Foto: Alena Kolaříková
Tenhle tvarohový koláč je v různých rodinách známý pod rozdílnými názvy. Peče se totiž už mnoho let. Někde je to tvarožňák, jinde švédská buchta. Znáte ho? Jak se mu u vás říká?
Suroviny
sypké těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g cukru moučka
- 1 prášek do pečiva
tekuté tvarohové těsto
- 3 polotučné tvarohy ve vaničce (750 g)
- 3 vejce
- 400 ml mléka
- 120 g cukru krupice
- 50 ml rumu
- 1 vanilkový puding v prášku
nakonec ještě
- 250 g másla
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte polohrubou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Plech vyložte pečícím papírem nebo klasicky vymažte olejem a vysypejte moukou. Na dno nasypejte polovinu sypké směsi.
Všechny suroviny na tvarohové těsto vyšlehejte, ať se všechno pěkně spojí. Dávejte pozor, ať nemáte žádné hrudky. Tuhle směs vylijte na sypkou část, opatrně. A povrch posypejte rovnoměrně zbytkem sypké směsi. Povrch zaskládejte silnějšími plátky másla. Jeden kousek vedle druhého.
Pečte dozlatova, přibližně půl až třičtvrtě hodiny.
Nechejte úplně vychladnout. Ideální je, když koláč podáváte až druhý den. Pěkně se rozleží.
Dobrou chuť přeje Elly.
Hrnkový tvarohový koláč s křupavou drobenkou
Foto: Šárka Škachová
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Švédský koláč. Dlouho jsem ho nedělala.Dobrý nápad.
Sypaný. Muž ho nemá rád, že je tam málo čokolády. Já bych tam sice mohla do tvarohu nasekat čokoládu, ale už to nebude ono. Máslo je teď docela drahé a s pečícím tukem mi to nebude chutnat. A do tvarohu jsme dávali nakrájené rozinky. Mám raději linecký koláč, sice trochu víc práce, ale líp se krájí a jí. To vysypávání moukou taky nechápu.
Hrnkový. Bez vážení 3 hrnky mouky a 1 jeden cukru. Hlavně hodně hodně vymazat plech a zbytek tuku dát nahoru. Nechápu to vysypávání moukou, když první vrstva je jen sypká část.
švédský koláč - dělávám občas, moc nám chutná . jak se píše níže - vyjde hodně draho (ale co dnes ne?)
Moc dobrý koláč, ale teď už docela drahý - 3x tvaroh a celé máslo, další dva recepty taky mňam a inspirující. Děkuju Elly.
