Čaj lapacho je znám jako „všelék“ díky tomu, že obsahuje mimořádně cenné kombinace účinných látek. Kdysi ho využívali Inkové, dnes si na něm pochutnáváme i my. Inkům musel být onen „strom života“, jak mu říkají, nápadný i v husté zeleni džungle, protože vynikal jedinečnou krásou svých květů. Z tohoto stromu se na čaj využívá jen vnitřní kůra. Při výrobě čaje se nejprve opatrně odstraní vnější kůra. Nyní je vnitřní kůra obnažena – lze ji oloupat a nastrouhat. Ale teprve po téměř půlstoletí začne strom produkovat kůru, která obsahuje plně účinné a tudíž cenné látky. Věhlas čaje lapacho způsobila právě jedinečná koncentrace neuvěřitelného množství účinných látek. Jejich účinnost spočívá právě v jejich souhrnném působení. Tři až čtyři šálky denně stačí, ale pokud chcete pít více, můžete. V žádném případě by to však nemělo být více než 1 litr. Pravidelné pití tohoto čaje povzbudí buňky ve vašem těle a pomůže posílit váš imunitní systém a obranyschopnost. tímto způsobem se daří udržet bakterie a viry v šachu nebo je dokonce zcela vyřadit z provozu. Lapacho dovede zmírnit i projevy alergií, jako je např. senná rýma. Jen jedno musíte vzít v úvahu: čaj vám může dát ze sebe to nejlepší jen v případě že ho budete pít denně. Pokud čaj nanesete na malé řezné rány nebo mírné popáleniny, budou se rychleji hojit. To způsobuje tanin, který působí svíravě, stahuje kůži a sliznice. Prostřednictvím čaje lapacho vstupuje do akce celá řada vitaminů a minerálních látek. Užitek z toho mají srdce, krevní oběh, zažívání, nervy i svaly, imunitní systém, hospodaření s vodou, kosti a zuby a také kůže a tkáně. Pokud chcete vaše tělo povzbudit k aktivitě, je pro vás lapacho ideálním prostředkem. Navíc má tento čaj také uvolňující účinky. Při stresu s v práci nebo doma se po 3 – 4 šálcích ihned výrazně uklidníte a dostanete lepší náladu. PŘÍPRAVA ČAJE LAPACHO 1. Dáme vařit vodu na čaj (1 litr) do dostatečně velkého hrnce. Zároveň nasypeme do vody 1 až 2 vrchovaté lžíce čaje (na 5 šálků) a všechno necháme na mírném ohni vařit přikryté pokličkou 5 minut. 2. Hrnec sundáme z plotny a necháme louhovat dalších 15 až 20 minut. 3. Čaj přes jemné sítko slijeme do předehřáté konvice. V čaji by neměl zůstat ani kousek větvičky, protože by pak zhořkl. Případně proto do sítka vložte ještě kávový filtr. 4. Horký nebo studený čaj (lze ho velmi dobře skladovat v lednici) popíjejte, pokud možno bez přísad, mezi jednotlivými jídly. POZOR! Na přípravu nepoužívejte nádoby z cínu ani z hliníku. Poškodilo by to účinky i chuť čaje. Lepší jsou materiály jako nerezová ocel, porcelán, kamenina nebo umělá hmota. PŘÍŠTĚ: Rooibos – lahůdka z Jižní Afriky sunnynka