jahody2.jpg
Spoustu úrody zpracujeme rovnou ze zahrady. Sníme, použijeme ke grilování a do vaření. Co dělám s přebytky?

Zavařuji. Navíc mám ještě další přísun ovoce a zeleniny ze zahrady od rodičů.

Každý rok vyrobím snad nejvíce jahodové marmelády. A taky různé sirupy. Bezinkový, meduňkový, mátový, pampeliškový. Baví mě to moc a pomáhám si produkty od Dr.Oetker, bez kterých už se v letní kuchyni neobejdu.

jahody.jpg

Které přípravky má ELLY - Bohyně kuchyně nejoblíbenější?

GELFIX Klasik, Extra i Super
Ten vybírám podle druhu ovoce, na které Gelfix používám.

Želírovací cukr se stévií
Na jahodový džem používám už jen tenhle želírovací cukr. Moc mi s ním výsledný džem chutná a tak neměním…

Sirupfix
Tak bez něj se neobejde žádný z mých sirupů…

jahody3.jpg

A teď ještě pár osvědčených netradičních jahodových džemů…

Džem první – jahodový s rebarborou

  • 500 g jahod
  • 200 g rebarbory
  • Želírovací cukr se stévií Dr.Oetker

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Jahody očistíme a spolu s rebarborou vsypeme do hrnce a zasypeme želírovacím cukrem.

A teď už jen pomalu vaříme, mícháme, vaříme. Můžeme pomačkat mačkátkem na brambory, ale nemusíme jen pomalu a trpělivě mícháme a vaříme pomalým varem. Džem houstne, voní a skvěle chutná.

Sklenice na marmeládu si připravuji tak, že je dám vymýt do myčky na intenzivní program. Ihned po doběhnutí programu je vyndám, ještě lehce otřu čistou utěrkou a ihned, do horkých sklenic, plním hotový džem. Na víčko kapnu trochu rumu a víčko zevnitř celé vytřu silikonovou mašlovačkou. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru. Takto nechám vychladnout.

Tento postup se opakuje u každého dalšího džemu.

Džem druhý – jahodový s mátou

  • 700 g jahod
  • Želírovací cukr se stévií
  • asi 6 rostlinek máty

Postup stejný jako u předchozího džemu. Jen od počátku vaříme v hrnci s jahodami mátu. Vůně opět úžasná!

Džem třetí – jahodový s kakaovými boby

  • 1 kg jahod
  • 10 nepražených kakaových bobů
  • 1 lžíce kvalitního kakaového prášku
  • 500 g třtinového cukru
  • Gelfix Extra Dr.Oetker

Kakaové boby oloupeme, rozdrtíme v hmoždíři a přidáme k připraveným jahodám s cukrem do hrnce. Vaříme dlouho, při mírné teplotě. Ke konci přidáme kakao.

Džem čtvrtý – jahodový s květy černého bezu

  • 700 g jahod
  • 20 květenství černého bezu
  • Želírovací cukr se stévií
  • 1 bio citron

Bio citron omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omyjeme také květy černého bezu. Sezóny květů černého bezu už je bohužel za námi, takže doporučuji si recept schovat a vyzkoušet. Je opravdu výborný!
Připravené suroviny – jahody, květy a citron, vložíme spolu s cukrem do hrnce. Vaříme zvolna až do doby než má džem hustotu jaká se nám líbí. Plníme do sklenic.

Džem pátý – jahodový s levandulí

  • 700 g jahod
  • 20 stonků levandule
  • Želírovací cukr se stévií

Džem poslední, s vůní a chutí milované Provence. Je velice aromatický, nemáte-li rádi silné vůně, uberte množství levandule.

Článek najdete na blogu ELLY - Bohyně kuchyně ZDE

oetker-e1575983632723.jpg