Milé dámy, nemusíte být přímo odbornice na výživu a určitě víte, že strava v letních měsících se od té zimní liší. Také na sobě můžete pozorovat změnu chutí. Za ty může nejen fakt, že ovoce a zelenina jsou v letních měsících chutnější, ale také s sebou do těla přináší ochlazení, které je v teplých měsících velmi potřebné.
Co vás skvěle ochladí a prospěje
- mléčné výrobky jsou povahou ochlazující a doplní laktobacily
- jakákoliv zelenina – pro letní dny plné tepla jsou vhodné velké zeleninové saláty, a to i jako hlavní jídlo, doplněné o bílkovinnou složku (nejlépe ryby, luštěniny a výrobky z nich, vajíčka, sýry a libová masa)
- ovoce v těchto měsících přímo volá po konzumaci – je chutné, chladivé, plné vody, má spoustu vitaminů a antioxidantů
- vsaďte na mátu – skvěle ochladí a osvěží – do džbánku dejte lístky máty, kousky citronu, na oslazení nejlépe stévii, vše zalijte vodou a podávejte
- k létu patří melouny – obsahují více než 90 procent vody, jsou proto ideální součástí letního „zavodňovacího“ jídelníčku
Užitečné info – zmrzlina a ledové nápoje k létu patří, ale nejsou pro tělo nejvhodnější, neboť oslabují trávení a stahují tělo, takže s mírou…
Co pít v létě
- nejlépe vodu, vodu a zase vodu - neperlivou a neslazenou, můžete ji dochutit nakrájenými citrusy, drobným ovocem, čerstvou meduňkou
- studený bílý čaj – tento nápoj císařů má jemně nasládlé aroma, je skvělým antioxidantem, má antibakteriální a dokonce také hubnoucí účinky.
Co v létě omezit
- černý čaj a káva – tanin a kofein obsažené v čajích a kávě jsou stimulanty, ale zároveň působí močopudně a způsobují opět rychlejší zahřívání. Takže byste se měli vyhýbat většímu množství těchto nápojů a nahradit je čaji bylinkovými a beztainovými.
- alkohol – asi tušíte, že alkohol není nejlepším společníkem letních dnů, zejména pak ten tvrdý, pokud je ale nějaká příležitost k popíjení, vsaďte na vinný střik do půllitru s 1 dcl vína
Nezapomínejte svačit
Česnekový chléb s mozzarellou
Budeme potřebovat:
Zrnochléb z řady Fit den, značky Penam
- 60 g másla
- 1 svazek šalvěje
- 1 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce světlého vinného octa
- 350 g mozzarelly
Postup:
Na pánvi rozehřejeme máslo i olej. Přihodíme šalvějové lístky, na tenké plátky nakrájený česnek, na nudličky nakrájenou citronovou kůru i vinný ocet a opékáme minutu až dvě. Zrnochléb opečeme nasucho v troubě nebo v topinkovači a poklademe kousky mozzarelly, nakrájené na plátky. Vše nakonec přelijeme česnekovo-šalvějovým máslem.
Tip: přidejte lístky čerstvé letní šalvěje
SVAČTE A SOUTĚŽTE o wellness víkend v Léčebných Lázních Bohdaneč a oblečení od Litexu na www.zatocteskily.cz
Nový komentář
Komentáře
A kde je to léto a teplo?
Přes léto celkově moc nejím,spíš více piju a teď po porodu kór..,potřebuju trošku shodit,takže pití ovoce zelenina a jogurty
v létě se cpu nejvíce ze všeho ovocem :) člověk ani nemá na těžké jídlo chuť když je velké teplo
Ten recept na česnekový chléb s mozzarellou se mi líbí
Zajímavý článek.
Já mám letní stravu celý rok!