Co z nich jde využívat? Skoro všechno - každá máma určitě ví, jak vypadají kalhoty, které se potkaly s kusem trávníku anebo tričko, do kterého náš andílek pečlivě otřel ručičky od třešní. Problém nastává v momentě, kdy chceme dostat látku neflekatou a pokud možno v nějaké konkrétní barvě. Přírodní barvy budou nekřiklavé, spíše pastelového nádechu. Další háček spočívá v tom, že mnoho původně používaných a doporučovaných druhů dneska již nelze využít - řadí se mezi přísně chráněné a pěkně obarvené tričko by nás mohlo přijít draho.
Co budeme barvit? Především látku neflekatou a nejlepší je stav, kdy můžeme obarvit jednotlivá vlákna - vlnu před pletením, nitě před tkaním a podobně. Pokud chceme barvit látku nebo dokonce už hotový oděv, musíme jej dočista vyprat (je-li to možné, tak i vyvařit), dobře promáchat a neždímat - pouze vymačkáme vodu.
A jaké materiály? Musí být 100 % přírodní - nejlepší a nejjednodušší na obarvení je len, potom vlna, nakonec bavlněné látky. Sebemenší příměs umělého vlákna může způsobit fleky,
Mořidla jsou určená k tomu, abychom získali žádoucí odstín. Jsou to chemikálie převážně jedovaté, proto se jejich použití spíš vyhýbáme. Patří mezi ně kamenec pro úpravu žlutých barev a pak také zelená a modrá skalice u barev zelených. Barvíme-li pomocí plodů, přidáváme ocet. Mořidlo je nevhodnější vlít přímo do barvící lázně. U některých rostlin (ořešák, bezové listy, cibulové slupky…) nemusíme použít mořidlo vůbec, což je výhodné.
Barvíme tak, že látku zvážíme a nachystáme nejméně dvojnásobek rostlinného materiálu k barvení. Pak tento materiál ponoříme do vody. Pokud se jedná o kořeny nebo kůru, musíme je nechat odležet nejméně den; plody a listy lze použít rovnou. Vaříme je nejméně dvě hodiny, pak nálev přecedíme a můžeme barvit - látku vložíme do roztoku a necháme těsně pod bodem varu aspoň dvě hodiny „táhnout barvu“. Obarvený oděv ustálíme v octové vodě a pereme v mýdlových vločkách a „rukoteplé“ vodě.
* Ořešák vlašský - barví do krásně hnědé, a to jak listy, tak slupky kolem ořechů; sušené slupky dávají jiný odstín než čerstvé!
* Borůvky - plody barví do fialovočervené
* Ostružiny - plody barví do červené, konečky výhonů s listím do žlutozelené
* Třezalka tečkovaná, měsíček lékařský a smetánka lékařská - květy z nich dávají žlutou barvu
* Listí z černého bezu barví zeleně
* Květ chrpy barví modře
Samozřejmě se dá využít celá řada nejrůznějších rostlin, jako je boryt barvířský, kurkuma nebo kručinka barvířská…jenže ty na dovolené asi nepotkáme.
Nový komentář
Komentáře
Vždyť už je dneska těch rostlin v přírodě tak málo.
Barvení cibulí vajíček znám, to ostatní by mne nenapadlo.
Teda to je ale zajímavé - a původně jsem tenhle článek úplně přehlédla. Cibulové slupky používám na barvení vajíček a ořešák na vlasy.
Pro chrpu na sever Moravy...
Zajímavé!!!
ale kolik praní tyhle barvy vydrží? S "barvením" černým bezem (plody) má zkušenost můj syn. Ve svém raném mládí přišel domů a měl skoronové bílé tričko s krásnými temně fialovými "ornamenty". No mezi námi neměla jsem nějak tenkrát smysl pro tenhle typ umění
a zlikvidovala jsem je namočením do kefíru. Pustilo to beze stopy!!
třezalka tečkovaná opravdu barví žlutě? Když její žluté květy naložíte do oleje zbarví se totiž nádherně tmavě červeně (karmínově)
přeji krásné léto - Jarča