Lasagne patří mezi italská těstovinová jídla, která zná téměř každý. I u nás doma jsou velice oblíbené a já na nich miluji nejvíce to, že jejich náplň můžu obměňovat. Mé konzervativní děti mají rády pouze „klasickou“ verzi - mleté maso, rajčatová omáčka, bešamel a sýr. Ale když jsme bez dětí, tak se rozšoupnu a přidám houby, špenát, chřest nebo naposledy cuketu.
U těch „obyčejných“ stačí krabička lasagní, mleté maso, rajčatový protlak, mléko a koření. A můžete podávat skvělou pochoutku.
Suroviny
lasagne
500 g mletého masa (krůtí, hovězí, vepřové)
rajčatový protlak (používám Valfruttu)
sůl, pepř a oregano na okořenění
cibule
česnek
500 ml mléka
hladká mouka
máslo
sůl a muškátový oříšek
250 g goudy nebo ementálu
Postup
Připravte se na kopec špinavého nádobí. Ale žádná velká dřina to není. :-)
Cibuli si nakrájíme najemno a osmahneme na trošce oleje. Přidáme mleté maso, které ochutíme česnekem, solí, pepřem a oreganem. Osmahneme lehce dohněda a zalijeme protlakem. Promícháme a necháme asi patnáct minut dusit, na mírnější teplotu.
Maso se nám dusí a můžeme si připravit bešamel. V hrnci s nepřilnavým povrchem nebo v hlubší pánvičce rozpustíme kousek másla. Asi tak 80 g. Na něj vsypeme asi tři až čtyři lžíce hladké mouky, abychom měli jíšku, která není ani moc řídká, ani moc hustá. Něco mezi.
Jíšku zalijeme mlékem a důkladně promícháme. Já si pomáhám metličkou, je to spolehlivější. Bešamel za častého míchání necháme při mírné teplotě vařit asi deset až patnáct minut.
Hlubokou zapékací misku vymažeme lehce olejem. Na spodek dáme první vrstvu lasagní. Ty necháváme syrové, v tvrdém stavu, nepředvařujeme. Na vrstvu lasagní dáme první polovinu masové směsi. Vrstvu lasagní, druhou polovinu masa, opět vrstvu lasagní a bešamel. Na fotce vidíte, že já jsem to (opět) popletla. Takže mám vrstvu lasagní, celé maso, lasagne, bešamel, lasagne, bešamel. No nevadí, bylo to také dobré. :-)
Navrstvené lasagne, s bešamelem nahoře, dáme zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme asi 40 minut.
Asi pět minut před koncem pečení zasypeme nastrouhaným sýrem, který necháme roztavit.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
tak jsem je udělala k večeři, přidala jsem jen víc zeleniny k masu - mrkvičku, pórek a řapíkatý celer a jen se chlapi oblizovali
ne konina
dělám stejné, ale s vepřovým...
není tam hovězí?
jééééééééééééééé jak já je miluji
lasagne jsou moc dobré
oprava - protlak:-))
Dělám je často pro přítele - klasické z mletého s protlakem a bešamelem - do bešamelu přidávám ještě sýr. Já je nejím, protože mi nejede ten kečup, ale přítel je miluje.
Chystám se udělat se špenátem a kuřecím masem bez protlaku a s česnekovosýrovým bešamelem.
Ty lasaně (myslím ta placka
) je domácí výtvor,nebo kupovaný?Jinak to,co je na obrázku by se mě asi dost blbě jedlo,proč se ten vršek tak odchlipuje?
elly — #8 Super, díky. O víkendu je snad vyzkouším.
Elly díky za inspiraci, udělal jsem je na večeři a protože jsem stará skleróza a zapoměla jsem koupit lasagně, tak byly dneska echt domácí :)
My je neděláme,manžel by to nejedl.
Trefa:hodne jsem o lasagne slysela,ale nikdy nevarila.musim to vyskouset.
Lasagne jsem ještě nedělala, pořád o nich mluvím a zatím na ně nedošlo
jo a do masa nedávám protlak, ale rajčata - rozvařená s kousky rajčat. V létě si je nazavařuju na omáčky, polívky a lasagně
Super, tenhle recept hned vyzkouším. Moje sestra miluje lasagne, ale protože neumí vařit, tak si je kupuje - ty mi nechutnají, tak zkusím udělat tyhle a uvidíme, jestli jim přijdu na chuť.
Florencie — #7 já to střídám. Mám takovou dobrou velikost skleněného pekáče, ale když jich potřebuji udělat více, tak používám plechový pekáč s vysokým okrajem. Je to celkem jedno. Kamarádka je peče v keramické zapékací míse.
Konečně mám taky lasagne a chystám se je vyzkoušet.
Pečete to v pekáčku plechovým nebo skleněné míse?
Se špenátem děláváme kaneloni, ale lazaně s masem mám raději