Vyznání lásky, které na 14. února připravíte pro svou polovičku, může být originální i bez nákupu růží, spodního prádla nebo čokoládových srdíček. Samozřejmě, že ani tyto dary nejsou špatné... Ale vlastnoručně udělaná snídaně, to už je něco! Tou nepohrdne žádný muž a už vůbec ne žena.

63e636253d7f5blobid0.jpg
Foto: Shutterstock

Nechte se inspirovat našimi recepty, které jsou jednoduché, chutné a pro Valentýnské ráno jako stvořené. 

Někdo to rád sladké

Kdo by nemiloval palačinky nebo lívance?! Tyto jsou navíc bez gramu mouky, takže zdravé a vhodné i pro celiaky.
Na naše čerstvé banánové lívance potřebujete:

  • 3 banány,
  • 3 vejce,
  • 3 PL medu nebo cukru,
  • 2 šálky mletých ovesných vloček,
  • 1 ČL sody, olej
  •  na ozdobení a dochucení drobné lesní ovoce,
  • hoblinky čokolády,
  • javorový sirup

63e6356c6efe9obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Jak na to: Banány rozmixujte spolu s vajíčkem a medem nebo cukrem. Do hmoty postupně přidávejte vločky, dokud nevznikne středně husté těsto. Nakonec přidejte sodu, promíchejte a nechte těsto odpočívat 5 minut. Mezitím si připravte pánvičku na lívance. Rozpalte olej (netřeba ho moc) a lžící nalívejte těsto, tak se lívance pěkně sami vytvarují i bez pánvičky přímo na lívance. Pečeme je z každé strany asi 2 minuty do zlata. Nakonec na talíři přelijte javorovým sirupem, posypte hoblinkami čokolády a dozdobte lesním ovocem.

Někdo to rád slané

Ne každý má rád sladké. Následující recept je pro milovníky masových produktů. Navíc je ze surovin, které určitě najdete v ledničce, takže stylovou snídani vyčarujete i bez velkého nákupu! Připravte si tedy Srdíčka z párků a vajec!

Ingredience:

  • 2 párky,
  • 2 vejce,
  • sůl a oblíbené koření,
  • zelenina podle chuti,
  • olej nebo máslo

63d7b73a35520obrazek.jpg

Jak na to: Párky podélně rozkrojte na polovinu téměř až do konce a rozkrojené konce otočte k sobě do tvaru srdce. Spojte párátkem. Na pánvi rozehřejte trochu oleje nebo másla, stáhněte teplo a nechte párkové srdce péct. Do jejich středu rozbijte vajíčko, osolte, okořeňte a nechejte pod pokličkou cca 7 minut. Dozdobte na talíři zeleninou podle chuti.

Sladká kávová tečka na konec

Ve vašem valentýnském snídaňovém menu by neměla chybět čokoláda a káva. "Pokud připravujete snídani pro ženu, můžete sáhnout po kávě s původem, která má obvykle mnoho rozmanitých, postupně se otevírajících chutí. To ženy ocení. Muži zase mají podle mých zkušeností raději zajímavou, ale jednodušší chuť kávy, takže sázkou na jistotu je káva z kvalitní směsi arabiky a robusty," doporučuje baristka Monika Matúšová z pražírny Zlaté Zrnko.

Spojení chutě kávy a čokolády je zážitkem pro smysly. Obě tyto dobroty jsou navíc velmi stimulující. Následující recept chutná božsky, ale musí být připraven den předem.

Čokoládovo-kávová pěna

Budete potřebovat:

  • 150 g hořké čokolády,
  • 50 ml silného espresso Zlaté Zrnko,
  • 2 vejce,
  • 1 balení vanilkového cukru,
  • 25 g cukru krystal,
  • 65 ml smetany ke šlehání
  • nastrouhanou čokoládu na ozdobu

 63e634169ca56obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Jak na to: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte kvalitní espresso Zlaté Zrnko a nechte vychladnout. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků a cukru krystal udělejte tuhý sníh. Samostatně vyšlehejte smetanu. Potom do čokoládové směsi vmíchejte metličkou žloutkovou pěnu, smetanu a na závěr velmi jemně přimíchejte sníh. Hotovou pěnou naplňte misky a nechte odpočívat v chladu po dobu nejméně 12 hodin. Před servírováním ozdobte čokoládovými hoblinkami.