Foto: Shutterstock

Najdete ji v listnatých lesích, v parcích, v zahradách, ale třeba i ve škarpách. Daří se jí všude tam, kde je vlhčeji, polostín a výživnější půda, ale není to podmínkou. Až 80 cm vysoká bylinka právě teď kvete drobnými, bílými kvítky a bezpečně ji poznáte i podle vůně a chuti, která připomíná česnek. Odtud taky její název – česnáček lékařský (alliaria petiolata), který si lidé překřtili na raný česnek, psí česnek nebo třeba česnačku.

Jak vám poslouží?

Léčivka vyzraje nad celou řadou neduhů.



Foto: Shutterstock

  • Je skvělou jarní pomocí k detoxikaci organismu a zmírnění únavy.
  • Bojuje proti kvasinkám ve střevech, takže zatočí s nadýmáním.
  • Blahodárně působí na dýchací cesty – tlumí kašel, astma, pomáhá při zánětu průdušek.
  • Má močopudný účinek a dezinfikuje močové cesty.
  • Pomáhá při průjmu.
  • Bojuje s cholesterolem a napomáhá spalování tuků.
  • Působí blahodárně na žlučník a slinivku břišní.
  • Mírní kožní vyrážky a ekzémy.
  • Žvýkání natě pomáhá při potížích v ústech – onemocnění dásní, afta, zápach z úst…
  • Údajně má působit preventivně proti rakovině.

Co sbírat?


Foto: Shutterstock


Použít lze úplně celou rostlinu. Čím jsou její listy mladší, tím lepší mají chuť. V době kvetení (duben, květen) totiž mírně hořknou. Pak si více pochutnáte na květech. Tak jako u většiny bylinek, je nejlepší sbírat nať za poledne.
Z natě česnáčku si můžete dopřát třikrát denně šálek čaje (cca 2 g na 250 ml vroucí vody). Dělají se ale i tinktury, nálevy, kloktadla, nakládá se do octa a podobně. Nejlepší je ale čerstvý.

Jak s ním vařit?

Chutnat vám bude všude tam, kam byste dala česnek. Jen musíte počítat s tím, že jeho chuť je podstatně jemnější. Semínka z rostliny pak můžete využít jako koření do jídla, připravuje se z nich také hořčice.


Foto: Shutterstock

  • Jen pozor, tak jako většina bylinek, i česnáček ve větších dávkách škodí. Při jeho nadužívání (více než 8 g za den) můžete mít zažívací potíže. Vhodný je pro děti od 10 let.

Čtěte také:

Reklama