Třešně. Červené, sladké, plné šťávy. Jsou jich plné stromy a trhy. Když je neslupnete jen tak, syrové, můžete z nich upéct koláč. Třeba klasickou bublaninu. Nebo ten můj dnešní. Je moc dobrý, líbí se mi na něm, že je šťavnatý.

třešňový koláč

Suroviny

  • 4 vejce - žloutky a bílky zvlášť
  • 150 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 400 g husté zakysané smetany
  • 6 lžic mouky (nejlépe 3 lžíce hladké a 3 lžíce polohrubé)
  • 1 lžíce višňového likéru
  • 300 g vypeckovaných třešní

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kulatou koláčovou formu, s vyšším okrajem, o průměru asi 26 cm, vymažeme máslem.

třešňový koláč

Žloutky vyšleháme s cukrem, do světle žluté, krémové pěny. Přidáme špetku soli, vanilkový extrakt a smetanu. Opět promícháme. Přidáme i mouku, smícháme.

třešňový koláč

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Přidáme višňový likér. Já jsem použila nálev z višní v rumu, které mám od milé kamarádky Lenky - Bohyně kuchyně.

Sníh smícháme dohromady se žloutkovou směsí. Velice opatrně, ať nám sníh moc neklesne.

Vylijeme do formy vymazané máslem a zasypeme třešněmi. Třešně nám pěkně propadnou do těsta a my můžeme koláč vložit do trouby.

třešňový koláč

Pečeme asi půl hodiny, možná malinko déle. Povrch koláče pěkně zezlátne. Necháme asi půl hodiny vychladnout, poprášíme cukrem a podáváme.

Dobrou chuť přeje Elly.

TÉMATA:
MLSÁNÍ