Vyznání lásky, které na 14. února připravíte pro svou polovičku, může být originální i bez nákupu růží, spodního prádla nebo čokoládových srdíček. Samozřejmě, že ani tyto dary nejsou špatné... Ale vlastnoručně udělaná snídaně, to už je něco! Tou nepohrdne žádný muž a už vůbec ne žena.
Foto: Shutterstock
Nechte se inspirovat našimi recepty, které jsou jednoduché, chutné a pro Valentýnské ráno jako stvořené.
Někdo to rád sladké
Kdo by nemiloval palačinky nebo lívance?! Tyto jsou navíc bez gramu mouky, takže zdravé a vhodné i pro celiaky.
Na naše čerstvé banánové lívance potřebujete:
- 3 banány,
- 3 vejce,
- 3 PL medu nebo cukru,
- 2 šálky mletých ovesných vloček,
- 1 ČL sody, olej
- na ozdobení a dochucení drobné lesní ovoce,
- hoblinky čokolády,
- javorový sirup
Foto: Shutterstock
Jak na to: Banány rozmixujte spolu s vajíčkem a medem nebo cukrem. Do hmoty postupně přidávejte vločky, dokud nevznikne středně husté těsto. Nakonec přidejte sodu, promíchejte a nechte těsto odpočívat 5 minut. Mezitím si připravte pánvičku na lívance. Rozpalte olej (netřeba ho moc) a lžící nalívejte těsto, tak se lívance pěkně sami vytvarují i bez pánvičky přímo na lívance. Pečeme je z každé strany asi 2 minuty do zlata. Nakonec na talíři přelijte javorovým sirupem, posypte hoblinkami čokolády a dozdobte lesním ovocem.
Někdo to rád slané
Ne každý má rád sladké. Následující recept je pro milovníky masových produktů. Navíc je ze surovin, které určitě najdete v ledničce, takže stylovou snídani vyčarujete i bez velkého nákupu! Připravte si tedy Srdíčka z párků a vajec!
Ingredience:
- 2 párky,
- 2 vejce,
- sůl a oblíbené koření,
- zelenina podle chuti,
- olej nebo máslo
Jak na to: Párky podélně rozkrojte na polovinu téměř až do konce a rozkrojené konce otočte k sobě do tvaru srdce. Spojte párátkem. Na pánvi rozehřejte trochu oleje nebo másla, stáhněte teplo a nechte párkové srdce péct. Do jejich středu rozbijte vajíčko, osolte, okořeňte a nechejte pod pokličkou cca 7 minut. Dozdobte na talíři zeleninou podle chuti.
Sladká kávová tečka na konec
Ve vašem valentýnském snídaňovém menu by neměla chybět čokoláda a káva. "Pokud připravujete snídani pro ženu, můžete sáhnout po kávě s původem, která má obvykle mnoho rozmanitých, postupně se otevírajících chutí. To ženy ocení. Muži zase mají podle mých zkušeností raději zajímavou, ale jednodušší chuť kávy, takže sázkou na jistotu je káva z kvalitní směsi arabiky a robusty," doporučuje baristka Monika Matúšová z pražírny Zlaté Zrnko.
Spojení chutě kávy a čokolády je zážitkem pro smysly. Obě tyto dobroty jsou navíc velmi stimulující. Následující recept chutná božsky, ale musí být připraven den předem.
Čokoládovo-kávová pěna
Budete potřebovat:
- 150 g hořké čokolády,
- 50 ml silného espresso Zlaté Zrnko,
- 2 vejce,
- 1 balení vanilkového cukru,
- 25 g cukru krystal,
- 65 ml smetany ke šlehání
- nastrouhanou čokoládu na ozdobu
Foto: Shutterstock
Jak na to: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte kvalitní espresso Zlaté Zrnko a nechte vychladnout. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků a cukru krystal udělejte tuhý sníh. Samostatně vyšlehejte smetanu. Potom do čokoládové směsi vmíchejte metličkou žloutkovou pěnu, smetanu a na závěr velmi jemně přimíchejte sníh. Hotovou pěnou naplňte misky a nechte odpočívat v chladu po dobu nejméně 12 hodin. Před servírováním ozdobte čokoládovými hoblinkami.
Nový komentář