Málo pohybu, zvýšený příjem živočišných bílkovin a tuků, solení, obezita. To je jen několik rizikových faktorů, které za určitých podmínek mohou vést ke vzniku ledvinových kamenů.
„K nespecifickým rizikovým faktorům ledvinových kamenů řadíme především nízký objem moči a způsob životosprávy, jako je nadbytek živočišných bílkovin a tuků, chronický nedostatek vápníku a vláknin, nedostatek hořčíku a nadužívání alkoholu,“ vysvětluje urolog MUDr. Pavel Drlík.
Na vině může být kyselina močová
Už jádro nejstaršího dochovaného odlitku močového kamene starého 7 000 let tvořila kyselina močová. Jde o konečnou látku vznikající při trávení živočišné bílkoviny a také jednoho z častých viníků ledvinových potíží.
„Nadbytek kyseliny močové je jeden z nejrizikovějších faktorů vzniku ledvinových kamenů. Její krystalky totiž mohou v moči tvořit základ budoucích kamenů,“ vysvětluje doktor Drlík.
Ke srážení kyseliny močové v krystalky dochází, když je pH moči příliš nízké. To se může stát ve chvíli, kdy jsme v celkové acidobazické nerovnováze způsobené zdravotními problémy, ale lze to také ovlivnit stravou.
Jak na boj s kameny
„Důležitá je úprava pH moči, která je důsledkem vysokobílkovinné stravy velmi kyselá. Vhodnými inhibitory vzniku ledvinových kamenů jsou především citráty a hořčík, které jsou součástí různých preparátů,“ radí doktor Drlík.
Při volbě vhodného prostředku na pomoc v boji s kameny hledejte kromě zmíněných citrátů a hořčíku také bylinku Phyllanthus niruri (Chanca piedra), známou také pod spojením ‚lamač kamenů’. Dosahuje velmi dobrých výsledků v prevenci ledvinových kamenů, důležité je ale vždy dlouhodobé užívání takových preparátů.
„Mezi preventivní a léčebná opatření patří také úprava pitného režimu a dieta s eventuálním využitím farmakoterapie k zabránění nebo omezení recidivy vzniku ledvinových kamenů s ohledem na zjištěnou poruchu,“ uzavírá doktor Drlík.
Nový komentář