Kdykoliv a kdekoliv

Grilování patří k našim specialitám a skutečně v něm vynikáme. Dokážeme postavit svůj grilovací koutek téměř všude – na zahradě, na balkóně, v parku, na parkovišti, u vody, zkrátka, kde není poblíž hlásič požáru, tam je náš rajón. Pokud se rozhodnete strávit víkend poctivou grilovačkou, tak rozhodně nemůžete troškařit. Do nákupního košíku naházejte všechno, co se dá opéct. Nesmí chybět maso, párečky, zelenina, sýry, pečivo a nějaké to dobré pití.

Muži mají slabost pro opečený kus masa nebo uzeniny, ženy zase rády vyzkouší i nějakou tu zeleninu a sýry. V kurzu je třeba hermelín, který se po upečení krásně rozteče. Grilování dodává jídlu jeho tradiční kouřovou chuť a možná proto je mezi strávníky tak oblíbené. Samozřejmě musíme vyzdvihnout i jedinečnou grilovací atmosféru, kdy se nalévá pivo nebo víno, chystá se zelenina, pánové žhaví a přikládají na železo první kousky masa a všichni se skvěle baví.

Grilovačka bez výčitek

Jak si ale takovou grilovací sešlost užít bez výčitek svědomí? Pokud jste se rozhodli pro maso, tak volte raději libové kousky nebo rovnou rybu, marinádu si připravte domácí, dresinky volte s jogurtovým základem, a pokud sáhnete po výše zmíněném hermelínu, tak se přikloňte k light verzi se sníženým obsahem tuku. Naopak u zeleniny se můžete rozšoupnout. Grilovaná cuketa, lilek nebo rajčata jsou vrcholem zahrádkářské gastronomie. K tomu celozrnné pečivo a dílo bude dokonáno. S alkoholem buďte také střídmí, jedna sklenička bílého je tak akorát.

Pár grilovacích pravidel

Nechceme být úplní kaziči zábavy, ale je pár pravidel, které byste měli při grilování dodržet. I když to zní jako geniální nápad, tak nikdy, opakujeme nikdy nerozpalujte gril benzínem ani lihem. Takovou fireshow přenechte raději někomu jinému. Před grilováním maso nechte alespoň půl hodiny marinovat a negrilujte na přímém plamenu, maso by pak mohlo získat nahořklou chuť. Solte až ke konci, maso pak zůstane krásně šťavnaté. Pozor si také dejte na odkapávající tuk, ten totiž nesmí kapat do ohně, aby nevznikaly škodliviny. Každý má rád křupavou kůrčičku, pokud má ale barvu jako hornická podrážka, tak to rozhodně neriskujte. Po grilování nezapomeňte vše pořádně vyčistit, aby byl gril připraven v top stavu na příští sešlost.

A to je všechno, pokud jsme řádně navnadili vaše chuťové buňky, tak se s vámi rádi podělíme o pár letních receptů z dílný kuchařů z Fitrecepty.info, které rozhodně musíte vyzkoušet.

Grilovaný hovězí steak

  • 2 hovězí rump steaky (cca 2x200 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 lžičky drceného růžového pepře (může být i barevný)
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu

Steaky osolte, opepřete, potřete sušeným rozmarýnem a olejem a dejte na rozpálený gril. Steak opečte 3 minuty z jedné a 3 minuty z druhé strany. Potom dejte steak ke straně grilu a gril zavřete. Steaky nechte pod grilem dopéct dalších 4-5 minut. Grilovaný steak podávejte například s okurkovým salátem.

Kuskus s grilovanou zeleninou

  • 200 g celozrnného kuskusu
  • 100 g cukety
  • 100 g lilku
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední paprika
  • 1 lžička sušeného medvědího česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 50 g vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 190 °C. Kuskus dejte do mísy, zalijte vroucí vodou nebo vývarem a mísu dejte stranou. Lilek a cuketu nakrájejte na kolečka, papriku na nudličky, šalotky nakrájejte najemno a česnek prolisujte. V malém pekáčku pak zeleninu, česnek i šalotku smíchejte společně s olivovým olejem, provensálským kořením a špetkou soli a pepře. Pekáček dejte do předehřáté trouby a zeleninu pečte 20 minut na 180–190°C.

Okurkový salát ke grilování

  • 10 ks malých salátových okurek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř na dochucení

Salátové okurky omyjte, podélně rozřízněte a nakrájejte na půlkolečka. V míse smíchejte olivový olej, najemno nasekaný koriandr, prolisovaný česnek a šťávu s půlky citronu. Okurky přidejte do mísy a pořádně pomíchejte. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte vychlazené.

Přečtěte si také:

Reklama