Odmítáte zatěžovat své tělo pesticidy z jídla? Toužíte po „pravých přírodních“ potravinách? Chcete dopřát tělu živiny, a tak jdete koupit drahé, ale hlavně „bio“. Jsou opravdu lepší?
Líbivá utopie
Minimální spotřeba energie a žádné chemikálie při výrobě biopotravin. Bohužel, perpetuum mobile neexistuje a dvě látky s totožným chemickým vzorcem budou mít totožné vlastnosti, byť jednu poskytne příroda a druhou dodá laboratoř. O biopotravinách se tvrdí, že jsou nutričně hodnotnější. Podle britských vědců to však není pravda.
Biobyznys je vcelku výhodný. Odhadovaný roční obrat v tomto potravinářském odvětví je až 48 miliard amerických dolarů. Stále roste. A zákazníci stále věří, že platí tak vysoké ceny za vysoce hodnotné potraviny. Odborníci z London School of Hygiene and Tropical Medicine tedy prošli studie o „bio“ i „běžných“ produktech. Zaměřili se na kvalitu obilnin a dobytka. Celkem sledovali obsah 13 živin. Ukázalo se, že odlišnosti v obsahu jednotlivých živin u „konvenčních“ a „bio“ produktů jsou minimální a ze zdravotního hlediska naprosto nevýznamné.
Je chemie opravdu tak škodlivá?
Výzkum neřešil obsah pesticidů a dusičnanů v potravinách. Jenže 100% přírodní chlévská mrva dodá dusičnany do biopotravin tak spolehlivě jako jiná hnojiva. I proto byla z českých obchodů stažena jedna dětská „biovýživa“. Používání pesticidů se v Evropě kontroluje více než kdy dříve. I z finančního hlediska dnes zemědělci postřiky šetří. Chemicky neošetřená potravina může být mnohdy nebezpečnější než klasická. Snáze může zplesnivět, a produkovat tak nejen alergeny, ale i mykotoxiny vážně poškozující zdraví.
Souhrnná britská studie vnáší do džungle protichůdných informací o biopotravinách více světla. Může být jedním z mnoha podnětů pro lepší – tedy informacemi podložené – rozhodování. Jde přece nejen o naše peníze, ale hlavně o zdraví.
Připravil server www.osteoporoza.cz
Jíte a kupujete bio výrobky? Poznáte rozdíl mezi bio a obyčejným produktem?
Nový komentář
Komentáře
jureckova — #23 Sulka je vlastně síra - přirozená složka světa kolem nás.
Sloučeniny síry potřebujeme pro život my a všechny živé organismy kolem nás. Zdrojem síry jsou zase přirozené součásti přírody.
Né všechno co se prodá v plastovém kelímku je chemie.
Suzanne — #22 a to jsi ještě neviděla, jak to vypadá ve velkochovech slepic, chovaných na podestýlce. Jak se ty slepice navzájem napadají a některé uklovou k smrti. A krmí je stejným krmivem, jako ty v kleci. To je teda pokrok.
Anime Otaku — #21 když jsem byla malá, tak jsme česnek před sadbou mořili v hypermanganu. Nyní ho namočíme do Sulky a toť vše. Vždy vyroste nádherný. Samozřejmě oboje je chemie. Otázkou je, do jaké míry škodí ...
13042000 — #16 Ano? Ale to si pěstují pro sebe a pro rodinu, pokud to prodávají, tak toho stejně není moc. Opravdu nemám zahrádku a slepice, takže prostě v obchodě hledám, jestli mají vejce od slepic chovaných alespoň na podestýlce. Když mám možnost, koupím bio vejce - ať už jsou označené "bio" nebo jsou prostě neoznačené, ale od chovatele z venkova.
Solei — #20 Je pravda, že jsem od babičky vzala česnek na výsadbu a když mi dávala instrukce co všechno se musí udělat a jaké přípravky se musí použít, tak mě až zamrazilo. A to babička říká, že používá minimum chemie a od všeho tak čtvrtinové množství, než je doporučeno v litertuře...
jureckova — #18 před 50ti lety byla zelenina (i ta ze zahrádek) plná dusičnanů, protože nejlepší je kostní moučka nebo hnůj, tak přece nebudem šetřit a protože to žrala nějaká potvora tak to bylo postříkano DDT (to se dnes používá snad už jen v číně a afrických zemích).... To co je na trhu teď je to nejzdravější za posledních cca sto let - ona se totiž "průmyslová revoluce" zaměřila na zemědělství o něco později, ale zato s o to větší intenzitou. Ještě za první republiky byly známy otravy z jídla protože to jídlo bylo něčím posypané.
13042000 — #16 vzdycky je chovali, ale ke mne se nejak ta domaci vejce a maso nedostaly.
To, co je v dnešní době bio, bylo před 50 lety naprosto normální. Pokrok člověk nezastaví a někde se negativa musely projevit ...
Kupuji některé bio potraviny - hlavně sušenky, jáhly, pohanku atd. Maso ani zeleninu jsem ještě nezkoušela. Máme přes léto vlastní ze zahrádky. Chápu, že tuhle možnost nemá každý. V zimě kupuji, co je běženě k dostání.
Ja mam kousek od prace takovou prodejnu. Nevim jestli je tam vsechno bio, ale na spouste veci to pisou.
Chodim tam, protoze jsou prijemni, maji dobre veci - treba satecky ze spaldove mouky s povidlama. Zadny falesny ridky naredeny povidla, ale husty a dobry. A susenky bez rafinovaneho cukru s ryzovym sirupem a vubec ruzny dobroty. A ruzne mouky, testoviny, marmelady, medy, i tofu - no byla jsem prekvapena.
Jo, je to drazsi nez nakoupit v kauflandu, ale chutna mi to vic a treba jsem od te doby prestala jist horalky a tatranky a podobny susenky - prijdou mi hodne sladky.
Ale takove ovoce, zeleninu a maso [maso tam teda nemaji] kupuju v beznem kramu.
Eva_Fl — #9 Evo, je vidět, že už dlouho nežiješ v čechách. Tady hodně lidí pěstuje slepicebez klecí a venku.

vladka006 — #12 tady by ji zavreli.

A vubec by se nesrali. A otevrit ji znovu? No to by byla fuska!
*Our Product Guarantee: We tried it! We liked it! If you don’t, bring it back for a full refund, no questions asked.
Tohle je na nich ovsem hodne sympaticky, pisou, ze vsechno, co prodavaji, sami vyzkouseli a maj to radi, ale pokud vam to nechutna, muzete zbozi ( jakekoliv ) vratit a oni vam vratej penize. Aniz by se na cokoliv ptali.
Tohle tady miluju.
Nemám tolik času, abych navštěvovala bio krámy a do peněz by to asi lezlo taky.... tak jsem ráda, že to nemá smysl, já totiž nakupuju 80% zeleniny a ovoce, 10% masa a 10% toho ostatního, takže
Eva_Fl — #9 Jsem z ústí n/L a viděla jsem tu jednu prodejnu, co má v názvu organic food, ale to co tam měli
. Pár krabic na bezlepkový chleba, pár slunečnicových semínek, nějaká dýňová a prostě spíš takovouhle droboť. Jo a ještě tofu a to bylo vše.
Jinak mistni ovoce a zeleninu mame i v ,,normalnich obchodech". Rajcata, manga, jahody, ananasy etc.
Tak nejblizsi je v georgii, poslala jsem dotaz, jestli by nekdy v budoucnu mohli otevrit i neco tady... Oni severani, kteri sem jezdej na zimu, jsou na ne zvykli.
Tady jsou spec. prodejny ( v Cesku mozna taky, ja nevim ), nerika se tomu Bio, ale organic a fakt to lip chutna. Pocinaje rybama, pres ruzny maso, konce vajickama od slepic chovanych bez kleci a venku. Je to drazsi, to bezesporu, ale zase ne tak, abychom si to nemohli koupit, bohuzel tady neni tahle sit :
http://www.traderjoes.com/ ( ZATIM ). Tam jsem nakupovala v NY a ceny byly velmi prijatelne, navic jejich ,,ceskej chleba s olivama " byl proste bozi. Mozna sem dorazej. Uvidime. No vlastne - jdu se jich zeptat. Uz jsem po nich patrala, nemaji franchizu, takze je problem si otevrit prodejnu, ale urcite by o ne byl tady velkej zajem. A smetli by Whole Foods a jiny zlodeje. Tam ty ceny nemaji obdoby.
A taková loď s biopotravinama, co s převrátí a zanechá po sobě ropnou skvrnu, to je teprv bio. A ty bio mořské ryby načichlé petrolejem, naftou a bůh ví čím, které si dáme k dovezeným bio bramborám.
bio má smysl z ohledu na přírodu.ale přesně, jak říká Solei, v Evropě jsou přísné normy, a konkrétně u nás není peněz na postřiky a hnojiva nazbyt.třeba polsko má na antibiotika v mase mnohem měkčí normu než my. takže se spokojím se šetrněji pěstovanými potravinami, ale přímo bio být nemusí.s chutí je to jednoduché.když rajče zavřete do skleníku, pomstí se vám tím, že je hnusné.
iamx — #4 lépe to chutná hlavně z toho důvodu, že potraviny jsou ve většině případů sezónní zboží. To znamená, že rajče v létě musí být chutnější než to v zimě, nebo to které je pěstované v pro ně méně vhodných podmínkách. Rajče v srpnu ze španělska nebo podunajské nížiny prostě bude lepší než rajče vypěstované v Peci pod Sněžkou. To, co pak kupuješ v zimě je logicky vypěstováno buď v nevhodných podmínkách - musí se mu topit a přisvěcovat nebo v případě bio, dovezeno ze zemí s natolik teplým podnebím aby bez výraznějších zásahů bylo schopno vyrůst - třeba izrael. No a proto, že se jedná o plodinu která rychle podléhá zkáze, tak se k nám doveze ne vlakem ale kamionem a ten bezva naftový odér co pak čicháme a děti z toho mají alergie, exémy a astmatické záchvaty .... ten prostě neva.