Začneme už tradičně zahrádkou nebo aspoň truhlíkem za oknem - tedy zelenými natěmi a bylinkami.
Skoro denně se používá petržel. Ta má močopudný účinek a pokud požvýkáme její kořen, zbavíme se zápachu z úst. Další je na řadě pažitka. Patří do rodiny Allium, kam patří i například česnek a v kuchyni slouží jako celoroční zdroj vitamínu C. Dalším zástupcem zeleného koření je dobromysl. Odvar z dobromysli se používal na čaj, který tiší bolesti hlavy a navozuje spánek, ale pozor! kromě spánku může navodit i divoké sny. Přidaná do jídla tahle bylinka podporuje trávení. Saturejka se přidává do luštěnin a podobných jídel, protože zmírňuje nadýmání, podobně jako anýz a fenykl. Naproti tomu kmín a bazalka mají účinek plynopudný. Když začalo malé dítě (nebo i miminko) bolet bříško, uvařila mu maminka zpravidla směs ze stejných dílů anýzu, fenyklu a kmínu. Najdete-li v kuchyni mátu peprnou (používá se v Anglii do omáček a jinak je vynikající ke skopovému), vzpomeňte si, že pomocí mátového čaje lze uklidňovat křeče ve svalech a spolu s heřmánkem v poměru 1:1 pomáhá tahle bylinka při zánětech dásní.
Z černého koření vyniká hřebíček - hřebíčkový olej se používal při bolestech zubů a jako okamžitá krátkodobá pomoc se používá dodnes - stačí jeden vzít do úst a cumlat.
A opustíme koření a přesouváme se dál. Tady je křen selský. Dřív se používal na dělání obkladů, ale to raději zkoušet nebudeme. Důležité však je, že v zimě má víc vitamínu C než citrony. Oblíbená byla cibule - dávala se dětem na chleba se sádlem, dávala se do vaření a dělal se z ní sirup proti kašli: nadrobno nakrájená cibule se dala do misky, pocukrovala a přikryla talířkem. Vyluhovaná šťáva se pak podávala po lžičkách. Česnek - ten se používal také co nejvíc, protože má celkově dezinfekční účinky a čistí krev.
Je toho jistě mnohem víc, ale snažila jsem se vypsat ty rady, které jsem viděla aplikovat v praxi - včetně použití hřebíčku, které jsem si kdysi proti své vůli musela ověřit. A můžu říct, že to opravdu zabírá...
Nový komentář
Komentáře
V kuchyňské lékárničce mám slivovici 52°. Hodí se na pořezané prsty, povzbuzovačku
...
petržel prokrvuje močové ústrojí a ... no .. okolní tkáně. Taky celer, to jsou známá přírodní afrodisiaka
S tím hřebíčkem na bolest zubů je to naprostá pravda, nevěřila jsem, ale fakt mi to pomohlo.
Olka: právě ta lípa je hodně ošidná - není ani tak proti kašli, ale je potopudná a podává se k vyvolání pocení při nachlazení...šalvěj je bez rizika, pokud se jí nevypije moc. Ten kním je kupidovu pro miminka nevhodný - musí se s něčím míchat, což mě jako informace dost překvapilo, ale je to tak.
pajda: Jde spíš o to, aby si mamina zdravotní problémy bylinkami nezpůsobila. Některé překrvují (myslím, že zrovna zmiňovaná petržel, která vypadá tak neškodně a hodí se do každého jídla), což v těhotenství vadí. Chilli papričku asi těhotná chroupat nebude, ale přitom si může ublížit i zeleným kořením. Opatrnosti nezbývá. Jinak bylinky místo léků jsou v těhotenství a při kojení k nezaplacení. Třeba proti kašli se hodí lipový čaj a šalvěj místo nějakých dryáků. O fenyklu a kmínu proti nadýmání zde píšeš, já bych přidala, že je vhodný i pro nedělky k uvolnění mlíka.
Nemůžu se zbavit dojmu, že těhotné maminy hlavně musí s problémy k doktorovi a ne se léčit samy...pokud jde o petržel, ta je močopudná a nějak mám pocit, že já měla v těhotenství potíže spíš opačné
Bylinky (až na vyjímky) nevadí při delším užívání, až na to, že se člověk stává rezistentní a pak už nepomůžou. K těm vyjímkám patří kopřivy, dobromysl...nevzpomínám si ale, že bych něco z toho měla doma ve velkých kvantech - hlavně ty kopřivy ne.
A také se nesmí užívat dlouhodobě. To jsem ještě chtěla připsat.
Jalovec ne jenom, že není vhodný pro těhotné, on se jim dokonce nesmí dávat vůbec :)
Dokonce ani dětem a kojícím matkám. Nemá se konzumovat ani při onemocnění ledvin nebo pokud má dotyčný příliš vysoký tlak.
Hodilo by se dodat, že ani s bylinkami se to nesmí přehánět. Zvláště v těhotenství se nedoporučují velké dávky petržele a jalovec tuším pro těhotné taky není vhodný.
A ještě taky jalovec, ten je na bolesti bříška, vezmu ho vždycky, když mám nějaký žaludeční nebo střevní problémy, stačí rozkousat jedno, dvě zrníčka.