Stačí jen posbírat vše, co vám zahrádka nadělila nebo zaskočit za oblíbeným farmářem a dát se do přípravy. Cukeťák si získá vaše chuťové buňky a stane se rychle součástí lehkého večerního jídelníčku. Navíc skvěle chutná s kimčchi, okurkovou rajtou nebo tzatziki, ajvarem nebo rajčatovým salátkem. Dobrou chuť!

64edb52e8fcf0obrazek.jpgFoto: Babiččina volba

Zelenina plná živin

Cuketa patří v Česku mezi nejběžněji pěstované plodiny a není se čemu divit. Tato letní tykev byla poprvé využívána v Severní a Střední Americe před více než 7 000 lety a do dnes je součástí mnoha domácích kuchařek. Navíc potěší pro hojnost živin a nízkokalorickou hodnotou, která je mimo jiné způsobena vysokým obsahem vody – až 95 %. Hodí se proto na mnoho letních porkrům, které zbytečně nezatíží žaludek, a ještě příjemně hydratují. Navíc je spolehlivým zdrojem vlákniny pro dobré trávení, je plná antioxidantů jako je vitamín C a také vitamínu A, který je důležitý pro udržení zdravé pokožky, zraku a imunity. Draslík, který je také v cuketě obsažen pomáhá regulovat krevní tlak a pomáhá udržovat správnou rovnováhu elektrolytů, která je klíčová pro funkci nervů a svalů. A věděli jste, že její květy jsou jedlé? Dají se plnit nebo třeba obalovat v těstíčku, ale o tom třeba zase příště.

Ingredience

  • 1 mladá cuketa (zhruba 200 g, nastrouhaná včetně slupky)
  • 150 g tvrdého sýra typu gouda, nastrouhaného
  • 100 g oblíbeného měkkého salámu
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • sůl, muškátový oříšek
  • hladkolistá petrželka
  • doplňkově podle sezony – rajčátka, sušená rajčata, olivy, karotka, kořenová zelenina nastrouhaná, špenát, kadeřávek, kapusta, jarní cibulka nebo šalotka a cokoli dalšího, co máte rádi

Postup

Nastrouhanou cuketu, sýr, uzeninu a další zeleninu v míse promíchejte. Osolte, opepřete, doplnit můžete také čerstvé bylinky jako petržel, pažitku, koriandr, bazalku. Přidejte mouku a promíchejte. Pečte při 180 °C 35–40 minut ve vymazaném pekáčku nebo ve formě s pečicím papírem. Cukeťák je výborný teplý i studený. Skvěle chutná s kimčchi, okurkovou rajtou nebo tzatziki, ajvarem nebo rajčatovým salátkem.

Zdroj receptu: Babiččina volba

S cuketou máme i jiné recepty:

cuketyabrambory.jpgFoto: Alena Kolaříková


Foto: Shutterstock