Jedním z důvodů může být i skutečnost, že jsou tyto recepty příliš komplikované nebo chuťově nezajímavé. Proto každý jistě ocení chutné a snadné recepty, které vás dostanou rychle do formy. Snáze si tak budete moci škrtnout jedno ze svých splněných předsevzetí. Vyzkoušejte třeba avokádo plněné houbami, dietní misku s quinoou, tofu na kari s brokolicí, bio hummus z cizrny a červené řepy nebo sladké brambory plněné cizrnou.

Avokádo plněné houbami, papričkami a jarní cibulkou
5a69a80dad2bfobrazek.png

SUROVINY
- 1 avokádo
- 200 g nakládaných žampionů
- 1 jarní cibulka
- 1 chilli paprička
- koriandr
- pepř

POSTUP
1. V misce smícháme nakládané žampiony, nasekanou jarní cibulku, 1 nakrájenou chilli papričku, nasekaný koriandr a vše pořádně promícháme. Následně celou zeleninovou směs opepříme.
2. Rozpůlíme jedno avokádo, vyjmeme pecku a obě půlky plníme zeleninovou směsí.

TIP: Plněné avokádo můžeme servírovat s jogurtem k namáčení.
 
Salát z řapíkatého celeru s rozinkami a ořechy
5a69a8235f5d7obrazek.png

SUROVINY
- 6 plátků bezlepkového chleba
- 1 svazek řapíkatého celeru
- 1 balíček rozinek
- 1 hrst vlašských ořechů
- 1 tatarská omáčka (malé balení) – lze případně vynechat a nahradit jogurtem
- 1 zakysaná smetana (větší balení)
- sůl

POSTUP
1. Celer omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
2. Ořechy nasekáme a přidáme k celeru spolu s umytými rozinkami. Vmícháme tatarskou omáčku a zakysanou smetanu, osolíme.
3. Nazdobíme plátky bezlepkového chleba.      
 
Sladké brambory plněné cizrnou
5a69a83a60f16obrazek.png

SUROVINY

Základ
- 2 sladké brambory
- Omáčka
- 2 lžíce tahini pasty
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 str. česneku
- 2 lžíce vody
- sůl

Náplň
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule na jemno
- 2 stroužky česneku
- 1 červené papriky
- 1 hrnek vařené cizrny
- 1 lžička římského kmínu, špetka mletého koriandru, 1 lžička citronové šťávy, sůl a pepř
 
POSTUP
1. Předehřejeme si troubu na 400 stupňů. Brambory rozkrojíme napůl, vyškrábeme vnitřek a dáme péct zhruba na 40 minut.
2. Zatímco se pečou brambory, smícháme tahini pastu s citronovou šťávou a rozemletým česnekem, osolíme a přidáme vodu, dokud není směs akorát hustá.
3. Na pánvi si necháme rozehřát olivový olej, přidáme vnitřek brambor, cibuli a mícháme, dokud směs nezměkne, po dobu 5 minut. Přidáme namletý česnek a červenou papriku, promícháme a do vzniklé směsi přisypeme cizrnu a drcený koriandr. Po 3 minutách dodáme citronovou šťávu, dochutíme solí a pepřem, opět promícháme a dáme stranou.
4. Upečené slupky brambor naplníme vzniklou směsí a navrch přidáme omáčku z tahini pasty.

TIP: Posypat můžeme sezamem a pro zjemnění chuti můžeme navrch přidat trochu zakysané smetany.
 
Dietní miska s quinoou, tofu na kari s brokolicí
5a69a8561c122obrazek.png

SUROVINY
- 1 balení tofu
- 200g brokolice
- 200g květáku
- hrst rozinek
- hrst plátků mandlí
- 1 hrnek quinoy
- 4 lžičky kari
- 5 lžič olivového oleje
 
POSTUP
1. Do misky nalijeme trochu olivového oleje, přidáme 4 lžičky kari a zamícháme. Přidáme tofu nakrájené na kostičky a opět pořádně promícháme. Následně necháme obalené kostičky chvíli odležet.
2. 1 hrnek quinoy nasypeme do menšího hrnce a zalijeme 2 hrnky vody. Poté vaříme 15-18 minut.
3. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a přidáme tofu na kari. Zhruba po 3-4 minutách přidáme nakrájený květák a brokolici a vše opékáme, dokud se tofu nezbarví mírně dozlatova.
4. Hotovou zeleninovou směs s tofu v misce smícháme s uvařenou quinoou, přidáme hrst rozinek a promícháme. Pro dochucení můžeme posypat nasekanou petrželkou a plátky mandlí.
 
Bio hummus z cizrny a červené řepy
5a69a86bc2e8bobrazek.png

SUROVINY
- 400g vařené bio cizrny
- 200g červené řepy
- 1 citrón
- 3 stroužky česneku
- 50g sezamové pasty tahini
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce římského kmínu
- špetka soli
- špetka  pepře
 
POSTUP
1. Dáme si předehřát troubu na 200°C a mezitím omyjeme červenou řepu. Potřeme ji olivovým olejem, osolíme, zabalíme do alobalu a dáme péct zhruba na hodinu, dokud není měkká.
2. Vařenou cizrnu opláchneme a dáme do mixéru, kam přidáme na menší kousky nakrájenou červenou řepu společně s římským kmínem, citronovou šťávou a kůrou z jednoho citrónu, česnekem, olivovým olejem a sezamovou pastou tahini.
3. Velmi jemně opepříme a osolíme a vše pečlivě mixujeme, dokud nedostaneme hladkou směs.

Reklama