Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

Hříšně dobré nudle soba s lilkem a mangem

Jižní evropské národy jsou jedni z nejvášnivějších na světě. Zároveň jsou ale velcí gurmáni. Umějí si jednoduše užívat života a lásky, a to nejen k jídlu. Jejich lehká jídla vás zasytí tak akorát, abyste měli ještě chuť na večerní romantiku. Středomořská kuchyně je navíc nejen chutná, ale i zdravá. Doplňte ji lahodným vínem a budete se cítit jako na romantické dovolené ve středomoří. Pro další inspiraci sledujte pořad Středomořská kuchyně s Yotamem Ottolenghim II, který vysílá od 8. února v 18:10 TV Paprika.

Ingredience:

  • 60 ml rýžového octa
  • 20 g krupicového cukru
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 čerstvé červené chilli papričky, nakrájené nadrobno
  • 1 lžičky sezamového oleje
  • nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z 1 limety
  • 110 ml slunečnicového oleje
  • 1 lilek, nakrájený na menší kostky
  • 125 g nudlí soba
  • 1 zralého manga, nakrájeného na kousky
  • 20 g nakrájených listů bazalky
  • 20 g nakrájených listů koriandru
  • 1 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve si připravte dresing. V malém rendlíku ohřívejte necelou minutu ocet, cukr a špetku soli. Až se cukr rozpustí, odstavte rendlík a přidejte do něj česnek, chilli papričku a sezamový olej. Po vychladnutí přidejte limetovou kůru a šťávu.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a postupně v něm osmažte dozlatova kostky lilku. Hotové kostky dejte do cedníku, posypte solí a nechte okapat.
  3. Ve velkém hrnci nechte vařit osolenou vodu a za občasného míchání dejte vařit nudle al dente. Měly by být hotové během 5-8 minut. Poté je sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou. Nudle nechte oschnout na ubrousku.
  4. Nakonec vložte nudle do mísy, přidejte dresink, lilek, mango, polovinu bylinek a cibuli. Pokrm můžete nechat 1-2 rozležet. Těsně před podáváním vmíchejte zbývající bylinky.

Zaručená romantika: Čokoládové tartaletky s malinami

Čokoláda k Valentýnu prostě patří. Dezert je jedním z hřebů romantické večeře, takže se ho nevyplatí podcenit. Věděli jste, že čokoláda vzbuzuje sexuální apetit? Dokonce už Mayové
a Aztékové ji používali jako afrodiziakum.  Navíc ve spojení s malinami vás zaručeně rozvášní. Jeho příprava je přitom velice jednoduchá a výsledek famózní.  Pro další čokoládové dobroty se inspirujte v pořadu Čokoládový ráj, který startuje na TV Paprika 11. února v 16:25.

Ingredience:
Korpus:

  • 1 hrnku hladké mouky
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • margarín podle potřeby
  • 1 polévková lžíce studené vody
  • 1 čajová lžička kakaa

Náplň:

  • 60 g čokolády na vaření nebo s vysokým obsahem kakaa
  • mléko
  • margarín
  • nasekané ořechy
  • 2 polévkové lžíce agávového sirupu
  • maliny podle chuti

Postup:

  1. Smíchejte v menší misce mouku, cukr a sůl. Do směsi přidejte margarín tak, aby vznikla drobenka. Vodu přilévejte jako poslední podle potřeby. Vznikne hladké nelepivé těsto, které následně dobarvěte kakaem. Připravené těsto zabalte do folie a nechte odležet v lednici 30 minut.
  2. Z odleženého těsta vyválejte 3 milimetry tenkou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrojte 4 kolečka. Ty vložte do tukem vymazaných formiček na tartaletky o průměru cca 7 cm. Korpusy zbavte vzduchových bublin, překryjte kusem alobalu a pokud nemáte cukrářské závaží, vysypejte fazolemi, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
  3. Peště v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut. Poté alobal i fazole odstraňte a pečte dalších 10 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
  4. Čokoládu nalámejte na kusy a společně s margarinem, mlékem a sirupem roztopte ve vodní lázni. Nakonec smíchejte s nasekanými oříšky, Výsledná směs by měla být díky ořechům dostatečně hustá.
  5. Maliny nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na vychladlé korpusy. Zalijte čokoládou, dozdobte dalšími malinami a nechte ztuhnout v lednici.

Více času na lásku: Lahodné jednohubky s lososem

Pro ty, kteří neradi připravují složité recepty jsou jednohubky tím nejlepším řešením. Zvládnete je připravit za pár minut i na poslední chvíli. Toto jídlo je ideální, pokud si chcete s protějškem jenom posedět nad sklenkou vína a něco malého k tomu zakousnout. Lososové jednohubky jsou rychlé, nenáročné a tvoří tak ideální variantu, pokud se chcete o svátku zamilovaných věnovat naplno své drahé polovičce. Podobné recepty sledujte v pořadu Tři kluci v kuchyni na TV Paprika od 14. února v 16:00.

Ingredience:

  • 280 g lučiny
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 6 plátků tmavého chleba
  • 200 g plátků uzeného lososa, na kousky
  • malý svazek kopru, lístky oštípnuté
  • 50 g kapar, přepůlených
  • nastrouhaná citronová kůra na ozdobení

Postup:

  1. Rozšlehejte smetanový sýr lučinu a potom do něj vmíchejte smetanu a citronovou šťávu. Osolte a opepřete. Pomazánkou potřete plátky chleba a ostrým nožem rozkrájejte na čtvrtky.
  2. Každý čtvereček pak ozdobte kouskem lososa, lístky kopru, plody kaparů a citronovou kůrou.
Reklama