„Tenhle zákusek si zamilujete díky vyvážené kombinaci jednotlivých ingrediencí. Jemná vůně skořice v korpusu, lehounká nadýchaná tvarohovo-smetanová náplň, která se rozpouští na jazyku, a božská chuť máslového karamelu s křupavými ořechy navrch, se hodí na letní piknik i na slavnostnější příležitosti,“ upozorňuje Sabina Kmecová.
Ingredience na těsto:
- 375 g hladké mouky
- 250 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 1vejce
- 1 lžičku skořice
- 1 lžíci kakaa
Na náplň:
- 500 g plnotučného tvarohu
- 150 g cukru krupice
- 40 g škrobu
- 3 vejce
- 200 g ušlehané 33% smetany
- lusk vanilky
Na karamelovou vrstvu:
- 150 g cukru krupice
- 40 g másla
- 250 g hrubě nasekaných vlašských ořechů
- 150 ml 33% smetany
Postup:
1. Suroviny na těsto vsypeme do mísy, důkladně promícháme a vypracujeme v hladké těsto.
2. Na dno dortové formy o průměru 26 cm vmačkáme těsto, včetně okraje do 3/4 výšky.
3. Předpečeme v rozehřáté troubě na 180 °C, přibližně 5 min. mezitím si připravíme náplň.
4. Cukr, vejce a škrob vyšleháme do pěny. V druhé míse smícháme tvaroh s naškrábanou vanilkou. Postupně do něj přidáváme vyšlehanou pěnu a jemně metlou vmícháme do připraveného tvarohu. Na závěr vyšleháme šlehačku a jemně ji vmícháme do náplně.
Hotovou náplň vlijeme na předpečené těsto. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 45 minut. Na poslední 2 minuty přidáme troubu na 230 °C, aby těsto získalo zlatavou barvu. Necháme trochu zchladnout.
5. Horní ořechovou vrstvu získáme zkaramelizováním cukru na pánvi, do které přidáme máslo, pořádně promícháme a necháme chvilinku probublat. Poté vsypeme nasekané ořechy, které zapracujeme do karamelu. Nakonec vlijeme smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí. Připravenou směs nalijeme na upečený dort a necháme zchladnout.
Text a foto www.nebespan.cz
Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi. Více informací na www.nebespan.cz. |
---|
Vyzkoušejte i další recepty:
- Meruňkový koláč s tvarohem
- Nejčokoládovější čokoládový cheesecake
- Lahodný hruškový koláč s exotickým názvem
- Tarte tatin – lahodný omyl francouzské cukrářky
Nový komentář
Komentáře
to musí být úžasné
Nechtela by mi to ta slecna upect a privezt domu?
Kadla — #7To nech na zimu, letní recept to určitě není. Jestli můžu doporučit, tak se mrkni na Švestkový koláč s drobenkou, co byl nedávno. Ten jsem udělala a jsem vyloženě nadšená. Tak vypadá pravý letní koláč, ten s ořechama bych dělala až zamrzne a budou ořechy.
Dort vypadá božsky, ale jak tak koukám na ingredience, bude nekřesťansky drahý... Tak nevím, jestli se do něho pustím.
magic11 — #2 My letos taky,celá cukrárna byla v rekonstrukci,ale na svých stránkách ani ťuk...
To vypadá úžasně,recept je už opsaný
Ten je lákavej
Tento dort může být zrovna tak zimní... Není tam jediná speciálně letní ingredience. Nebo že se v létě na slunci nerozteče?
Recept vypadá super.
Na Nebespán jsme se při toulkách na Šumavě hrozně těšili a byl pro nás obrovským zklamáním. Zřejmě jsme jen naletěli na mamutí reklamu sluníčkářů. Není nad to, ověřit si na vlastní oči.
Dobré to bude, ale žádná redukční dieta.