40599025_1918394411587247_5055779224447614976_n.jpg (838 KB)

Koláč vás nadchne. Na povrchu pěkně křupavý, uvnitř šťavnatý díky hruškám a tvarohu.

Suroviny

  • 200 g špaldové mouky
  • 60 g třtinového cukru mletého
  • kůra z jednoho citronu
  • 45 g přepuštěného  másla
  • 35 g kokosového oleje
  • 1 žloutek
  • špetka soli

    Náplň
  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vyšlehaný bílek
  • cukr dle chuti

Hrušková směs

  • 4 zralé hrušky
  • 2 hrstky vlašských ořechů
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 2 - 3 lžíce medu
  • skořice

40645970_2113025155683712_5105348631716691968_n.jpg (780 KB)

Postup

Cukr, mouku, přepuštěné máslo, kokosový olej, žloutek, špetku soli a citronovou kůru zpracujte na hladké těsto. Dle potřeby můžete přidat 2 - 3 lžíce studené vody. Takto připravené těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na 30 minut do lednice.

Než se těsto na koláč uleží, připravte náplň.

Bílek vyšlehejte se špetkou soli do tuha. Tvaroh, zakysanou smetanu a vanilkový pudink smíchejte v míse, oslaďte dle chuti a na závěr vmíchejte i vyšlehaný bílek.
Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na menší kostky. Na pánev dejte lžíci přepuštěného másla, přidejte hrušky, nasekané vlašské ořechy a pár minut opékejte. Po chvíli přidejte med a skořici a ještě chvíli restujte.

Těsto po 30 minutách vytáhněte z lednice a na pomoučené pracovní ploše vyválejte na tenký plát, kterým vyložte koláčovou formu o rozměru cca 36 x 14 cm.

Na těsto nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně rozprostřete hrušky. Chcete-li, můžete vrch koláče posypat drobenkou.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 50 minut. Já jsem pekla ve své nové troubě MORA, kterou jsem otestovala na akci s Ženou-in a velice se mi zalíbila.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Hrušky nejen nasladko

Celerová krémová polévka s hruškami

celerhruska2.jpg (106 KB)

Podzimní koláč s hruškami a vinným sirupem

hruskovykolac6.jpg (90 KB)

Podzimní koláč s jablky a hruškami

DSC_0190.jpg (103 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama