Vaření a jídlo je jedním ze smyslů života našeho šéfredaktora Radka Kříže. Popisuje, jaký je jeho vztah k jídlu, receptům a ženám. A taky že se chystá připravit Foie Gras. Dnes se v tomhle článku rozhodně nehubne!
Je mi 39 let, vážím 92 kg a týdně naběhám kolem 40 km. Když mne vidí má maminka, obrazně řečeno spráskne ruce a říká „Podívej se na sebe, jak vypadáš, seš tlustej!“ a mračí se u toho na mne.
Já si chytnu do ruky břišní špek, lehce ho zmáčknu, prohnu se v pase do záklonu, poplácám břich a s úsměvem na rtech odpovídám: „Víš, co mne to stálo peněz?“
A mám pravdu. Pohyb mi neschází, loni jsem uběhl maraton a jsem v přípravě na další. Já prostě rád jím.
Nepotřebuji velké dávky. Guláš s osmi mne nechává chladným. V restauraci nedojídám, klidně nechám, a když mi jídlo nechutná, bez problému ho vrátím jako nežratelné. Hospody, kde vaří neumětelové, nenavštěvuji nikdy dvakrát, ale když sednu se svým nejlepším kamarádem Michalem do hospody, první otázka bývá: „Tak co jsi dneska vařil?“
A první půlhodinka patří kulinářské oblasti našich životů. Co jsme uvařili, kde je k dostání jaké maso a tipy na chuťovky.
Zrovna v pondělí jsme probírali pečenou červenou řepu – tu jsem dělal minulý týden a sliny se mi sbíhají v puse ještě teď, když na tu lahůdku pomyslím. Doporučuji jako přílohu místo brambor k pečenému masu. A pak jsme probírali kachní játra foie gras. Na tuto kulinářskou specialitu se vyloženě těším. Kamarád kuchař z hotelu Movenpick z nich dělal minulý týden terinu na oslavách šedesátin jeho otce a jeho popis vůní a chutí mne dostal. Prý je mají v makru.
A teď se dostávám oslím můstkem k tomu, proč je článek o obžerství v rubrice vztahy. Mám pocit, že od té doby, co jsem domácí každodenní vaření vzal na sebe, mne moje žena má tak nějak radši.
Sice ji zlobí, když vyprávím, že vařit jsem začal kvůli tomu,že jsem byl podvyživený, a vyloženě nesnáší, když popisuji, jak vařila omáčky. Proto to nevykecám dnes ani vám. Ale jestli existuje bůh vaření, tak ví, o čem mluvím. Ale kolikrát prosí, abych udělal ten špenát, tamten salát, tuhle omáčku a tamty krevety.
U nás prostě láska prochází žaludkem.
Když na zahřátý talíř nandám domácí bramborové knedlíky s libovým vepřovým pečeným na česneku se špenátem na smetaně zahuštěným parmazánem, její oči mne láskyplně zahrnují vášní. A když jako předkrm udělám mozarrelu obalenou v pršutu a osmaženou v balzamikovém octě, vím, že by pro mne položila život. Život asi ne, to přeháním, ale s velkou pravděpodobností, hraničící s jistotou, nebude problém její pevnost ten večer dobýt.
Ale abych se vrátil k tématu obžerství, na které si budeme dnes povídat celý den, nejčastější hláškou, když přijde do mé kuchyně, je „Kdo tohle všechno sní? Si se zbláznil, ne?“ Má odpověď je: „Ty, lásko, a ty tři naše kobylky.“
A jak je to u vás? Těším se spolu s ostaními čtenářkami na vaše dnešní příspěvky v redakčním e-mailu!
Nový komentář
Komentáře
Varim rada a hodne pripravuji ruzne jidla a specialitky nejen pro manzela ale take kdyz dojdou k nam znami tak s chuti vse zblajznou ,myslim si ze je na tom trocha pravdy ze laska prochazi zaludkem
Radek Kříž — #26 Přečetla, upekla, sfutrovala
Chváááálííím, zařazuji do jídelníčku.
Vařím ráda a manžel zase rád jí. Je radost mít pro koho vařit i péct. Hlavně když mu chutná.
A kde láska končí, když projde žaludkem?
Asi bych si mela vycistit bryle, projizdim clanky, najednou zbystrim "Laska prochazi zaludem" a rikam si co to ten Jakub zas pise za uchylarnu:D
Láska prochází žaludkem - hezky řečeno, hlavně asi u nás...toho mýho zajímá nejvíc co bude k obědu, co bude k večeři a proč neuděláš tohle nebo tamto .... je to jednostranné - vařím pouze já, muž konzumuje, k vaření není, pořady o vaření nesnáší...jen si rád plní měch, vymýšlí co by si dal.... když už mu dojde inspirace, vezme kuchařku a hledá, co by, jak by ...tak mu dělám "pomyšlení" a jsem ráda, když mu chutná , vaření mi nikdy nevadilo, naopak, tak má vlastně veliké štěstí, že mě má a já jeho, když vidím, jak si chrochtá...
Nechci do toho moc kecat, ale půlkilová řepa opravdu není velikosti golfového míčku.
Pečenou řepu neznám,ale už honem hledám recept,poradí mi někdo vlastní?
To je fakt
Nejlepsi je ten pocit kdyz mi manzel muj vytvor pochvali, ze mu chutnalo
Musím se přiznat, že hrozně nerada vařím ale na výborném jídle si vždy ráda pochutám kdykoli během dne třeba i v 10 h večer. Zato velmi ráda peču moučníky a koláče.
Taky hrozně ráda vařím, v poslední době se specializuju na dietní pokrmy a výhradně tu přímořskou kuchyni, kvůli linii a zdraví, to jsem tady někde psala, ale třeba svíčkovou, jsem přesvědčena, umím tu nej nej nej - akorát jí dělám fakt málokdy, doslova "jednou v roce na vánoce", stejně tak jako pečenou kachnu a podobné tučné dobroty.
Brett — #39 Díky za chválu... to jsem rád :) že ti chutná...
Muzu jen potvrdit, ze Radkovy vytvory jsou opravdu vynikajici a vzdy kdyz mam moznost ochutnat tak je to pro mne takovy maly svatek. Stejne jako muj vnuk, kdyz pred mnoha lety prohlasil ze u dedecka nikdy nejedl nic spatneho, musim i ja prohlasit ze v Radkove kuchyni jsem nikdy nejedla nic, co by mi nechutnalo. Pokazde je to neco noveho a vzdy velmi chutneho.
Jéžiš mně tečou sliny jen co to čtu! Červená řepa - mňam!
ja mam zase rada uvarit repu, po vychladnuti oloupat, nastrouhat nahrubo a smichat se zakysanou smetanou a osolit... je to dobre jen tak nebok tomu ogrilovat platek masa
Radek Kříž — #26 ta řepa zní teda báááječně ! Díky
Radek Kříž — #32 Radek Kříž — #30 Uvidíme,snad nebudu pak tuhá já
Radek Kříž — #26 mňáááám!!!! To udělám! V neděli jsme dělali řepovou polívku ...tohle sní taky dobře! Řepu miluju, i ten salát!!! Nechápu, jak to může někomu nechutnat!
Janka.017 — #19 užu je boží
Radek Kříž — #31 jak řepu nemusím,tak asi okoštuji... safra já stárnu,už taky sleduji pořady a chaty s jídlem:-D