SPRÁVNÁ PÉČE: ČTYŘI TIPY K BEZBOLESTNÉMU POHYBU
Svaly a klouby, které v zimě obvykle nebývají tolik aktivní, potřebují postupnou adaptaci na zvýšenou zátěž. Proto je důležité dodržovat několik základních zásad:
- Pozvolný návrat k pohybu – Začínat by se mělo s mírnou intenzitou, která by se měla navyšovat postupně. Tak předejdeme nadměrnému zatížení kloubů.
- Dostatečné protažení před i po aktivitě – Zahřáté svaly lépe absorbují nárazy a snižují riziko poranění. Strečink je proto zásadní pro udržení flexibility svalů a prevenci zranění.
- Kvalitní obuv a správná technika pohybu – Nesprávný došlap nebo nadměrná zátěž mohou vést k přetížení kloubů. Investice do vhodné sportovní obuvi se rozhodně vyplatí.
- Hydratace a vyvážená strava – Voda pomáhá udržovat kloubní mazivo v optimálním stavu, pestrá a vyvážená strava zase dodává tělu důležité vitaminy a minerální látky.
„Správná péče o klouby začíná už prevencí. Důležité je tělo nepřetěžovat, postupně ho adaptovat na vyšší zátěž a věnovat se pravidelnému protažení. Každý pohyb by měl být doprovázen správným držením těla a dostatečným přísunem živin,“ doporučuje PharmDr. Ivana Lánová, lékárnice a odborná konzultantka BENU lékáren.
VÝŽIVA KLOUBŮ: CO BY NEMĚLO CHYBĚT?
Klouby se neobejdou bez správných živin, které pomáhají k regeneraci a ochraně chrupavek. Mezi nejdůležitější z nich patří kolagen. „Kolagen je bílkovina, která tvoří základ pojivových tkání vazů, chrupavek a kostí. Zajišťuje pevnost, pružnost a odolnost všech chrupavek, vazů a šlach. Najdeme ho hlavně v hovězím mase, rybách nebo vejcích. S věkem jeho přirozená produkce a hladina klesá, a proto je vhodné jej doplňovat. Tvorba kolagenu vrcholí okolo 20 let věku, potom lze pozorovat jeho úbytek. Po 30. roce života dochází každý rok ke ztrátě asi 1 % kolagenu, u žen
Pro pevné kosti a zdravé klouby je zásadní i vitamin D a vápník. „Vitamin D se nachází zejména v potravinách živočišného původu, tedy v tučných rybách, játrech nebo vaječném žloutku. Vápník najdeme v mléčných výrobcích, ořechách nebo kapustě. Nedostatek těchto látek může vést k bolesti svalů dolních končetin, k oslabení kostí a vyššímu riziku úrazů, protože kost je slabá, křiví se a láme. Až 40 % Evropanů trpí nedostatkem vitaminu D1, což může ovlivnit nejen kosti, ale i celkovou pohyblivost,“ upozorňuje PharmDr. Ivana Lánová.
Další důležitou složkou jsou omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou spojované se silnými protizánětlivými účinky a mohou pomoci zmírnit bolest kloubů. „Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat zánětlivé procesy v těle a mohou zmírnit bolest spojenou s kloubními problémy. Najdete je zejména v tučných rybách, lněném semínku či v doplňcích stravy, které obsahují rybí olej,“ doplňuje PharmDr. Ivana Lánová.
Přirozenou součástí kloubní chrupavky jsou i glukosamin a chondroitin, které pomáhají udržovat její pružnost a odolnost. „Glukosamin a chondroitin podporují tvorbu kloubního mazu, který snižuje tření mezi kostmi a přispívá k hladkému pohybu. Protože s věkem může docházet k postupnému ubývání kloubní chrupavky, může být vhodné užívat tyto látky formou doplňků stravy nebo v případě zdravotních problémů pak léčivými přípravky,“ dodává PharmDr. Ivana Lánová.
SIGNÁLY, KTERÉ BYSTE NEMĚLI IGNOROVAT
Jaro je ideálním obdobím pro aktivní životní styl, a celkově i pro správnou péči o naše tělo. Hýbejme se s radostí a dopřejme našim kloubům potřebnou výživu a péči. Pozvolné zatěžování, důkladné protažení i dostatek tekutin jsou pro zdravý pohybový aparát opravdu důležité.
Pokud pociťujeme při pohybu bolest nebo nepohodlí, nepodceňujme varovné signály našeho těla. Přetížení kloubů se může projevit bolestí, otoky nebo ztuhlostí. Pokud tyto příznaky přetrvávají, je vhodné snížit zátěž a poradit se s odborníkem. Důležité je také dbát na správnou regeneraci a pestrý a vyvážený jídelníček, který lze případně doplnit i podpůrnými doplňky stravy.
Více informací naleznete na benu.cz.
Nový komentář