Suroviny na tradiční vietnamský pokrm Bun cha najdete na jednom místě v Sapě, kde lze zakoupit i ubrousky s nejrůznějšími potisky. Pokud do pražské vietnamské komunity nemáte zrovna cestu, budete se zřejmě muset obejít především bez perily. Bun cha však bude skvěle chutnat i s pouhou mátou a koriandrem. Jednou z ingrediencí je také glutamát, který alespoň u nás nemá dobrou pověst a samotný ho neseženete jinde, než právě v Sapě nebo ve specializovaných prodejnách. Zvýrazňovač chuti můžete vynechat, ale nezapomeňte, že je obsažen v sojové omáčce. Proto jsme ji přidaly do masa, které jsme marinovaly celou noc.

Ingredience na tři porce:

  • 500 g tenkých kulatých nudlí (Bun)
  • 1 kg vepřového bůčku bez kůže
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 1 palice česneku
  • 2 lžičky soli
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 5 cm velký kousek zázvoru
  • 500 g mungo klíčků
  • 1 mrkev
  • 1 salátová okurka
  • půlka ledového salátu
  • svazek koriandru
  • svazek máty
  • 100 g opražených arašídů
  • 100 g smažené cibule

Sladkokyselá omáčka k podávání:

  • 400 ml převařené vody
  • 30 ml octa
  • 50 g cukru
  • 2 chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli

Postup:

Nudle namočte hodinu před vařením do studené vody. Bůček nakrájejte na tenké plátky a naložte ho přes noc v sojové omáčce s nakrájenou cibulí, olejem, nastrouhaným zázvorem, česnekem a solí. Na jemné nudličky nakrájejte ledový salát, okurku a mrkev. Natrhejte koriandr a mátu. Nyní připravte nálev. Chilli a česnek nakrájejte na tenké plátky. Ty vhoďte do převařené vody, přidejte ocet, sůl, cukr a vše pořádně zamíchejte. Uvařte nudle a začněte smažit bůček, který udělejte velmi rychle na vysokém plameni. Maso musí být nahnědlé. Nudle dejte doprostřed talíře a kolem dokola nasypte kupičky pokrájených ingrediencí. Navrch nasypte hotový bůček. Nálev servírujte zvlášť v malých miskách.

Reklama