Což takhle dát si špenát?
Špenát není vychvalován už od dob Pepka námořníka jen tak pro nic za nic. Někteří odborníci jej v dnešní době dokonce označují za superpotravinu. Špenát totiž kromě svého vysokého podílu vody obsahuje další tělu prospěšné látky. Jsou jimi například hořčík, vápník a vitamín K. Společně podporují mineralizaci kostí a vitamín K funguje zároveň jako podpora prevence osteoporózy. Zároveň špenát obsahuje jód, který přispívá správnému fungování štítné žlázy.
Tvaroh to jistí
I přes všechny tyto benefity je špenát stále u některých zejména těch, kteří jej pamatují z dob školních jídelen, patřičně neoblíbený. Pokud mezi strávníky s takovou minulostí patříte také, ale rádi byste tuto superpotravinu do svého jídelníčku zařadili, nezoufejte. Díky sofistikované kombinaci ingrediencí a chutí v našem receptu špenát ze školní jídelny neucítíte. A navíc tělu dodáte začátkem nového roku důležité živiny. Palačinky si také můžete doplnit o další velmi prospěšnou potravinu, kterou je tvaroh. Mezi jeho přednosti patří pozitivní vliv na střevní mikrobiom, ale také zastoupení mnohých minerálních látek. Kombinace tvarohu a špenátu navíc není pro tělo jen velmi prospěšná, ale je také spojením chutí, které by měl ochutnat každý!
Foto: Babiččina volba
Ingredience
Těsto:
- 90 g hladké mouky
- 1 vejce
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce másla
- čerstvé listy baby špenátu
Náplň:
- ideálně slaná – tvaroh, pažitkové žervé, uzený losos, klíčky nebo čerstvé bylinky…
Postup
Příprava těsta je velmi snadná. Všechny ingredience na těsto vložte do mixéru a nechte vypracovat hladké těsto bez hrudek a kousků. Nyní nechte hotové těsto 15–20 minut dýchat. Tento krok určitě nepřeskakujte, zaručí vám dokonalé palačinky, které se na pánvi netrhají.
Na kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem můžete přidávat pod každou palačinku mašlovačkou ještě trochu másla. Každou palačinku rozlijte na pánev z naběračky a krouživým pohybem nechte těsto stéct rovnoměrně do krajů. Palačinku se nesnažte obracet dřív, než se začnou okraje v pánvi samy odchlipovat. Pak ji jemně podeberte a otočte. Na druhé straně palačinku nechte minutku takzvaně dojít a je hotovo. Někdy ani není potřeba palačinky otáčet a jsou hned hotové. Plňte žervé, uzeným lososem a klíčky.
Zdroj receptu: Babiččina volba
Foto: Alena Kolaříková
Slané palačinky se šunkou a sýrem
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Slané palačinky se šunkou a sýrem děláme tradičně ještě s bešamelem a v trojobalu na zelený čtvrtek ke špenátu a vajíčku