Třešně. Červené, sladké, plné šťávy. Jsou jich plné stromy a trhy. Když je neslupnete jen tak, syrové, můžete z nich upéct koláč. Třeba klasickou bublaninu. Nebo ten můj dnešní. Je moc dobrý, líbí se mi na něm, že je šťavnatý.
Suroviny
- 4 vejce - žloutky a bílky zvlášť
- 150 g cukru krupice
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 g husté zakysané smetany
- 6 lžic mouky (nejlépe 3 lžíce hladké a 3 lžíce polohrubé)
- 1 lžíce višňového likéru
- 300 g vypeckovaných třešní
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kulatou koláčovou formu, s vyšším okrajem, o průměru asi 26 cm, vymažeme máslem.
Žloutky vyšleháme s cukrem, do světle žluté, krémové pěny. Přidáme špetku soli, vanilkový extrakt a smetanu. Opět promícháme. Přidáme i mouku, smícháme.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Přidáme višňový likér. Já jsem použila nálev z višní v rumu, které mám od milé kamarádky Lenky - Bohyně kuchyně.
Sníh smícháme dohromady se žloutkovou směsí. Velice opatrně, ať nám sníh moc neklesne.
Vylijeme do formy vymazané máslem a zasypeme třešněmi. Třešně nám pěkně propadnou do těsta a my můžeme koláč vložit do trouby.
Pečeme asi půl hodiny, možná malinko déle. Povrch koláče pěkně zezlátne. Necháme asi půl hodiny vychladnout, poprášíme cukrem a podáváme.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
třešně raději čerstvé, recept vypadá dobře, zkusím s jiným ovocem
Zuza70 — #28 já poctivě všechny pecky z třešní vyndavám než je dám do těsta, hlavně kvůli dětem a i my ostatní jsme si už na to zvykly
gerda — #3 Zajímavý recept, rychlé a jednoduché. Někdy vyzkouším.
výborný receptík
děkuji za recept
. Lákavé, ráda vyzkouším
Ten bych si dala bude určitě moc dobrý musím si ho uložit .
Podobný dělám!
ten bych si dala hned
recept si ukládám
Asi si recept opíšu a příležitostně vyzkouším.
mám v troubě bublaninu
Skvělý tip, se zakysankou jsem ještě nezkoušela
Těsto s tou kysanou smetanou bude určitě dobré. Mňam.
Třešňový koláč nepeču od té doby, co jsem si kousla do pecky.
až na to posypání cukrem to vypadá lákavě
Musí být velice dobrý.
Dobrý recept
díky za recept, koláč je velmi lákavý
zrovna včera som piekla čerešňovú bublaninu
dám si do záložky, ovoce mám na koláče dost a dost
Zrovna jsme dostali třešně.Dělám klasickou bublaninu, tak tohle by byla změna.