mozecek.jpgFoto: Šárka Škachová

Květák, patřící mezi brukvovitou čeleď, je nízkokalorická zelenina, která díky vysokému obsahu vlákniny dokáže na dlouhou dobu zasytit. Je bohatý na vitaminy a minerály – vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou a také draslík, vápník a hořčík. Je překvapivě dobře stravitelný a nezpůsobuje zažívací potíže, může za to vysoký obsah kyseliny jablečné a citronové. Vyhýbat by se mu ale měli lidé trpící nemocí dna.

Jak uvařit správně květák?

  • před vařením je vhodné ho ponořit celý na 15 min do vody s otcem či solí
  • květák vkládejte do vroucí osolené vody
  • vařte jen nezbytně dlouhou dobu, ať ho nerozvaříte
  • přidejte do vody pár listů, květák pak bude chutnat ještě lépe
  • přidejte do vody lžíci cukru - pro chuť i barvu
  • pokud do vody na vaření přidáte trochu citronové šťávy nebo mléka, květák zůstane pěkně bílý

Suroviny

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 8 vajec

Postup

Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě. Sceďte a nasekejte ostrým nožem na kousky.

Cibuli nakrájejte nadrobno a nechejte opékat na másle, ve velké pánvi.

Přidejte nakrájený květák, ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Krátce poduste. Poté vmíchejte rozšlehaná vejce, která jste lehce osolili. Nechejte ztuhnout. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Zdroj informací: autorský recept, www.nzip.cz

tzatziki.jpgFoto: Alena Kolaříková

kvetak.jpgFoto: archiv redakce

kvetak2.jpgFoto: Alena Kolaříková