lasagne

Italská klasika, která zdomácněla i v českých domácnostech. Plátky těstovin můžete mít po ruce ve spíži a vytáhnout je kdykoliv vás přepadne chuť na poctivé jídlo z temperamentní Itálie. Není to nic složitého, ani časově náročného. Jako většina italských jídel, i v případě lasagní platí, že méně je někdy více.

Různých způsobů jak připravit lasagne je více než dost. Liší se masem, které použijete, jeho přípravou, omáčkou a také zpracováním plátků těstovin. Někdo je totiž před přípravou zaleje vřelou vodou, nechá v ní pár minut a potom zchladí vodou studenou. Já mám vyzkoušenou přípravu lasagní ze suchých plátků, které předem nenamáčím.

Na ragú používám směs vepřového a hovězího masa, zkusila jsem ale také mleté krůtí maso a lasagne byly výborné. Když mám čas a chuť, připravím i domácí těstoviny. Jinak mám vyzkoušenou značku Barilla a Lidl lasagne Combino a Italiamo. Všechny tři druhy jsou perfektní.

Z italských dnů v Lidlu mám do zásoby nakoupenou také neochucenou rajčatovou omáčku, kterou používám nejraději. Mnohem raději než různé protlaky.

Suroviny

  • 1 balení lasagní (cca 400 g)

MASOVÉ RAGÚ

  • 500 g mletého masa (ideální je směs vepřového a hovězího)
  • 500 g rajčatového protlaku (používám najemno drcenou rajčatovou omáčku)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • oregano

BEŠAMEL

  • 600 ml polotučného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • 100 g strouhaného sýra (parmezán, gouda, ementál)

Postup

Hranatou zapékací mísu si vymažte lehce máslem. Ideální rozměr je takový, aby se vám do ní vešly krásně plátky lasagní a vy jste je zbytečně nemuseli lámat na menší kousky. Já jsem použila rozměr 35 * 25 cm.

Připravte si jednotlivé části lasagní - masové ragú, bešamel a nastrouhaný sýr.

Masové ragú

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na trošce olivového oleje. Až začne zlátnout, přidejte mleté maso. Promíchejte, osolte a ochuťte pepřem. Přidejte prolisovaný česnek.

Maso zalijte rajčatovou omáčkou. Opět promíchejte a nechejte spolu dusit asi pět minut. Ochutnejte a dolaďte podle vlastní chuti. Můžete přidat oregano, ale také tymián, ještě trochu pepře, dosolit. Kdo nemá rád nakyslou chuť rajčatové omáčky, může omáčku i lehce dosladit. V některých receptech se do ragú přidává i najemno nastrouhaná mrkev.

Masové ragú duste pod pokličkou, asi 15 minut. Záleží i na masu, které máte. Mělo by být měkké.

Bešamel

V hrnci si rozpusťte máslo. Vsypejte hladkou mouku a umíchejte hladkou jíšku. Zalijte mlékem a rozmíchejte. Ideální je použít metličku, kterou spolehlivě rozšleháte i případné hrudky. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vařte přibližně 20 minut a často míchejte.

Sýr

Nastrouhejte si sýr, kterým v závěru posypete povrch lasagní. Používám nejčastěji goudu. Parmezán mi pro tyto účely moc nechutná, i když vím, že tam prostě patří :-)

Přišel čas všechny části zkombinovat dohromady.

Na dno pekáčku dávám velice tenkou vrstvu bešamelu. Na něj naskládám plátky těstovin. Na těstoviny masové ragú. Opět těstoviny. Vrstvu bešamelu, opět těstoviny, ragú, těstoviny...

Skončit by se mělo vrstvou bešamelu. Na něj se nasype ještě sýr, ten ale sypu až pět minut před koncem pečení.

Pečte asi 45 minut, na 180 °C. Po vytažení z trouby nechejte asi deset minut odpočinout. Lasagne se budou mnohem lépe krájet.

Podávejte samotné nebo s lehkým zeleninovým salátem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také