Foto: Šárka Škachová
Květák, patřící mezi brukvovitou čeleď, je nízkokalorická zelenina, která díky vysokému obsahu vlákniny dokáže na dlouhou dobu zasytit. Je bohatý na vitaminy a minerály – vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou a také draslík, vápník a hořčík. Je překvapivě dobře stravitelný a nezpůsobuje zažívací potíže, může za to vysoký obsah kyseliny jablečné a citronové. Vyhýbat by se mu ale měli lidé trpící nemocí dna.
Jak uvařit správně květák?
- před vařením je vhodné ho ponořit celý na 15 min do vody s otcem či solí
- květák vkládejte do vroucí osolené vody
- vařte jen nezbytně dlouhou dobu, ať ho nerozvaříte
- přidejte do vody pár listů, květák pak bude chutnat ještě lépe
- přidejte do vody lžíci cukru - pro chuť i barvu
- pokud do vody na vaření přidáte trochu citronové šťávy nebo mléka, květák zůstane pěkně bílý
Suroviny
- 1 květák
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř
- tymián
- 8 vajec
Postup
Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě. Sceďte a nasekejte ostrým nožem na kousky.
Cibuli nakrájejte nadrobno a nechejte opékat na másle, ve velké pánvi.
Přidejte nakrájený květák, ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Krátce poduste. Poté vmíchejte rozšlehaná vejce, která jste lehce osolili. Nechejte ztuhnout.
Dobrou chuť přeje Elly.
Zdroj informací: autorský recept, www.nzip.cz
Foto: Alena Kolaříková
Foto: archiv redakce
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
jasné, že květákový list.....
přidejte do vody pár listů, květák pak bude chutnat ještě lépe - dubu, javoru, pampelišky nebo ze salátu??? chjo, to je zase vyjádření