7098c09464f81-obrazek.jpg
Foto: Pernerka

Ingredience na těsto:

  • 300 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 180 g másla
     

Tvarohová náplň:

  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • vanilka
  • 120 g cukru
  • citronová kůra
  • meruňky

Tip: Špaldovou hladkou mouku můžete nakombinovat také s pšeničnou hladkou moukou.

 Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, prášek do pečiva, vejce a vychlazené máslo. Prsty propracujeme, až vznikne směs připomínající drobenku. Takto připravený základ necháme 15 minut odpočinout v lednici. Než se těsto vychladí, připravíme náplň – tvaroh smícháme s cukrem, vanilkou, citronovou kůrou a nakonec přidáme vejce. Promícháme. Formu vyložíme pečícím papírem. 2/3 těsta nasypeme do formy a umačkáme prsty. Na těsto nalijeme tvarohovou náplň, rozprostřeme nakrájené meruňky a posypeme zbývajícím těstem. Koláč pečeme v předehřáté troubě na cca 170-180 stupňů dozlatova (cca 45 minut). Propečenost zkontrolujeme zapíchnutím špejle – těsto se nesmí na špejli lepit. Před podáváním koláče můžeme posypat moučkovým cukrem.

kol5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Šlehačková bublanina

Zdroj receptu: www.pernerka.cz