Víno je odedávna jedinečným stimulačním prostředkem, který zvyšuje emoce a schopnosti zážitku. Obsahuje tisíce látek, které působí na zdraví člověka. Proto jsou také již od dávných časů známy
Konečně jsme se dočkali. Nastal čas léta, prázdnin, dovolených, čas víkendů na chatách a chalupách, čas odpočinku. Každý z nás má o prožití svého volného času jiné představy, ale myslím, že na jednom bychom se shodli všichni.
Večerní posezení s přáteli u grilu, pochutnávání si na vynikajících lahůdkách a k tomu nezbytná sklenka vína patří určitě k oblíbeným kratochvílím snad každého z nás.
A právě o vínu chceme dnes povídat. Pijeme ho téměř všichni, chutná nám, máme oblíbené značky apod., ale ruku na srdce – málokdo z nás dokáže určit, které víno se hodí k tomu kterému jídlu či společenské situaci. Jste-li zvídaví a rádi se dozvíte něco nového, pak jste na správném místě.
Pojďte se seznámit s vynikajícími Valtickými víny. Víno Valtice přináší na Váš stůl kvalitní odrůdová vína, ve kterých si najdete zalíbení při setkáních se svými blízkými nebo přáteli.
Víno se používalo jako rozpouštědlo při maceraci bylin nebo přímo k léčení. Ještě v roce 1845 obsahoval oficiálně užívaný lékopis 200 druhů léčebných vín a do roku 1892 byly některé druhy vín na předpis a byly placeny jako lék pojišťovnou. Červené víno používáme běžně k posílení organizmu, k léčení střevních potíží, burčák je dobrý proti zácpě, sklenka suchého sektu osvěží, aperitiv zlepší chuť atd. Ochranný účinek látek zvaných polyfenoly se projevuje při pravidelném pití cca 1,5 dcl vín
Müller Thurgau - velmi oblíbená odrůda, s jemnou muškátovou vůní a harmonickou chutí, s nižším obsahem kyselin. Můžeme ji doporučit k méně výrazným předkrmům, zeleninovým polévkám, rybám nebo k bílým měkkým sýrům.
Veltínské zelené - jemné víno s ovocnou vůní, žlutozelenou barvou a svěží kyselinkou. Má lahodnou kořenitě mandlovou chuť. Doporučujeme podávat k zeleninovým salátům, sýrům, ale i k smaženým pokrmům.
Rulandské bílé - plné víno zelenožluté barvy a květnaté vůně připomínající kvetoucí kosatec. Zráním získává až chlebnatou příchuť. Dokonale ladí ke kuřecím prsíčkům, k zeleninovým salátům, k sýrům a k mírně pikantním pokrmům.
Ryzlink rýnský - vyniká svojí typickou vůní po lipovém květu a medu, zvýrazněnou kyselinkou a světle nazlátlou barvou. Říká se mu také Lipka. Jeho ušlechtilá vůně a plná harmonická chuť korunuje celkový požitek z vína.
Nový komentář
Komentáře
Rulandské modré a Modrý Portugal to sou moje oblíbená vína, piju teda od jakživa červený, bílým nepohrdnu. Manžel pije taky radši červené. A pak pijem takový, co sou levný, nevím, jak se menujou, ale dobrý. Což sme zjistili samozřejmě ochutnávkou, jak jinak.
Chardonnay mam rada australske, z cervenych naprosto a bezkonkurecne miluju australsky Shiraz. Taky jsou dobra vinka jihoafricka. Doma si susim darek od kamosky "Chateauneuf-du-pape", rocnik 1999, to vymlaskneme s muzem na nejakou echt prilezitost, doufam, ze budeme velice chutove spokojeni
.
Puma1: cinzano a tak jsou vermuty - kořeněná vína. to je trochu jiná kategorie...
Capelucita: ono je to samy s franc. vinama - to, co tady vydavaji za super fr. vino, se tam pije misto ranniho caje :D
Žížala, Radka: Tak to je opravdu jedna z mála pochval, kterou o twmplářích slyším. Věřte, že v Čejkovicích je daleko lepší a kvalitnější víno, než od nich. Soustřeďují se spíše na kvantitu než na kvalitu.
I když etikety a láhve mají moc hezké. Obsah nevím, nevím
Landriel: Pálava se opravdu vyrábí i v Čejkovicíh
Puma1: v nejhorsim to kamoska resi tim, ze kdyz ji to chutna, schova si doma lahev i s etiketou a priste vi...
Ale zasejc takovej znalec jako tudle Dickieovi nejsem
přátelé, přátelé, i ti dva blbci (tedy Müller s Thurgauem
) mohou být velmi dobré víno, záleží, od koho, jakej ročník, jestli to má přívlastky...
jinak u nás doma vede Zweigeltrebe růžové ze Sovína, v červeném Cabernet Sauvignon z Bulharska (některé), na jedné ochutnávce jsem se nedávno zamilovala do Cabernetu a Merlotku z Chile - Diavolo, mají i bílý Sauvignon, ale ten jsem neměla, a jinak mám z bílého nejradši červený tramín a šedou rulandu. a chardonnay - někdy.
no ale teď můžu víno leda tak hroznové...
Šmankote, já bych si tak dala dobré suché červené. Teď hned a špatná ponurá nálada by byla v trapu.
.. a pokud není určeno pro archiv, nemá se víno moc dlouho (několik let) schovávat ...
astra: chablis je dobré ...
BBV: Tak AOC máme
.Tak ho v co nejbližší době lupnem,teda vychutnáme
jinak takova pomucka - dobry (kvalitni) vino ma povetsinou dlouhej, kvalitni korek (nelepenej)... rozhodne neplati, ze cim drazsi, tim lepsi :)
Ferdicka: v originale je to Grüner Veltliner (vino je puvodem od rakusaku, rikaji mu taky Veltlini nebo Grünner), kde se vzalo to oznaceni "Veltinske" taky nevim... a jak jsem si stihnul vsimnout, tak to nekdy nekdo proste napsal blbe, a tak ostatni opisujou...
astra: chablis je dobry vino, ted by melo i zlevnit (po vstupu do eu).. co je jeste dobry, tak chilsky vina - tarapaca, nebo californsky vina - z Napa Valley, ty jsou uplne uzasny... (treba jejich savignon blanc, 2003) :))
A neměli jste někdo francouzský Chablis?Distributor je Vins de France Praha.Je to roční 1998.Schovaváme ho už tu delší dobu,tak by mně zajímalo,jestli vůbec bude stát za to.Kolikrát totiž jsou naše vína lepší než zahraniční....
Puma1: a to zas jo, to je pravda...
na svařák jedině krabici. Vařit dobrý víno by se mi taky nechtělo...
*daisy*:
je jedno co chlastáme, hlavně že se motáme
Puma1: e-e, ja uz bych si spis fakt koupila nejaky "skleneny" vino
, sice treba ne nejaky pozdni sber (mnamnam, bily svaracek
), ale asi by to chtelo trosku vic nez stolni vinko
My jsme naposledy měli Ryzlink Vlašský pozdní sběr 1999 Mikulovská vinařská oblast,trať Přední Purmice
Úplně se rozplývalo na jazyku...
viv: ale ja mela taky takovy obdobi, na VS... To se bralo "hlavne se motat" - a telo bylo i schopny natolik, za ranni bolehlavy neznalo...