Horko, sluníčko, voda a dovolené. To vše se na nás, k naší velké radosti, nezadržitelně řítí... a to vše k létu neodmyslitelně patří, stejně jako ledové osvěžení v podobě zmrzliny.

Mražená pochoutka, o kterou se spousta žen lačnících po krásné, štíhlé postavě ochuzuje. Takže hned na úvod vás můžeme uklidnit, protože zmrzlina není až takový hřích proti dietám. Obsahuje totiž dost velké množství vody a energetická hodnota jedné porce je tedy poměrně nízká.

Tak co říkáte? Pojďte s námi na zmrzku!

Už v dobách faraónů se podával jakýsi hodně vzdálený příbuzný dnešní zmrzliny. Jedly se ovocné šťávy chlazené sněhem. Později se v různých podobách objevovala na královských a šlechtických stolech. A byla považována za delikatesu. Na nápad prodávat zmrzlinu přišel a první velkovýrobu spustil v roce 1851 Jacob Fussell. V roce 1903 si Italo Marcioni nechává patentovat zmrzlinový kornout. A zmrzlina v dnešní podobě byla na světě. Ve třicátých letech minulého století se objevuje mražená pochoutka mezi dvěma oplatkami a chvíli na to i na klacku. V 70. letech pak toto osvěžení, lehce k dostání i u pouličních stánků a vozíků, ustupuje mraženým baleným výrobkům. 

Co hledat v ledovém osvěžení?

V ovocné zmrzlině najdete nejméně 20 procent ovocné dřeně nebo šťávy. U citronové nejméně 10 procent. Obsahuje vodu, cukr a ovoce.

V krémové pak najdete minimálně 70 procent mléka nebo smetany a cukr.

Je vyráběna pasterizací. Takže nehrozí, při správném skladování a dodržení doby spotřeby, nepříjemnosti v podobě salmonelózy. Pozor si však musíte dát u prodejních stánků. Nekupujte zmrzlinu, která na pohled vypadá starší, obsahuje zbytky jiných zmrzlin či je příliš rozteklá.

Nejraději lížeme tuto pochoutku s vanilkovou, čokoládovou a jahodovou příchutí. Lížeme rádi a s chutí, ale spotřebou litrů na rok se se svými 5 litry na osobu řadíme k evropskému průměru. V Evropě spotřebují nejvíce zmrzliny kupodivu ve Švédsku, kde se propracují až k patnácti litrům na osobu na rok. Světové prvenství si drží USA s úctyhodnými 25 litry na osobu.

Japonsko se snaží zvednout odbyt zmrzliny tím, že neustále lákají své zákazníky na nové a nové druhy zmrzlin. Takže když si uděláte výlet, můžete narazit na příchuť česneku, rajčat i kaktusu!

Jste-li tvůrčí typ, zkuste si udělat zmrzlinu doma:

5 dl smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
150 g moučkového cukru
500 g jahod
Našlehejte smetanu s oběma druhy cukru, přimíchejte jahody a v kelímkách zamrazte.


Tak co říkáte, necháte se zlákat?

TÉMATA:
DŮM A BYT