Podle současných odhadů trpí v České republice atopickým ekzémem skoro pětina obyvatel. Nejvíce trápí děti a zpravidla se začíná projevovat už v kojeneckém věku. Šanci na propuknutí atopického ekzému lze snížit užíváním laktobacilů během těhotenství a kojení.
Laktobacily jsou životu prospěšné bakterie, které se přirozeně vyskytují v trávícím a urogenitálním traktu člověka. Svým účinkem eliminují škodlivé mikroorganismy, které by za určitých okolností mohly škodit našemu zdraví. Proto jsou laktobacily obsažené v některých potravinách nebo potravních doplňcích označována za tzv. probiotika. Tím, že obsadí trávicí trakt, pomáhají udržet rovnováhu střevní mikroflóry, což je velmi důležité pro sílu naší obrany proti infekcím.
Laktobacily ale nezůstávají jen ve střevech. Vědci uvádějí, že ze střev putují dále trávicím traktem. Kromě tohoto základního využití odborníci zkoumají i možnost uplatnění některých kmenů z druhu Lactobacillus rhamnosus v různých oblastech, jako je například možnost snížení výskytu atopické dermatitidy u dětí (neinfekční kožní zánětlivé onemocnění, kdy na základě vrozeného sklonu k imunologickým, kožním a nervovým odchylkám vzniká svědivý zánět), rotavirové infekce dýchacích cest u dětí, doplněk léčby infekcí močových cest (zabraňují bakteriím usazovat se na sliznici urogenitálního traktu), podpora snižování hmotnosti.
Jak je to s laktobacily a atopickým ekzémem?
Mnoha studiemi bylo dokázáno, že užívání probiotik v těhotenství a během kojení může snížit riziko výskytu alergií u dětí. Studie z roku 2012 prokázala, že konkrétně druh Lactobacillus rhamnosus HN001 snižuje riziko výskytu atopického ekzému u dítěte o 44 %, pokud ho matka užívala během těhotenství a kojení. Zatím se prokázalo, že alergie se nerozvinula do 6. roku života sledovaných dětí. Tyto studie v současnosti stále pokračují, jak děti rostou.
Se snížením rizika výskytu atopického ekzému díky užívání laktobacilů souhlasí i gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského Domu na Praze 7: „Domníváme se, že v těhotenství je možné do určité míry modulovat budoucí obranyschopnost dítěte cestou správného fungování střevní sliznice organismu, která je pro zdraví a imunitu nesmírně důležitá. To lze podpořit užíváním laktobacilů nejen v těhotenství, ale i v období kojení, které by mělo trvat co nejdéle.“
V roce 2015 Světová alergologická organizace doporučila užívat probiotika v prevenci vzniku atopického ekzému u těhotných s vysokým rizikem, že jejich dítě bude alergické. Jak poznat, jaké riziko výskytu atopického ekzému miminku hrozí? „Riziko vzniku alergie u dítěte, u kterého jsou oba rodiče zdrávi, je 5-15 %. Pokud je atopik jeden z rodičů, je riziko vzniku alergie u dítěte 20-40%, pokud jsou atopici oba rodiče, je riziko výskytu alergie u dítěte 60-80%,“ vysvětluje MUDr. Radka Gregorová.
Nesmírně důležitý je pak i samotný výběr produktu s laktobacily, svou roli hraje například druh laktobacilů, množství, zajištění jejich životaschopnosti v potravině nebo doplňku stravy při skladování a také jejich ochrana před žaludeční kyselinou po požití. Jak již bylo řečeno riziko rozvoje atopického ekzému u dětí snižuje druh Lactobacillus rhamnosus HN001. „Kromě druhu je důležité, aby se laktobacily uvolnily až v místě jejich působení, tedy ve střevě. Tuto schopnost umožňuje technologie mikroenkapsulace laktobacilu (Intelicaps), která současně pomáhá laktobacil chránit před nežádoucími účinky oxidace, vyšších teplot, vlhkosti a působení žaludečních šťáv,“ doplňuje MUDr. Radka Gregorová.
Nový komentář