pru.jpg

Základem je, jaké maso na gril vybrat. Prakticky všechny druhy masa – kuřecí, vepřové, hovězí, krůtí, jehněčí i ryby a mořské plody. Vždy je lepší vybírat kousky prorostlé, které obsahují tuk. Ten totiž dodá masu chuť a vůni a právě díky němu bude šťavnatější.

Na gril byste rozhodně neměli dávat maso ihned poté, co ho vyndáte z ledničky. Ideální je vyndat ho 2–3 hodiny před grilováním. A pokud si chcete opravdu pochutnat, pak preferujte jen maso chlazené. Maso z mrazáku je plné vody, uvolní se z něj šťáva a může být suché. Proto se na gril nehodí. Pokud to nejde jinak, vyndejte maso z mrazáku alespoň den předem a nechte ho rozmrazit pomalu, minimálně 12 hodin. Nikdy ho nerozmrazujte v mikrovlnce, tím ho uvaříte a nebude tak chutné.

Před grilováním maso nenaklepávejte, měkkost a šťavnatost mu můžete dodat marinováním. Když je dobře naložené, chutná mnohem lépe.

Pozor na drůbež
Drůbeží, hlavně kuřecí maso, byste asi na grilu našli nejčastěji. Nejoblíbenějšími kousky jsou grilovaná křidélka, stehna, prsa a celá kuřata. Nebojte se použít ani ostatní drůbeží maso, skvělé je krůtí, husí a kachní, ale třeba i křepelka.
Rizikem u něj je, že ho příliš dlouhou úpravou vysušíte, nebo ho naopak propečete nedostatečně. Uvnitř bude ještě syrové, a hrozí tak nákaza bakteriemi salmonely nebo kampylobaktery. Proto si pořiďte teploměr a dohlédněte, aby teplota masa uvnitř byla alespoň 79 °C, což bakterie zahubí.

Drůbež bychom neměli předem marinovat moc dlouho. Stačí 2 až 4 hodiny. Při dlouhém marinování drůbeží maso až příliš zkřehne a mohlo by se během teplené úpravy rozpadat!

Vepřové na gril
Drůbežímu masu šlape na paty rozhodně vepřové. Nejlepší je klasická krkovice, a to díky vyššímu obsahu tuku. Díky němu je po grilování krásně šťavnatá. Ugrilovat si ale můžete také vepřovou kotletu, a to jak s kostí, tak bez ní. Skvělá jsou i žebírka, bůček a sázkou na jistotu je i panenka.

Časy grilování podle tloušťky masa:

  • 2 cm silné maso = 10 až 15 min přímého grilování
  • 3 cm silné maso = 8 min. přímého grilování a potom 6 až 10 min mimo plamen.
  • Marinovaný kotlet o síle cca 2 cm grilujeme 10 až 12 min.
  • Vepřová „svíčková“ 25 až 30 minut nepřímého grilování

Hovězí je králem
Fajnšmekři a milovníci grilů nedají dopustit na hovězí maso. V něm se ale už musíte přece jen vyznat. A také sáhnout hlouběji do peněženky. Zásadní je, aby šlo o maso vyzrálé a také prorostlé. Výborný steak je z nízkého roštěnce, svíčkové nebo květové špičky. I přesto, že logicky fandíme tuzemských chovatelům hovězího, špičková jsou steaková masa z Jižní Ameriky, především flanc steak, rump steak, maminha nebo picanha. Jde o masa stařená neboli vyzrálá. Pokud si chcete pochutnat, zvolte maso z mladých býků.

Při určování stáří hovězího se můžete řídit jeho barvou. Mladší kusy mají maso světlejší než starší. Pomáhá také do masa píchnout prstem, na vyzrálém zůstane jeho otisk.

Maso na burgery by mělo mít alespoň 20 % tuku. A ani ty nedělejte z rozmrazeného masa. Nedržely by pak tvar a odrazilo by se to i na chuti. Na burgery se hodí hovězí i mix hovězího s vepřovým, každý preferuje svoji recepturu

Ryby jsou nejjemnější
Pokud chcete grilovat ryby, pak i v tomto případě vždy volte ty čerstvé. Rozmrazené by se vám na grilu rozpadly. Ryby nepotřebují moc marinády, ta by totiž mohla přebít jejich chuť. Aby se při grilování nerozpadaly, dávejte je na vyčištěný a pomazaný rošt a otáčejte ideálně jen jednou. Filety dejte nejprve kůží dolů a zhruba po 5–7 minutách otočte. Jestliže ryby grilujete pravidelně, vyplatí se koupit si speciální mřížku, která otáčení usnadní.

Čerstvost ryby poznáme podle čirosti jejich očí, čím jasnější tím je ryba čerstvější.

Ryby grilujeme vždycky v celku, rybí filé pouze v grilovací misce. Mořské plody jako jsou krevety, ústřice, kalamáry a chobotnice nakrájené na kolečka postačí grilovat z každé strany 2 až 3 minuty. Celé chobotnice nebo kalamáry z každé strany cca 4 – 5 min. U krevet poznáte, že jsou hotové, jakmile začnou hezky růžovět.

pru2.jpg

Bacha na bakterie
Jak se tedy bránit, aby se naše grilovačka nezměnila v závod ve sprintu? Především je nutné dodržovat hygienická pravidla: myjte si ruce vždy, když se chystáte jít pracovat s jídlem, a především se syrovým masem. Zároveň je důležité udržovat maso co nejdéle v chladu: z ledničky je vytáhněte až těsně před opékáním. Zejména v horkém letním počasí se bakterie množí až nebezpečně rychle. Pozor také možnost křížové kontaminace: ze syrového masa se na již opečené mohou přenést mikroorganismy, které způsobují průjem. Dbejme proto na to, aby se čerstvé steaky těch opečených nedotýkaly, stejně tak jako mysleme na to, aby se již hotové kousky nekrájely na prkýncích, kde se předtím zpracovávalo čerstvé maso. A zamezit bychom měli i kontaktu neopečeného masa například se zeleninou nebo bramborami. V neposlední řadě také musíme myslet na to, aby vše bylo dostatečně tepelně upravené. Steak je hotový, pokud je jeho povrch červený, jeho vnitřek je horký a teče z něj čirá masová šťáva. Snadno to zkontrolujeme, pokud jej v jeho nejtlustější části rozkrojíme. Pokud si chceme být úplně jistí, můžeme využít kuchyňský teploměr.

Přesto podle statistik ročně potrápí průjmové onemocnění 50 až 70 tisíc Čechů.

Dbejte na pitný režim a vybírejte si lehké pokrmy
A co dělat v případě, že nás střevní infekce i přes všechna preventivní opatření postihne? Lidé, které trápí průjem, jsou nejčastěji ohroženi dehydratací. Mírná dehydratace je běžná, ale můžeme jí předejít pitím dostatečného množství tekutin. Nejlepší je voda nebo neslazený bylinkový či ovocný čaj, případně si můžeme pomoct speciálními rehydratačními roztoky, které se prodávají v lékárně. Naopak nedoporučují se tekutiny obsahující hodně cukru – například kola nebo jiné šumivé nápoje. Nepomůže ani káva nebo černý čaj. Co se týká potravin, je důležité, abychom se pokusili jíst v menších porcích lehká jídla. Rozhodně se nedoporučují kořeněné nebo tučné pokrmy, po kterých by nám mohlo být ještě hůře.

Jak se tedy průjmovým onemocněním bránit, například na dovolené?

  • Používejte jen balenou vodu jak na pití, tak například na omývání ovoce nebo čištění zubů.
  • Nedotýkejte se ručníků na společných toaletách.
  • Pečlivě si umývejte ruce (pokud není k dispozici voda, doporučuje se používat antibakteriální gel).
  • Pozor na led v chlazených nápojích. Raději obětujte teplotu nápoje.
  • Pokud se týká potravin, jezte pouze oloupané ovoce omyté nezávadnou vodou, nejezte syrovou zeleninu, pozor na zmrzlinu, vyhýbejte se tepelně nezpracovaným potravinám, především masu v syrovém stavu. Nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso nebo vejce bývají také častou příčinou těchto onemocnění.
  • Ovoce a zeleninu, které není možné oloupat, před konzumací pečlivě omyjte.
  • Vejce a veškeré produkty z nich pečlivě tepelně upravte. Sami si doma nepřipravujte jídla ze syrových vajec (například zmrzlinu, vaječný koňak apod.).
  • Na porcování masa použijte jeden nůž a jedno prkénko, na kterém pak nekrájejte jiné potraviny. Utěrky potřísněné krví co nejdříve vyperte.
  • Maso nerozmrazujte v mikrovlnné troubě, ale vyndejte jej s dostatečným předstihem a nechejte rozmrznout při pokojové teplotě.
  • V létě se vyhýbejte stánkům s rychlým občerstvením, ve kterých nemáte zaručenu čerstvost a nezávadnost použitých potravin.

A pokud i přesto k nešťastné střevní události dojde? Řešení je poměrně snadné. Vsaďte na lehká jídla a hodně tekutin:

  • Pijte dostatek tekutin
    Průjem může způsobit dehydrataci. Mírná dehydratace je běžná. Snadno ji ale můžeme předejít prevencí a pít dostatek tekutin.
  • Jezte jako obvykle
    I když se nemusíte cítit dobře, je důležité, abyste se pokusili jíst v menších porcích a lehká jídla.
  • Vyhněte se nápojům obsahujícím hodně cukru
    Nápoje jako je kola a další šumivé nápoje mohou někdy průběh průjmu zhoršit.
  • Vyhněte se tučným a kořeněným jídlům
    Rozhodně není vhodné sahat po smažených jídlech nebo majonéze a živočišných tucích.

Tip pro zdraví
Češi si obstarávají přípravky proti průjmu zhruba jednou až dvakrát ročně. A každý druhý je nakupuje raději preventivně do zásoby. Pro 93 % lidí je nejdůležitější, aby léky rychle zastavily průjem, aby ulevily od bolestí břicha. Tak účinkuje zdravotnický prostředek Tasectan DUO, který také působí jako prevence. Funguje na bázi látek přírodního původu, konkrétně tanátu želatiny a probiotik. Jeho výhodou je, že působí na všechny typy průjmu, bez ohledu na jeho původce. A volit můžete ze dvou forem: z tablet pro dospělé nebo ze sáčků, které jsou vhodné i pro děti od narození.

Proč zvolit Tasectan DUO?

  • Rychle vyřeší akutní průjem a přírodní cestou šetrně obnovují funkci střev
  • Potlačují příznaky provázející průjem, jako jsou bolest břicha a křeče
  • Působí na všechny typy průjmu bez ohledu na jejich původce
  • Vhodné pro cestovatelský průjem
  • 2 formy: tablety/kapsle pro dospělé, sáčky mohou děti od narození
  • Pozorně čtěte návod k použití

Více informací najdete na:

623af4f241df8obrazek.jpg

Čtěte pečlivě návod k použití a informace o bezpečném používání. Tasectan DUO je zdravotnický prostředek určený k obnově fyziologické funkce střevní stěny. Číslo notifikované osoby: 0373

TAS-CZ2203-0327
623af4fa00c1dobrazek.jpg