Teď už vím, co udělám, až se mě zima zeptá, co jsem dělala v létě. Postavím vodu na sporák, otevřu skleničku a dám si do oblíbeného hrnku lžičku zimního čaje, zaliju vařící vodou a budu vychutnávat u kamen.
Recept na pečený čaj je receptem lidovým a těžko říct, kdo ho vymyslel. Pečený čaj se už dnes prodává i v obchodech, ale domácí je prostě domácí. Každý pečený čaj bude trochu jiný, protože každý si do něj dá oblíbené nebo dostupné ovoce. A v tom je to kouzlo.
Experimentujte a vyzkoušejte různé varianty, přidejte třeba i různé koření. Vzniknou zajímavé chuťové kombinace.
Suroviny
- 2 kg různého ovoce. Ideální je 1kg bobulovin, nejlépe černý rybíz, borůvky, maliny... no prostě co kde najdete. A 1 kg jablek, meruněk, broskví...
- 10 ks hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- 1 kg cukru
- 250 ml rumu :)
Postup
Očištěné nakrájené ovoce dáme na velký plech. Samozřejmě že nakrájíme jen jablíčka, meruňky apod., rybíz krájet nebudeme. Přidáme koření a zasypeme cukrem. Dáme péct na 180°C na 30 minut. Poté přimícháme rum a plníme do sklenic.
Tentokrát jsem použila rybíz, maliny, jahody, meruňky, jablka a broskve. Ještě bych to ráda zkusila kombinaci jablko, borůvky a švestky, ale to si budu muset ještě chvilku počkat.
Nový komentář
Komentáře
gerda — #22
, to jsem se fakt nadřela, pekla jsem společně, odebrala pro děti a do zbytku jsem přidala rum (už se nepeklo)
dostala jsem jako dárek, kupovaný i doma dělaný, oba byly výtečné :-)
jija — #17 ale to jsi dělala zbytečnou práci, protože při pečení se veškerý alkohol odpařuje. Příště se tak nedři
ja si dělám pečený čaj...miluji ho
Mě,jelikož jsem barbar v kuchyni,to prostě přijde úplně stejné,jako když dám lžičku domácí marmelády a zaliju horkou vodou.Ten rumík dodám už podle chuti a potřeby
gerda — #12 Jasněéééééé
Letos jsem dělala poprvé a má to velký úspěch. První byl červený a černý rybíz, maliny, lesní jahody a borůvky a druhý bílý rybíz, jablka, hrušky a pomeranč a oba jsou moc dobré. Ještě mám v receptu na toto množství ovoce 2 citrony.
Loni jsem dělala dvě varianty pečeního čaje - pro dospěláky s rumem a pro vnoučata bez alkoholu. Oba byly výborné
pečený čaj mám ráda, akorát nemám ráda když ho návštěva pije a nevijí to ovoce.Já pak musím to přilepené ovoce dostávat z hrnku
už mám doma, jen jsem nedávala rum
Dva roky jsem pekla čaj ale nikdo doma si ho neoblíbil, to nemůžu říct o pracovnicích stacionáře Fénix
My jsme doma měli jedinkrát pečený čaj - tedy kupovaný - lesní plody. A do teď si pamatuji tu líbeznou chuť (božeeee!!!) jaká to byla mnamka, vůbec jsem si z toho čaj nedelala, ale jedla to samotné. Za den to bylo pryč :-D.
enka1 — #8 ale i tak...prostě čaj v hrnku a do něj panáka rumu!!
Letní ovoce je vždy beznadějně spaseno dětmi, ale přemýšlí nad čajem z aronie. Tu nikdo moc nejí a do čaje by byla skvělá.
Mám ho ráda,ale nepeču.Vždy ho dostanu jako dárek
Děláme ho s úspěchem už 6 let a velmi povedené kombinace pro naši rodinu jsou - směs rybízů a josty, višně, a pro mě je favorit podzimní kombinace rakytník +jablíčka
A co se týká základu já si ho neumí představit bez citrónu, zázvoru a i celé skořice
. Rum dáváme až po upečení.
Ochutnala jsem z citrusových plodů se zázvorem, taky chutnal.
gerda — #6 Čtu, že rum se tam dá až po pečení
k pečení přidávám badyán, hřebíček a celou skořici + na jemná kolečka pokrájené 1-2 citrony, místo rumu...je to lahoda...
Věrulinka — #5 jenom si myslím, že rum bych potom nalila až do hotového čaje v hrnku. Při pečení se stejně odpaří.
Peču čaj a v zimě je to lahoda na zahřátí