znam.jpg
Foto: Shutterstock

Neustálé dochucování jídla 
Proti přírodním kořenícím směsím se nedá nic namítat, ale vyhýbejte se přesoleným pokrmům a jídlům, která obsahují příliš mnoho cukru. „Vždyť já skoro nesolím a cukřenku ani nemám!” chce se vám říct? Jenže pracovní vytížení nám ruku v ruce se snahou ušetřit často přihrají na talíř polotovary, jež kvůli nedostatku chuti spoléhají na ohromná množství přidané soli a cukru. Některé produkty v českých supermarketech obsahují až čtyři gramy soli v jedné porci! Světová zdravotnická organizace však dospělému člověku doporučuje přijímat nanejvýš šest gramů denně. Sodík obsažený v soli ve spolu s glukózou ukrytou v cukru přispívají ke zvýšenému krevnímu tlaku – a ten patří mezi hlavní příčiny CKD. Zkuste si proto častěji vařit sami a místo soli používejte koření a bylinky. Chuť na sladkosti pak můžete zahnat čerstvým ovocem či dobrotami s přírodním sladidlem, jako je stévie. 

Dehydratování těla
Vedle sodíku ze soli se nám v těle hromadí i spousta odpadních látek. Za běžných okolností je tělo dokáže doslova vyplavit s vodou, ale co když má tekutiny nedostatek? Pak si koledujeme o ledvinové kameny, extrémně bolestivé onemocnění, které může vyžadovat i lékařský zákrok. Ne každý sice věří, že má smysl dodržovat pitný režim, většina lékařů se ale shoduje, že by dospělý jedinec měl vypít minimálně 1,5 litru vody denně. A pamatujte: průmyslové sycené limonády se nepočítají! Myslete také na to, že kromě močení tělo ztrácí vodu nejen pocením ve vedrech, ale také dýcháním – o to víc, když jsme v místnosti se suchým vzduchem způsobeným například ústředním topením. 

image.png
Foto: Shutterstock

Šláftruňk na dobrou noc 
Na žebříčku nejběžnějších látek, které naše tělo okrádají o drahocennou vodu, se alkohol umístil druhý (hned po sodíku). Desetina české populace do sebe tuto dehydratující látku pumpuje denně. Nejspíš už jste četli nebo slyšeli, že nadměrná konzumace alkoholu vede k cirhóze jater. Věděli jste ale, že alkohol zvyšuje prokrvení ledvin a močových cest, což může vést ke vzniku nebo zhoršení infekcí v močových cestách? Proto není nikdy pozdě vyzkoušet suchý únor – nebo březen, který je navíc měsícem ledvin – a dát si raději brusinkový džus, který močovým cestám prospívá.

Cigárko na uklidnění 
Souvislost mezi alkoholem a CKD vás příliš nepřekvapila? V tom případě tu máme ještě zajímavý poznatek o cigaretách. Kromě naprosto zjevného poškození plic totiž kouření ničí i srdce a celé krevní řečiště. Od ucpaných cév už pak chybí pouhý krůček k vysokému krevnímu tlaku, který nás přivádí zpět k chronickému onemocnění ledvin. Jak to? Filtrují přece krev, takže se její vysoký tlak projeví i v ledvinách a ničí jejich tkáň. Oslabeným ledvinám jejich práci neusnadňuje ani kadmium a olovo obsažené v cigaretovém kouři. Výzkumy nicméně nastiňují i pozitivní závěry: u bývalých kuřáků mají patologické změny na ledvinách menší rozsah než u lidí, kteří stále kouří. To může znamenat, že pálící se tabák nepoškozuje ledviny nezvratně. Nejvyšší čas típnout poslední cigaretu!

640b1f3323c2bimage.png
Foto: Shutterstock

Vynechávání preventivních prohlídek
 „Základní vyšetření krve a moči není nijak časově náročné a může i zachránit život. Prohlídku, jejíž součástí je orientační vyšetření moči, hradí pojišťovna každé dva roky. Dále u pacientů ve věku nad 50 let trpících diabetem (cukrovkou), hypertenzí (vysokým krevním tlakem) nebo kardiovaskulárními komplikacemi je každé 4 roky její součástí i vyšetření kreatininu v krvi a odhad glomerulární filtrace,“
vysvětluje MUDr. Silvie Rajnochová Bloudíčková, Ph.D., vedoucí Nefrologické a Transplantační ambulance IKEM.

Lenošení místo pohybu
Třebaže se vědci zatím přou, jak konkrétně k tomuto jevu dochází, jsou si naprosto jisti, že nedostatek pohybu poškozuje ledviny. Pochyby nemají ani o skutečnosti, že fyzická aktivita dokáže efektivně snižovat krevní tlak a tělo se díky ní naučí lépe hospodařit s cukrem. Za odpolední procházku vám tak poděkují nejen ledviny, ale také srdce a cévy. V neposlední řadě dostatek pohybu pomáhá udržovat normální tělesnou hmotnost, která je zcela zásadní v prevenci cukrovky druhého typu. Tedy jednoho z nejnebezpečnějších rizikových faktorů pro rozvoj onemocnění ledvin. 

Zobání růžových prášků  
Ledviny potřebují dostatečné prokrvení – proto si na seznam škodlivých látek bohužel musíme připsat ještě několik dalších, které tomuto orgánu škrtí přívod kyslíku. Souhrnně se jim říká nesteroidní antiflogistika (protizánětlivé léky). Známější vám ale budou jejich názvy jako ibuprofen, aspirin a další, prostě tabletky, které mnozí lidé zobou proti sebemenší bolesti. Pochopitelně se každá nemoc musí protrpět do dna, ale měli byste zvážit, zda by se některé bolesti hlavy nedaly vyřešit spíš odpočinkem v tichém prostředí. V žádném případě také nepřekračujte doporučené dávkování uvedené v příbalovém letáku. 

640b1f98505ddimage.png
Foto: Shutterstock

Přehnané masožroutství
V posledních letech si získaly velkou oblibu diety, podle kterých může člověk žít pouze z masa, a ještě u toho zhubnout. Základní myšlenka těchto stravovacích plánů se opírá o fakt, že tělo místo cukru spaluje rovnou tuk, včetně toho, který už máme uložený v tkáních. Když se ale játra pokouší zpracovat velké množství živočišných bílkovin a zároveň tuků, vzniká ohromné množství odpadních látek, na které naše ledviny zkrátka nejsou stavěné. V kombinaci s dalšími faktory se může organismus dostat až do ketoacidózy, závažného stavu vyžadujícího lékařský zákrok. 

Chronické ponocování 
„V lidském těle neexistuje jediný fyziologický pochod, kterému by neprospěl kvalitní spánek,“ říká Matthew Walker, přední světový odborník na spánek – a ledviny by jeho tvrzení daly za pravdu. Jejich funkci ovlivňuje cirkadiánní rytmus, jakési naše vnitřní „hodiny“, které zodpovídají za to, že se nám večer chce spát a ráno se sami probudíme. Přestože provázanost spánku a ledvin zatím čeká na podrobnější prozkoumání, pořádným zdřímnutím, ze kterého vás nevytrhne budík, určitě nic nezkazíte. 

Zdroj: Matthew Walker, MUDr. Silvie Rajnochová Bloudíčková, Ph.D., IKEM

Reklama