasik, Extra i Super
Ten vybírám podle druhu ovoce, na které Gelfix používám.
Želírovací cukr se stévií
Na jahodový džem používám už jen tenhle želírovací cukr. Moc mi s ním výsledný džem chutná a tak neměním…
Sirupfix
Tak bez něj se neobejde žádný z mých sirupů…
A teď ještě pár osvědčených netradičních jahodových džemů…
Džem první – jahodový s rebarborou
- 500 g jahod
- 200 g rebarbory
- Želírovací cukr se stévií Dr.Oetker
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Jahody očistíme a spolu s rebarborou vsypeme do hrnce a zasypeme želírovacím cukrem.
A teď už jen pomalu vaříme, mícháme, vaříme. Můžeme pomačkat mačkátkem na brambory, ale nemusíme jen pomalu a trpělivě mícháme a vaříme pomalým varem. Džem houstne, voní a skvěle chutná.
Sklenice na marmeládu si připravuji tak, že je dám vymýt do myčky na intenzivní program. Ihned po doběhnutí programu je vyndám, ještě lehce otřu čistou utěrkou a ihned, do horkých sklenic, plním hotový džem. Na víčko kapnu trochu rumu a víčko zevnitř celé vytřu silikonovou mašlovačkou. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru. Takto nechám vychladnout.
Tento postup se opakuje u každého dalšího džemu.
Džem druhý – jahodový s mátou
- 700 g jahod
- Želírovací cukr se stévií
- asi 6 rostlinek máty
Postup stejný jako u předchozího džemu. Jen od počátku vaříme v hrnci s jahodami mátu. Vůně opět úžasná!
Džem třetí – jahodový s kakaovými boby
- 1 kg jahod
- 10 nepražených kakaových bobů
- 1 lžíce kvalitního kakaového prášku
- 500 g třtinového cukru
- Gelfix Extra Dr.Oetker
Kakaové boby oloupeme, rozdrtíme v hmoždíři a přidáme k připraveným jahodám s cukrem do hrnce. Vaříme dlouho, při mírné teplotě. Ke konci přidáme kakao.
Džem čtvrtý – jahodový s květy černého bezu
- 700 g jahod
- 20 květenství černého bezu
- Želírovací cukr se stévií
- 1 bio citron
Bio citron omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omyjeme také květy černého bezu. Sezóny květů černého bezu už je bohužel za námi, takže doporučuji si recept schovat a vyzkoušet. Je opravdu výborný!
Připravené suroviny – jahody, květy a citron, vložíme spolu s cukrem do hrnce. Vaříme zvolna až do doby než má džem hustotu jaká se nám líbí. Plníme do sklenic.
Džem pátý – jahodový s levandulí
- 700 g jahod
- 20 stonků levandule
- Želírovací cukr se stévií
Džem poslední, s vůní a chutí milované Provence. Je velice aromatický, nemáte-li rádi silné vůně, uberte množství levandule.
Článek najdete na blogu ELLY - Bohyně kuchyně ZDE
Nový komentář