Koláč vás nadchne. Na povrchu pěkně křupavý, uvnitř šťavnatý díky hruškám a tvarohu.
Suroviny
- 200 g špaldové mouky
- 60 g třtinového cukru mletého
- kůra z jednoho citronu
- 45 g přepuštěného másla
- 35 g kokosového oleje
- 1 žloutek
- špetka soli
Náplň - 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 250 g zakysané smetany
- 1 vanilkový pudink
- 1 vyšlehaný bílek
- cukr dle chuti
Hrušková směs
- 4 zralé hrušky
- 2 hrstky vlašských ořechů
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 2 - 3 lžíce medu
- skořice
Postup
Cukr, mouku, přepuštěné máslo, kokosový olej, žloutek, špetku soli a citronovou kůru zpracujte na hladké těsto. Dle potřeby můžete přidat 2 - 3 lžíce studené vody. Takto připravené těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na 30 minut do lednice.
Než se těsto na koláč uleží, připravte náplň.
Bílek vyšlehejte se špetkou soli do tuha. Tvaroh, zakysanou smetanu a vanilkový pudink smíchejte v míse, oslaďte dle chuti a na závěr vmíchejte i vyšlehaný bílek.
Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na menší kostky. Na pánev dejte lžíci přepuštěného másla, přidejte hrušky, nasekané vlašské ořechy a pár minut opékejte. Po chvíli přidejte med a skořici a ještě chvíli restujte.
Těsto po 30 minutách vytáhněte z lednice a na pomoučené pracovní ploše vyválejte na tenký plát, kterým vyložte koláčovou formu o rozměru cca 36 x 14 cm.
Na těsto nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně rozprostřete hrušky. Chcete-li, můžete vrch koláče posypat drobenkou.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 50 minut. Já jsem pekla ve své nové troubě MORA, kterou jsem otestovala na akci s Ženou-in a velice se mi zalíbila.
Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.
Hrušky nejen nasladko
Celerová krémová polévka s hruškami
Podzimní koláč s hruškami a vinným sirupem
Podzimní koláč s jablky a hruškami
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Lákavé mňamky...určitě o víkednu některý koláč vyzkouším...hrušky němám, takže asi jablkový...
Moc lákavé, děkuju. Tak kdo bude víkendový vítěz? Jablečný štrůdl, švestkový anebo hruškový koláč? Takto se hubnout nedá!
Hrušky dozrávají, tak koláč v sobotu upeču. Určitě si pochutnáme, protože v něm jsou samé dobré věci.
Ten první koláč vypadá hodně lákavě,hned zítra se na něj vrhnu.
Hrušky už nám dozrávají,tak super inspirace.