Obohacení jídelníčku prostřednictvím různých druhů salátů s vitamíny, vlákninou, minerály a dalšími látkami je nezbytné pro naše zdraví. V dnešní době je jen málokdo zvyklý na jídelníček bez salátů, ale nedejme se mýlit, nejde o žádný moderní trend, ale o staré stravovací zvyklosti. Historické kořeny samotného salátu sahající až do doby Karla Velikého, který údajně z oblasti Středomoří rozšířil salát do střední Evropy, a tak se dnes těšíme chuti této zeleniny, kterou si i běžně pěstujeme na zahrádkách. Zajímavostí je, že jméno salátu vychází z latinského názvu „herba salta“, který se používal pro slané rostliny či osolenou zeleninu a byliny.
Zdraví je ukryté v salátech již po staletí
Ovoce i zeleninu jedl člověk už od pradávna, kdy vyhledával různé kořínky a plody přírody. Později byly ovoce i zelenina vyhledávanou pochoutkou na královských dvorech, kdy šéfkuchaři připravovali vybrané saláty až ze 40 různých ingrediencí. Dnes se salát připravuje v různých podobách a velikostech - jako lehké večerní jídlo, příloha k hlavnímu jídlu, předkrm či ve formě sladkého ovocného dezertu. Saláty nám dodávají potřebné vitamíny, jako jsou vitamin C, karoten, vitamín E, vitamíny skupiny B a navíc jsou zdrojem minerálních látek, jako je draslík, hořčík s protistresovými účinky či železo. Mezi pozitivní účinky na náš organismus patří posílení imunitního systému a srdce, zlepšení zužitkování bílkovin a zvýšení přísunu kyslíku do buněk. Vzhledem k velkému obsahu vody a malé energetické hodnotě je salát oblíbeným jídlem při redukčních dietách a také během teplých letních dnů.
Salát s mozzarellou, grilovaným kuřecím masem doplněné ovocným pokušením? McDonald's saláty jsou plné letní pohody
Více na www.mcdonalds.cz
Nový komentář