kolac.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Tenhle tvarohový koláč je v různých rodinách známý pod rozdílnými názvy. Peče se totiž už mnoho let. Někde je to tvarožňák, jinde švédská buchta. Znáte ho? Jak se mu u vás říká?

Suroviny

sypké těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 1 prášek do pečiva

tekuté tvarohové těsto

  • 3 polotučné tvarohy ve vaničce (750 g)
  • 3 vejce
  • 400 ml mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 50 ml rumu
  • 1 vanilkový puding v prášku

nakonec ještě

  • 250 g másla

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte polohrubou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Plech vyložte pečícím papírem nebo klasicky vymažte olejem a vysypejte moukou. Na dno nasypejte polovinu sypké směsi.

Všechny suroviny na tvarohové těsto vyšlehejte, ať se všechno pěkně spojí. Dávejte pozor, ať nemáte žádné hrudky. Tuhle směs vylijte na sypkou část, opatrně. A povrch posypejte rovnoměrně zbytkem sypké směsi. Povrch zaskládejte silnějšími plátky másla. Jeden kousek vedle druhého.

Pečte dozlatova, přibližně půl až třičtvrtě hodiny.

Nechejte úplně vychladnout. Ideální je, když koláč podáváte až druhý den. Pěkně se rozleží.

Dobrou chuť přeje Elly.

Hrnkový tvarohový koláč s křupavou drobenkou

8.jpg

Foto: Šárka Škachová

Tvarohový koláč s malinami

9.jpg

Foto: Alena Kolaříková