DSC_0014.jpg (129 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 150 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 125 g másla pokojové teploty
  • 300 g hladké mouky
  • prášek do pečiva (1/2 balíčku)
  • špetka soli

na krém

  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanička tvarohu (250 g)
  • 1 balení mascarpone (250 g)
  • 1 žloutek

na dokončení

  • přibližně 300 g libovolného čerstvého ovoce

Postup

Cukr a vajíčka dejte do kuchyňského robota se šlehací metlou a vyšlehejte do nadýchané žluté pěny. Přidejte změklé máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec špetku soli. A umíchejte těsto. Nelekejte se, nebude příliš tekuté.

Na dno rozevírací dortové formy použijte kus pečícího papíru. Nejlepší je, když ho do formy přivřete a čouhající kusy papíru odstřihnete. Boky vymažte máslem nebo olejem. Do formy přendejte těsto a povrch uhlaďte.

Mísu robota umyjte a dejte šlehat cukr, žloutek a tvaroh. Až se spojí, nechejte robota běžet na nižší otáčky a postupně, po lžících, přidávejte mascarpone. Tak dlouho, až bude všechno zašlehané a budete mít krásný krém. Někdy přidávám i trochu vanilky, někdy sladím medem.

Krém uhlaďte na těsto a nahoru naskládejte ovoce. Já si nechávám hrst ovoce ještě stranou, většinou maliny a naskládám je až na upečený dort.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat přibližně 45 – 50 minut.
Vyndejte z trouby, na mřížku. Nechejte vychladnout a vyndejte z formy.

Podávejte vychlazené.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zdravý dort pro roční dítě

1.jpg (144 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Nepečený dort z lázeňských oplatek

2.jpg (95 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Osvěžující smetanový dort

3.jpg (71 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama