Foto: Pernerka
Ingredience na těsto:
- 300 g špaldové hladké mouky Pernerka
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 g cukru
- 180 g másla
Tvarohová náplň:
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- vanilka
- 120 g cukru
- citronová kůra
- meruňky
Tip: Špaldovou hladkou mouku můžete nakombinovat také s pšeničnou hladkou moukou.
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, prášek do pečiva, vejce a vychlazené máslo. Prsty propracujeme, až vznikne směs připomínající drobenku. Takto připravený základ necháme 15 minut odpočinout v lednici. Než se těsto vychladí, připravíme náplň – tvaroh smícháme s cukrem, vanilkou, citronovou kůrou a nakonec přidáme vejce. Promícháme. Formu vyložíme pečícím papírem. 2/3 těsta nasypeme do formy a umačkáme prsty. Na těsto nalijeme tvarohovou náplň, rozprostřeme nakrájené meruňky a posypeme zbývajícím těstem. Koláč pečeme v předehřáté troubě na cca 170-180 stupňů dozlatova (cca 45 minut). Propečenost zkontrolujeme zapíchnutím špejle – těsto se nesmí na špejli lepit. Před podáváním koláče můžeme posypat moučkovým cukrem.
Zdroj receptu: www.pernerka.cz
Nový komentář